Günlük bülten (QNB Finansinvest)

TCMB politika faizini beklentilere paralel %25’ten %30’a yükseltti. Yeni dönemde Haziran’dan başlamak üzere ortodoks para politikasına geçilmesi ile birlikte dördüncü kez faiz artırımı gerçekleştirilmiş oldu. TCMB, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiğini açıkladı. TCMB karar metninin devamında; enflasyonun Temmuz ve Ağustos’ta öngörülenin üzerinde gerçekleştiğini, yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artışın ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulmanın enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirtti. TCMB bu unsurların, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki tahmin aralığının üst sınırı olan %62’ye yakın seyredeceğine işaret ettiğini düşünüyor. TCMB; doğrudan yabancı yatırımların, dış finansman koşullarındaki iyileşmenin, rezervlerde süregelen artışın, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteğinin ve TL varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlamasının fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağını öngörüyor. Kurul politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceğinin ve enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğinin mesajını verdi. Faiz kararının ardından yurt içi piyasalarda hareketlilik arttı. BIST100, 8400 direncini test etmesinin ardından geçtiğimiz haftanın başından itibaren aşağı yönlü trendde düzeltme hareketi ile zayıf bir görünüm sergiliyordu. Bu durumda TCMB’den faiz kararı belirsizliği etkili olurken, beklentilerin üzerinde bir artırım gerçekleştirilme ihtimali risk azaltma eğilimini beraberinde getiriyordu. TCMB’nin beklentilerin üzerinde faiz artırımı gerçekleştirmemesi ve belirsizliğin geride kalması BIST’te rahatlamaya neden oldu. Buna paralel BIST 100, 7800 direncini aşarken, 8000 direncine de yönelim gösterdi ve günü %3,6 yükselişle tamamladı. Böylece endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini, kısa vadeli görünümün güçlendiğini ve düzeltme hareketinin geride kaldığını söyleyebiliriz. 7800 direncinin aşılmasını endeks için olumlu buluyoruz. Alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile birlikte yeni bir yükselen trendin başladığını görebiliriz. 7800’ün üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu düşünmekle birlikte, 8000’in üzerinde kalıcı olunması ile endeks 8240 hedef direncine doğru yönelim gösterebilir. Buna paralel 8000’in üzerinde kaldığı sürece trade amaçlı ek alım yönünde pozisyon alınabilir görüşündeyiz. Öte yandan; Fed’in uygun olması halinde faizleri daha da artırmaya hazır olduklarının mesajını vermesi ile küresel risk iştahı, bölge borsalarında görünüm zayıf. Ancak BIST bu dönemde kendi iç dinamiklerimize bağlı olarak pozitif ayrışabilir.


   BIST 100 Endeksi TCMB’nin toplantısı sonrasında yukarı yönlü tepki verirken, olumlu bir kapanış gerçekleştirdi. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 7800 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 8000’in kalıcı olarak aşılması ile birlikte yükseliş 8140 ve 8240 dirençlerine doğru devam edebilir. 7644 kısa vadeli dip seviye iken, bu seviye üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri TCMB’nin faiz kararı sonrasında karışık bir seyir izliyor. Gösterge tahvil faizi %24,09’dan %28,30’ayükselirken, 10 yıllık tahvil faizi %26,14’ten %25,66 seviyesine geriledi. TCMB’nin faiz artırımı kısa vadeli tahvil faizlerinde yükselişe neden olurken, uzun vadeli tahvil faizleri enflasyon oranında düşme beklentisi ile düşüş yönünde tepki verdi. ABD tahvil faizleri Fed’in toplantı kararı sonrasında yukarı yönlü hareket sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %29,00, 10 yıllık tahvilde %26,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 400 seviyesinin altında hareket ediyor. Son durumda 386 seviyesinde bulunuyor.


   EUR/USD paritesinde Fed’in faiz artırımının devamına yönelik mesaj vermesi ile dolar lehine görünüm devam ediyor. 1,0630 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteren paritede kısa vadeli dip oluşumu henüz gerçekleşmedi. Aşağı yönlü trendde zayıf görünüm korunuyor. 1,0630 ana destek olup, paritenin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi ikili dip formasyonu açısından önemli. Aksi halde geri çekilme devam edebilir. Bu durumda 1,0520 sonraki destek olarak izlenebilir. 1,07’nin üzeri 1,0770 direncine yönelim için öne çıkıyor. Dolar endeksi yukarı yönlü seyir izlerken, gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumdan olumsuz etkileniyor. Dolar kuru TCMB’nin faiz kararı sonrasında ilk etapta 27,00’nin altını test etse de yeniden bu seviyenin üzerine yönelim gösterdi. Faiz artırımı beklentiler dahilinde gerçekleştiğinden kararın TL üzerinde olumlu bir etkiye neden olmadığını söyleyebiliriz. Kurda 27,00’nin korunması ile bu seviye destek olarak izlenebilir. 27,30 ve 27,50 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 26,80 ise ikincil destek konumunda bulunuyor.


   Petrol fiyatları yaşanan kısa vadeli geri çekilmenin ardından destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Brent petrolde 91,20 dolar destek, 94,20 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD’de tahvil faizlerindeki yükselişe rağmen, 1920 dolar desteğinin üzerinde kalmaya devam ederken, dirençli bir seyir izliyor. 1920 doların üzerinde kalıcı olması 1950 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Olası aşağı geri çekilmelerde 1900 dolar sonraki destek olarak öne çıkıyor. Gram altını, son durumda dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1644 TL destek konumunda iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak takip edilebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 7600 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş