BIST 100 Endeksi son dönemde gün içerisinde volatil seyir izliyor. Endeks geçtiğimiz Cuma günü yaşanan sert geri çekilmenin ardından haftaya olumlu bir başlangıç yapmış ve yeni haftada kayıplarını geri almıştı. Endeks gerçekleşen düzeltme hareketi sonrasında 7900 direncinin de yükselerek tarihi zirve seviyesi ileri taşıdı. Endeksin önemli direnç seviyelerini aşarken ilk etapta güç kaybına uğradığını ve seans içi hareketlerde kısa vadeli destek seviyelerinden destek bulduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde TL mevduat faizlerinin seyri, kur korumalı mevduat (KKM) sonrası diğer yatırım araçlarına olan ilgide bir değişik olup olmaması gibi konular yakından takip edilecek. Endekste 7800 seviyesi direnç olarak korunuyor. Geçtiğimiz hafta 7800’ün üzerine yönelim sonrasında kâr satışları gerçekleştiğinden bu seviyenin kalıcı olarak aşılması 7900 ve 8000 dirençlerine yönelim açısından önemli. 7500 ve 7400 destekler haline geldi. 7400 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla da bu seviyenin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. Hafta sonu TCMB tarafından bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında yapılan değişiklik ile vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirilmişti. Alınan kararların ardından bankacılık endeksinde temkinli seyir devam ediyor. Bankacılık endeksi dün %2,6 oranında değer kaybetti. XBANK’ta 6674 ara, 6565 ise ana destek seviyeleri olarak takip edilecek. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalmaya devam edebilir. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artış eğilimi korunabilir. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi sürebilir. Ancak ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını da göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir. Haftanın geri kalanda yarın içeride TCMB faiz kararı, dışarıda ise Jackson Hole toplantısı öne çıkıyor. %17,50 olan politika faiz oranında artış beklentilerinin hâkim olduğunu belirtelim. Dolayısıyla da yarın yurtiçi piyasalarda hareketlilik artabilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda; ABD ve Avrupa borsalarında kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim eğilimi gösteriyor. Jackson Hole toplantısında Fed Başkanı Powell, ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmalarının satır aralarında para politikasının devamına yönelik ipuçları aranacak.
BIST 100 Endeksi günü %0,3 oranında düşüşle 7771 seviyesinde tamamladı. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Endekste 7800’ün üzerinde kalıcı olunması ile 7900 ve 8000 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 7500 ve 7400 destekler haline gelirken, endeksin 7400’ün üzerinde kalması kısa vadeli görünümü açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.
İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %18,07’den %18,52’ye yükselirken, 10 yıllık tahvil faizi ise %19,12’den %18,95 seviyesine geriledi. Gösterge tahvil faizinin son ayların en yüksek seviyelerine ulaştığını söyleyebiliriz. ABD’de uzun vadeli tahvil faizleri yukarı tepki hareketine devam ediyor. Gösterge tahvil faizinde %19,14, 10 yıllık tahvilde %20 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 400 seviyesinin üzerinde hareket ediyor. Son durumda 416 seviyesinde bulunuyor.
EUR/USD paritesi Fed’in toplantı tutanaklarına daha fazla sıkılaştırma mesajı vermesi ile 1,09 desteğini aşağı kırmıştı. Parite 1,09’un üzerine tepki denemesinde bulunsa da, bu seviyenin üzerinde kalmakta başarılı olamadı. 1,09 seviyesi direnç olarak korunuyor. 1,0830 desteği ikili dip formasyon oluşumu ve tepki hareketi için önemli; aksi halde geri çekilmenin devam ettiğini görebiliriz. 1,0770 sonraki destek olarak izlenebilir. Cuma günü Fed ve ECB başkalarının Jackson Hole toplantısındaki konuşmaları hareketliliğe neden olacaktır. Dolar kuru 27 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü ataklar gösteriyor. Dolar kurunda 27 destek konumunda iken, 27,26 ve 27,40 dirençler olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları yukarı yönlü hareketlerde güç kaybına uğruyor. Brent petrolde 82,00 dolar destek, 85,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 1885 dolar seviyesine doğru geri çekilmelerde destek buluyor. 1885 dolar desteği kısa vadeli dip oluşumu için önemli. 1900 doların kalıcı olarak aşılması kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim ile birlikte 1920 dolar direncine yükseliş için öne çıkıyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1652 TL’nin altında 1640 TL destek seviyesidir. 1675 TL direnç seviyesi haline geldi.
BIST 100 Endeksi’nde 7500 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.