Fed Başkanı Powell enflasyonu düşürmeye kararlı olduklarını ve hedeflerine ulaşmak için gerekli adımları atacaklarını belirtmişti. Fed’in faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik mesajlar vermesi ve buna paralel Kasım ayı toplantısına dair beklentilerin 75 baz puanda şekillenmeye başlaması ile küresel risk iştahı zayıf. ABD borsalarında aşağı yönlü trendde satış baskısı devam ediyor. Kararlar ve beklentiler sindirilene kadar borsalarda zayıf seyir korunabilir. Öte yandan TCMB PPK, bu yıl 7 toplantı üst üste para politikası faizini sabit bıraktıktan sonra Ağustos’ta sürpriz bir şekilde 100 baz puan indirime gitmişti. TCMB dünkü toplantısında piyasa beklentisi ve bizim beklentimiz olan 50 baz puan faiz indirimi yerine 100 baz puanlık bir indirimle %13 olan faiz oranını %12’ye düşürdü. Kararların ardından yurtiçi hisse senedi piyasalarımız TCMB’nin toplantısının da geride kalması ile yukarı tepki gösterdi. Endeks kısa vadeli sıkışmasını yukarı kırmayı deniyor.
3295 direncinde kapanış gerçekleştiren BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm güçlenme eğilimi gösterdi. Buna paralel endeks zayıf yurtdışı borsalardan pozitif ayrışıyor. Endeksin güne yukarı yönlü başlangıç yapmasını bekliyoruz. 3295’in üzerinde 3320 ve 3400 hedef dirençlerine doğru yükseliş görebiliriz. 3225 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 3295’in üzerinde trade amaçlı ek alım yapılabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde toparlanmanın devamı endekste genele yayılacak şekilde iyimserliğin yeniden oluşması için önemli.
TCMB’nin faiz indirimi kısa vadeli tahvil-bono faizlerinde gevşemeye neden oldu. Uzun vadeli tahvil faizleri ise enflasyon beklentileri ile belirgin değişim göstermedi. Fed’den faiz artırımına yönelik beklentiler ile ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskı devam ediyor. ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,13’e yönelim ile son 15 yılın en yüksek seviyelerinde. Gösterge tahvil faizinde %14,20, 10 yıllık tahvilde ise %11,90 destekler olarak izlenebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 743 seviyesine yükseldi.
Fed’den şahin mesajlar ile ABD tahvil faizleri yukarı yönlü baskı altında iken, dolar küresel çapta güçlü. Buna paralel EUR/USD aşağı yönlü trenddeki hareketine devam ediyor. 0,99 olan ana desteğinin aşağı kırılması paritenin görünümü açısından negatif. 0,99 direnç haline gelirken, 0,97 destek olarak öne çıkıyor. Fed’den faiz artırım beklentileri ile yükselişlerde güç kaybına uğrayabilir. TCMB’nin faiz indirimi ile TL’de baskı arttı. Dolar kuru 18,37 olan zirvesini 18,40 ile yeniledi. Kurda 18,40 ilk planda direnç haline geldi. 18,13 ise destek olarak izlenebilir.
Doların gücünü artırması emtia fiyatlarına olumsuz yansıyor. Petrol fiyatları kısa vadeli destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Brent petrolde 86,90 dolar ana destek, 92,40 dolar ise direnç olarak izlenebilir. ABD tahvil getirilerindeki yükseliş altın onsta baskıya neden oluyor. 1654 doları test eden altın onsta bu seviyenin üzerinde kalınması kısa vadeli dip oluşumu için izlenebilir. 1700 dolar ise hedef direnç konumunda. Gram altında 971 TL desteği geçerli. 971 TL üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir. 1000 TL ise direnç seviyesidir.
BIST 100 Endeksi’nde 3149 ana destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.