Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta bayram tatili öncesinde gün içerisinde yukarı tepkilerde kar satışları ile karşılaştı. Endeks kısa vadeli sıkışma içerisinde 5000 desteğini savunma çabası gösterdi. Yeni haftada BIST’te işlem hacimlerinde yükseliş gerçekleşirken, endeksin yönünün netleştiğini görebiliriz. Endekste 5000 desteğinin üzeri kısa vadeli görünümü açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde kalabildiği sürece önümüzdeki dönemde tepki yükselişleri yaşanabilir. Ancak 5000 desteğinin aşağı kırılması halinde kâr satışları devam edebilir. ABD ve Avrupa borsalarının genel görünümünün olumlu olduğunu belirtelim. Haftanın ajandasına baktığımızda; içeride ve ABD’de 1Ç23 bilanço sezonu kapsamında finansallar açıklanacak. Özellikle de içeride banka ve sanayi şirketlerine yönelik açıklanacak olan karlar BIST’te hareketliliğe neden olabilir. Perşembe günü TCMB faiz kararı ve ABD’de 1Ç23 GSYH büyümesi öne çıkıyor. Cuma günü ise ABD’de kişisel gelirler/tüketim harcamaları ve kişisel tüketim harcamaları enflasyonu takip edilecek.


   BIST 100 Endeksi 5000 desteğinin altına yönelim sonrasında bu seviyenin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Bu sabah yurtdışı borsalar karışık seyir izlerken, endeksin haftaya tepki alımları ile hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 5000 desteğinin üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilimin korunacağını söyleyebiliriz. Aksi halde endeks 4975 desteğine doğru geri çekilebilir. 5117 ve 5200 dirençler olarak korunuyor. 4975 desteği trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir.


   İçeride kısa vadeli tahvil faizleri geçtiğimiz hafta alçalan trendde hareket etti. Uzun vadeli tahvil faizleri ise bant içerisinde görünüm sergiledi. ABD tahvil faizleri yaşanan geri çekilme sonrasında hafif tepki çabasında. Gösterge tahvil faizinde %14,70, 10 yıllık tahvilde %12,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 551 seviyesine yükseldi.


   EUR/USD, kısa vadeli sıkışmayı yukarı tamamlama eğilimi gösteriyor. 1,10 seviyesi bu sıkışmanın direncine işaret ediyor. Dolayısıyla da 1,10’un aşılması halinde kısa vadeli görünümün güçlenmesi ile birlikte parite 1,1030 ve 1,1080 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 1,09 desteğinin üzerinde bant hareketi korunacağından görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. Kurda 19,43 seviyesinin üzerinde 19,50 direnç olarak takip edilebilir. 19,35 ve 19,30 ise destek seviyeleri olarak izlenebilir.


   Petrol fiyatları kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 80,20 dolar destek, 82,60 dolar ise direnç seviyesidir. 2000 doların üzerinde kalma çabası gösteren altın ons fiyatları yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Altın onsun kısa vadeli bant hareketini koruması için 1969 dolar desteğinin üzerinde kalması gerekiyor. 2000 dolar direncinin üzeri ise 2015 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1228 TL desteğinde ise genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1255 TL direncinin aşılması halinde yükseliş hız kazanabilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 4975 destek olarak takip edilebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.