TL ve TL varlıklar geçtiğimiz hafta TCMB’nin faiz kararı sonrasında volatil bir seyir izledi. Hatırlanacağı üzere TCMB; politika faiz oranını %20 olan beklentilerin üzerinde %17,50’den %25 seviyesine yükseltti. Böylece TCMB 750 baz puanlık artırımı ile politika faiz oranını son dört yılın en yüksek seviyesine yükseltmiş oldu. Toplantı metninde; yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret ettiği, bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyrin, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskıların, hizmet enflasyonundaki katılığın ve vergi düzenlemelerinin belirleyici olduğu ifade edildi. TCMB enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmayı gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirmeyi hedefliyor. Endeks kararın ardından 7900 direncine doğru yönelse de, dolar bazında yaşanan yükselişin ardından kâr satışları ile karşılaştı. Cuma günü ise endeks 7400 ana desteğine geri çekilme sonrasında bu seviye civarından gelen tepki alımları ile toparlandı ve günü %3 yükselişle güçlü seyirle tamamladı. Böylece endekste TCMB’nin kararı sonrasındaki kayıplar telafi edilmiş oldu. Endeksin bant hareketini koruması ve kısa vadeli görünümü için 7400 ana desteğinin üzerinde kalabilmesi önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece endekste yukarı yönlü hareketler korunabilir. 7600 desteğinin üzerine üzerinde ise 7900 ve 8000 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. XBANK’ta ise faiz artırım kararı sonrasında güçlü seyir korunuyor. 7542 direncinin aşılması ile sonraki hedef seviyeyi 7790 olarak belirtebiliriz. Son haftalardaki belirgin yükselişinin ardından endekste ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’ndaki konuşmasında, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini ve gerekirse faizleri artırmaya hazır olduklarını belirtti. Powell ayrıca, 12 aylık bazda temel mal enflasyonunu pandemi öncesi seviyesinin oldukça üzerinde seyrettiğini, sürdürülebilir ilerlemeye ihtiyaç olduğunu ve bu ilerlemeyi sağlamak için kısıtlayıcı para politikasına ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Fed tarafından gelen şahin mesajlarla birlikte, ABD tahvil faizlerinin yukarı tepki gösterdiğini ve doların küresel çapta güçlü bir seyir izlediğini belirtelim. Öte yandan haftanın ajandasına değinecek olursak; Çarşamba günü 30 Ağustos dolayısıyla yurtiçi piyasalarımız kapalı olacak. ABD’de GSYH büyümesi, ADP özel sektör istihdamı, Perşembe günü içeride 2Ç GSYH rakamları, ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu, Cuma günü ise ABD ve Avrupa’da PMI imalat endeksleri, ABD’de tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor.
BIST 100 Endeksi yaşanan geri çekilme sonrasında tepki alımları ile direnç seviyelerinin üzerine yükseldi. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Endekste 7600 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde 7800 ve 8000 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 7400’ün üzerinde kalması kısa vadeli görünümü açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.
TCMB’nin faiz artırım kararının ardından yükselen kısa vadeli tahvil faizleri Cuma günü hafif geriledi. Gösterge tahvil faizi %21,88’den %21,56’ya geriledi. Ancak son bir yılın en yüksek seviyelerinde hareket ediyor. ABD tahvil faizleri yukarı tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %22,20, 10 yıllık tahvilde %20 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi faiz kararının olumlu yansıması ile 400 seviyesinin altına geriledi. Son durumda 383 seviyesinde bulunuyor.
EUR/USD paritesi Fed’in daha fazla sıkılaştırma mesajı vermesi ile 1,09 desteğini aşağı kırmıştı. Parite Fed üyelerinin faiz artışına yönelik açıklamaları ile 1,08 desteğinin de altına geri çekildi. Dolayısıyla da alçalan trendde hareket eden paritede dip oluşumu henüz gerçekleşmedi. 1,0760’ın altında 1,07 sonraki destek konumunda. 1,08’in üzerinde 1,09 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Dolar kuru TCMB’nin faiz artırım kararı ile birlikte sert bir şekilde geri çekilerek 26,00 seviyesinin altını test etmişti. Yeniden 26,00’nın üzerine yönelim ile birlikte bu seviye destek olarak takip edilebilir. Dolar kurunda 26,75 ve 27,00 dirençler olarak öne çıkıyor.
Petrol fiyatları kısa vadeli dip seviyelerinden yukarı tepki gösterdi. Brent petrolde 81,60 dolar destek, 85,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 1900 dolar direncini aşarak kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yükseliş gösterdi. Böylece altın onsta dip oluşumu gerçekleşirken, kısa vadeli görünüm güçlendi. 1930 ve devamında 1940 dolar dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. 1900 dolar desteğinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Gram altın dolar kurundaki yeniden toparlanmaya paralel 1600 TL’nin üzerine yöneldi. Gram altında 1600 TL ara, 1555 TL ana destek seviyesi olarak izlenebilir. 1650 TL direnç olarak öne çıkıyor.
BIST 100 Endeksi’nde 7400 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.