BIST 100 Endeksi’nde direnç seviyelerinden başlayan satış baskısı geçtiğimiz hafta devam ederken, düzeltme hareketi henüz sona ermedi. Aşağı yönlü trendde hareket ederken, endeksin haftalık kaybı %5,4 oranına ulaştı. Endekste henüz yön tayin olmadığından bugün de hareketli bir gün olabilir; temkinli olmakta yarar bulunuyor. Özellikle de seçim öncesi dönemde aşağı ve yukarı hareketlere bağlı olarak volatilite geçtiğimiz aylara göre daha yüksek kalabilir. Geçtiğimiz haftaki geri çekilme sonrasında bu hafta banka hisselerinde toparlanmanın gerçekleşmesi halinde endekste de direnç seviyelerini aşma çabası görebiliriz. Buna bağlı olarak endekste yukarı yönlü hareketler ve dolayısıyla da toparlanma yaşanabilir. Öte yandan haftanın ajandasına baktığımızda; içeride 4Ç bilanço dönemi kapsamında özellikle açıklanacak banka finansalları öne çıkıyor. Haftanın diğer önemli gündem maddeleri ise majör merkez bankalarından olan Fed, ECB ve BoE’nin faiz kararı. Fed’in 25 baz puan ile politika faiz oranı aralığını %4,50-%4,75 bandına yükseltmesi bekleniyor. ABD’de son aylarda enflasyonda düşüşün hızlanması ve bazı ekonomik verilerde görülen yavaşlama Fed’in faiz artırım hızını azaltmasına neden oluyor. Özellikle bu haftaki toplantıda piyasalar Mart ayı için Fed’in faiz artırımlarına ara verip vermeyeceğine yönelik sinyal arayacak. Fed’in geçtiğimiz dönemlerde olduğu kadar sıkı para politikası sürdürmemesi risk iştahının seyri açısından olumlu. Ancak ekonomik verilerde yavaşlamanın ileri taşınmaması büyümeye yönelik endişelerin artmaması için önemli. Diğer yandan ECB ve BoE’den 50’şer baz puan faiz artırım beklendiğini de belirtelim. Veri açısından ise; Almanya, Euro Bölgesi ve ABD’de PMI imalat ve hizmet endeksleri, ABD’de istihdam verileri, içeride enflasyon rakamları takip edilecek.
BIST 100 Endeksi Cuma günü önceki dip seviyenin altına geri çekilme sonrasında %5,2 oranında düşüşü test etti. Endeks devam eden işlemlerde kayıplarının bir kısmını geri aldı ve %0,8 oranında düşüş ile günü tamamladı. Endeksin güne yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Endeks dengeye ulaşana kadar yurtdışı borsalardan daha bağımsız hareket edebilir. 5103 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzeri yeniden 5316 direncine yükseliş için takip edilebilir. 5020 ana destek haline geldi; endeksin bu seviye üzerinde kalabilmesi dip oluşumu ve kısa vadeli görünümü açısından önemli. 5020 trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir.
İçeride tahvil-bono faizleri belirgin olmasa da hafif yükseldi. Verim eğrisi yataya yakın bir görüntü çiziyor. ABD tahvil faizleri yukarı tepki gösteriyor; ancak yükselişler sınırlı kalıyor. Gösterge ve 10 yıllık tahvil faizinde %10 destek seviyesi olarak izlenebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 548 seviyesine geriledi.
ECB Başkanı Lagarde son dönemde yaptığı açıklamalarda; enflasyonu hedefine döndürmek için gereken her şeyi yapacaklarını belirterek, faiz artırımının devamına yönelik sinyal veriyor. Bu durum genel olarak Euro’ya destek sağlıyor. Ancak doların da küresel çapta hafif güçlenmesi ile EUR/USD, 1,09’un üzerinde güç kaybına uğruyor. 1,0760 desteğinin üzerinde paritede genel görünüm olumlu görünüyor. 1,09 ve devamında 1,0940 direnç seviyeleri olarak korunuyor. Dolar kuru 18,70-18,80 bandının üzerine yönelim gösteriyor. Kurda 18,80’in üzerinde 18,85 sonraki direnç seviyesidir. 18,85’in altında hareket etmesi TL’de baskının ileri taşınmaması açısından öne çıkıyor. 17,70 destek olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları direnç seviyelerine doğru güç kaybına uğruyor. Brent petrolde 85,50 dolar destek iken, 89 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları doların hafif güç kazanması ile geri çekilmenin ardından sıkışma bandının alt bölgesine doğru yukarı tepki gösterdi. 1890 dolar destek olarak izlenebilir; bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1950 dolar ilk planda direnç iken, bu seviyenin aşılması ile 1960 dolar direncine yönelim için öne çıkıyor. Gram altında1142 TL desteğinin üzerinde görünüm olumlu. 1179 TL ise tarihi zirve direnç seviyesidir.
BIST 100 Endeksi’nde 5020 desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm açısından önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.