Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST 100 Endeksi Cuma günü seçimlerin ikinci turu öncesinde son işlem gününde gelen alımlarla direnç seviyelerinin üzerine yükseldi. Buna paralel endeks bir süredir içerisinde hareket ettiği kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamladı. Böylece günü %3,5 oranında tamamlarken, endekste kısa vadeli görünüm güçlendi. Bankacılık endeksindeki tepki çabası da endeksin performansına olumlu yansıdı. Bankacılık endeksi son iki haftada yaşanan %22 civarındaki satış baskının ardından kısa vadeli dip oluşum çabası gösteriyor. Bankacılık endeksinin 3790 desteğinin üzerinde kalabilmesi hem dip oluşumu hem de BIST 100’de yukarı yönlü eğilimin devamına destek vermesi açısından öne çıkıyor. Banka hisselerindeki toparlanmanın sürmesi BIST 100’de yükselişin ileri taşınması ve yeniden yukarı yönlü trendin başlamasını sağlayabilir. 4700 genel bant aralığının direnç seviyesi olduğundan bu seviyenin üzerinde kalıcı olunması ile birlikte yükselişin hız kazandığını görebiliriz. Bu seviyenin üzerinde teknik açıdan trade amaçlı pozisyonlar artırılabilir. Buna paralel ek alımın uygun göründüğünü söyleyebiliriz. 4405 desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Yurtdışı piyasalara baktığımızda; ABD’de Fed’in tahminlerinde kullandığı ve yakından izlediği tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) açıklandı. Buna göre; yıllık manşet PCE %4,2’den %4,4’e, çekirdek PCE ise yıllık bazda %4,6’dan %4,7 seviyesine yükseldi. Verilerin beklentilerin üzerinde rakamlara işaret ettiğini söyleyebiliriz. Fed Haziran ayı toplantısına dair faiz artırım kararı için açıklanan ve açıklanacak olan ekonomik verileri değerlendirip adımını ona göre atacaktır. Öte yandan ABD Başkanı Biden, borç limiti konusunda Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy ile prensipte anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Beyaz Saray ve Cumhuriyetçiler arasında uzun süren müzakerelerin ardından sağlanan anlaşmaya göre; bazı harcamalara sınırlama getirilirken, borç limitinin iki yıllığına artırılması öngörülüyor. Bu hafta bu konuda yaşanan gelişmeler ABD’de ön plana çıkacaktır. Bu hafta içeride seçim sonrası fiyatlamalar gerçekleşeceğinden BIST yurtdışı borsalara görece daha belirgin hareketler sergileyebilir. Haftanın veri takviminde ise; Çarşamba günü içeride 1Ç23 GSYH büyümesi, Perşembe günü Euro Bölgesi’nde enflasyon ve işsizlik oranı, ABD’de ADP özel sektör istihdamı, PMI imalat endeksleri, Cuma günü ise ABD’de tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ücret artışları verileri öne çıkıyor.


   BIST 100 Endeksi toparlanma eğilimi ile kısa vadeli sıkışmasının üzerinde haftayı tamamladı. Seçim belirsizliğinin geride kalması ile endeks gün içerisinde yükseliş eğilimi gösterebilir. ABD piyasalarının kapalı olması dolayısıyla küresel işlem hacmi daha sınırlı kalabilir. Borç limitinde ilerleme kaydedilmesi haftanın geri kalanında ABD borsalarına olumlu yansıyabilir. İlerleyen günlerde artan risk iştahı ile bölge borsalarında yükseliş görebiliriz. BIST 100’de 4557 artık destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görümün güçlendiğini söyleyebiliriz. 4700 ilk etapta direnç olup; bu seviyenin üzeri yükselişin 4872 direncine devamı için takip edilebilir. 4405 ikincil destek olup, mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri son haftalarda sert hareketler sergiliyor. Gösterge tahvil faizi Cuma günü %10,11’den %11,12 seviyesine yükseldi. ABD tahvil faizleri kısa vadeli yükselen trend içerisindeki hareketine devam ediyor. Son ayların en yüksek seviyelerinde işlem görüyor. Gösterge tahvil faizinde %12, 10 yıllık tahvilde %9,80 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 649 seviyesinde bulunuyor.


   Dolar son dönemde gelişmiş ülke para birimlerine karşı güçlenme eğilimi gösterdi. ABD’de artan reel faizler dolar lehine görünümü destekliyor. Buna bağlı olarak EUR/USD kısa vadeli destek seviyelerinin altına yönelirken, zayıf bir seyir izliyor. Son durumda 1,07’nin üzerinde tutunma eğilimi gösteren paritede bu seviye kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. Paritenin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi geri çekilme eğiliminin ileri taşınmaması için öne çıkıyor. Ancak ABD tahvil faizlerinde yükselişin hız kesmesi ile paritede tepki yükselişinin de gerçekleşme potansiyeli bulunuyor. Olası bu durumda 1,08 ise direnç seviyesidir. 1,07’nin altında ise 1,0630-1,06 destek bölgesi konumunda. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. Kurda 20,00’nin üzerinde 20,10 direnç iken, 19,90 seviyesi destek olarak izlenebilir.

  Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen kanal içerisinde kalma eğilimi gösteriyor. Brent petrolde 75 dolar destek, 78,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 1950 doların altına yönelim sonrasında geri çekilme eğilimini sürdürdü. ABD’de artan reel faizler emtia fiyatlarına olumsuz yansıyor. Altın onsun kısa vadede 1935 dolar desteğini savunması dip oluşumu açısından önemli. 1950 doların aşılması halinde ise 1965 dolar seviyesi hedef direnç olarak karşımıza çıkabilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1242 TL desteği kısa vadeli dip haline geldi; bu seviyenin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1276 TL ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.

   BIST 100 Endeksi’nde 4311 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.