Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; Türkiye’nin, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri listesinden çıkışı sürecinde son aşamaya gelindiğini belirtmişti. Mehmet Şimşek FATF ekibi tarafından Türkiye’ye yapılacak ziyaretin sonrasında hazırlanacak değerlendirme raporunun Haziran ayındaki Genel Kurul toplantısında ele alınacağını ve bu toplantıda ülkemize yönelik gri liste kararının kaldırılması beklendiğini açıkladı. BIST 100 Endeksi FATF konusundaki gelişmeler ve CDS’teki geri çekilme ile haftaya yukarı yönlü başlangıç yaptı. Buna paralel endeks 9450 seviyesi ile rekor tazeledi. Endeks 9400’ün üzerinde bir kez daha kâr satışları ile karşılaştı ve bu seviyenin altına geri çekildi. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında ara ara realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. Endeksin bu durumda yeniden destek bulduğunu ve yükseliş eğilimini koruduğunu söyleyebiliriz. Endeks geçtiğimiz Ekim’den itibaren oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş yönünde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. 9400 seviyesi ilk planda aşılması gereken hedef direnç konumunda. Dolayısıyla da 9400’ün kalıcı olarak üzerine yönelim yükselişin 9500 ve 9600 olan dirençlerine devamı için öne çıkıyor. 9300 ve 9200’den tepki gösterdiği için endekste bu seviyeler destek olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9000 ana destek olarak izlenebilir. 9000 desteğinin üzerinde görünümün güçlü kalabileceğini belirtebiliriz. Endekste son haftalardaki yükselen trendindeki harekete bankacılık endeksi belirgin şekilde iştirak edememişti. Dolayısıyla da XBANK’ın endekse daha fazla destek vermesi yeni zirvelerin oluşması için önemli. Bu durumda 10.584 direncinin aşılması öne çıkıyor. 10.000 desteğinin üzerinde ise kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ECB Başkanı Lagarde, enflasyonda düşüş sürecinin devam etmesini beklediklerini söyledi. ECB Yönetim Konseyi Üyesi Stournaras; ECB’nin Fed’den daha fazla zorlukla karşı karşıya olduğunu belirtirken, ilk faiz indirimini de Haziran’da beklediğini ifade etti. ABD borsaları zirve seviyelerde hafif kâr satışları ile karşılaştı. Bölge borsalarında güçlü seyir korunuyor. Perşembe günü ABD’de kişisel gelirler, kişisel tüketim ve kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) verileri öne çıkıyor.


   BIST 100 Endeksi bir kez daha 9400 direncinin üzerini test etti. Endekste güne yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 9300’ün üzerinde endekste 9400 ilk etapta hedef direnç olarak takip edilebilir. 9400’ün aşılması halinde yükselişin 9500 ve 9600 dirençlerine doğru devam ettiğini görebiliriz. 9300 ve 9200 destekler olarak izlenebilir. 9000 ana destek olup, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor; mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Küresel risk iştahının da genel olarak olumlu olduğunu belirtelim.


   İçeride tahvil-bono faizleri dün yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %43,65’ten %43,99, 10 yıllık tahvil faizi ise %26,71’den %26,81 seviyesine yükseldi. ABD tahvil faizleri bant hareketi içerisinde yukarı tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %44,50, 10 yıllık tahvilde %27,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 300’ün altında hareket ediyor. Son durumda 283 seviyesine geriledi.


   EUR/USD paritesi geçtiğimiz hafta 1,08 direncini aşarak alçalan kanalın üzerine yükseldi. 1,08 aşılması ile paritede kısa vadeli görünüm olumlu hale geldi. 1,08 desteğinin üzerinde kaldığı sürece tepki yükselişleri devam edebilir. Bu durumda 1,09 ilk planda direnç seviyesidir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin devam etmesi ve 1,10 direncine yönelim açısından takip edilebilir. Dolar kuru 31,00 olan önemli eşik seviyeyi aşması sonrasında üzerinde yükseliş denemelerinde bulunuyor. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 31,10’un üzerinde 31,20 ve 31,30 dirençler, 31,00 ve 30,90 ise seviyeleri destek olarak takip edilebilir.


   Petrol fiyatları kısa vadeli dip seviyelerden toparlanma çabası gösterdi. Brent petrolde 79,30 dolar destek, 82,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2030 doların üzerinde kalma çabasına devam ediyor. 2030 doların üzerinde 2050 dolar olan hedef direncine doğru yükseliş gösterebilir. 2000 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun da yukarı tepki göstermesi de gram altının diğer taraftan yükselmesini sağladı. Gram altın kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 2038 TL seviyesi ile rekor tazeledi. 2015 TL’nin üzerinde 2038 TL olan tarihi zirve seviyesini aşma çabası gösterebilir. 2000 TL ise ana destek olarak geçerli.


   BIST 100 Endeksi’nde 9000 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş