Günlük bülten (QNB Finansinvest)

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) para politikası faizi olan bir haftalık repo faizini piyasa beklentisine paralel olarak değiştirmeyerek %8,5 seviyesinde sabit tuttu. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed’in Mayıs ayına dair toplantı tutanakları faiz artırım sürecinin devamına yönelik üyelerin farklı görüşlere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bazı üyeler, enflasyonun %2’ye düşürülmesi yolunda gelecek toplantılarda ek politika sıkılaşmasının muhtemelen gerekli olacağı yorumunu yaparken, bazı yetkililer ise daha fazla sıkılaşmanın gerekli olmayabileceğini belirtiyor. Fed’in ekonomik verilerinin seyrini değerlendirip adımlarını ona göre attığını belirtelim. Bir sonraki toplantı 14 Haziran’da olduğundan bu süre zarfında ABD’de açıklanacak ekonomik göstergelerin seyri Fed’in faiz artırım konusundaki kararını şekillendirecektir. Buna paralel bugünkü ABD’de Nisan ayına dair kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. Çekirdek tüketim harcamaları enflasyonunun yıllık bazda %4,6’dan seviyesinde kalması bekleniyor. Fed tüketim harcamaları verilerini tahminlerinde kullandığından dolayı, rakamlar yakından takip edilecek. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy, borç tavanı kriziyle ilgili hala çözüme ulaşması gereken birkaç konu olduğunu ve müzakerecilerin anlaşmayı vaktinde yetiştirmesi için çalışmaları gerektiğini belirtti. Borç limitinin artırılması konusu ABD’de varlığını sürdürüyor. İçeride ise Pazar günü yapılacak olan seçimlerin ikinci turu öncesinde son işlem gününe girmiş bulunuyoruz. Buna paralel hareketli bir gün geçirebiliriz. Endeks son durumda kısa vadeli sıkışma içerisindeki seyrine devam ediyor. BIST bankacılık endeksi dün günü %2,8 oranında yukarı tepki ile tamamladı. Bankacılık endeksinin son durumda 3790 desteğinin üzerinde kalabilmesi kısa vadeli dip oluşumu için izlenebilir. Endekse banka ve BIST 30 hisselerinin desteğinin gelmesi direnç seviyelerinin aşılması ve görünümün güçlenmesi adına önem arz ediyor. Endeksin kısa vadede 4311 olan ana destek ve dip seviyesinin üzerinde kalabilmesi takip edilebilir. 4557 direnci ise yükselişin hız kazanması için öne çıkıyor. Endekste bugün olası dalgalanmaya karşı temkinli olmakta yarar olduğunu hatırlatalım.

   BIST 100 Endeksi kısa vadeli bant hareketi içerisindeki seyrini koruyor. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Gün içerisinde volatil bir seyir yaşanabilir. Endekste 4557 direnci korunuyor. Bu seviyenin üzerinde ise 4700 önemli direnç seviyesi olarak geçerli. 4405 ilk planda destek iken, bu seviyenin üzeri tepki açısından izlenebilir. Aksi halde 4311 ana desteği bir önceki dip olup, endeksin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi önemli. 4311’in üzerinde trade pozisyonları korunabilir.

   İçeride tahvil-bono faizleri dün günü sakin bir seyirle tamamladı. Gösterge tahvil faizi son durumda %10,11, 10 yıllık tahvil ise %9,09 seviyesinde bulunuyor. ABD tahvil faizleri kısa vadeli yükselen trend içerisindeki hareketine devam ediyor. Son ayların en yüksek seviyelerinde işlem görüyor. Gösterge tahvil faizinde %11, 10 yıllık tahvilde %9,80 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 668 seviyesinde bulunuyor.

   Dolar son dönemde gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı güçlenme eğilimi gösteriyor. ABD’de artan reel faizler dolar lehine görünümü destekliyor. Buna bağlı olarak EUR/USD kısa vadeli destek seviyelerinin altına yönelirken, zayıf bir seyir izliyor. Son durumda 1,07’nin üzerinde tutunma eğilimi gösteren paritede bu seviye kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. Paritenin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi geri çekilme eğiliminin ileri taşınmaması için öne çıkıyor. 1,08 ise artık direnç seviyesidir. 1,07’nin altında ise 1,0630-1,06 destek bölgesi konumunda. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. Kurda 20,00’nin üzerinde 20,10 direnç iken, 19,90 seviyesi destek olarak izlenebilir.

  Petrol fiyatları kısa vadeli direnç seviyelerine doğru güç kaybına uğradı. Brent petrolde 74 dolar destek, 78,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 1950 doların altına yönelim sonrasında geri çekilme eğilimini sürdürdü. ABD’de artan reel faizler emtia fiyatlarına olumsuz yansıyor. Altın onsun kısa vadede 1935 dolar desteğini savunması dip oluşumu açısından önemli. 1950 doların aşılması halinde ise 1965 dolar seviyesi hedef direnç olarak karşımıza çıkabilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1242 TL desteği kısa vadeli dip haline geldi; bu seviyenin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1274 TL ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.

   BIST 100 Endeksi’nde 4311 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Emisyon hacmi 25.05.2023 itibariyle 392.96 milyar TL
BİST 100 endeksi bugün % 0,07 yükseldi (4427), toplam günlük işlem hacmi 54 milyar 179 milyon tl oldu
Fed/Collins: Borç tavanını yükseltmemek oldukça zarar verici olabilir
Fed/Collins: Enflasyonun gerilemesi beklentilere kıyasla daha yavaş
Fed/Collins: İşsizlikte ılımlı artış sürpriz olmazdı
ABD'de KC Fed bileşik endeksi Mayıs'ta : -1 (Önceki:-10)
ABD'de KC Fed imalat endeksi Mayıs'ta :-2 (Beklenti:-11 Önceki:-21)
Moody's : Gelecek birkaç on yılda daha çok kutuplu bir kur sisteminin gelişmesini bekliyoruz fakat ABD doları öncülüğünde olacak
Moody's: ABD dolarının hakimiyeti on yıllarca yıldır yeni zorluklara rağmen dayanıklı
Facebookta Paylaş