BIST 100 Endeksi’nde geçtiğimiz hafta başlayan satış baskısı henüz sona ermiş değil. Bankacılık hisselerindeki taban durumunun çözülmemesi endekse olumsuz yansıyor. Haftanın ilk işlem gününü %5,3 oranında düşüşle tamamlayan endekste trade amaçlı yeni alım için dip oluşumunun gerçekleşmesini beklemek sağlıklı olacaktır. Endeksin dün devre kesici uygulaması ile karşı karşıya kalması nedeniyle bugün de temkinli olmakta yarar bulunuyor. Gün içerisinde yukarı yönlü hareketlerin tepki niteliğinde kaldığını görebiliriz. Öte yandan yarın akşam toplantı kararlarını açıklayacak olan Fed’den 75 baz puanlık faiz artırımı bekleniyor. Faiz artırım miktarına yönelik beklentiler oluşurken satış baskısı altında kalan ABD borsaları kararlar öncesinde yukarı tepki çabası gösteriyor.
3277 olan ana destek seviyesinin altına geri çekilen BIST 100 Endeksi’nde ikili dip formasyon oluşumu başarısız oldu. Endeksin bu sabah aşağı yönlü başlangıç yapmasını bekliyoruz. 3277 direnç haline gelirken, bu seviyenin altında 3160 ve devamında 3125 hedef destek seviyeleri olarak takip edilebilir. 3125 desteğine doğru geri çekilme riski bulunduğundan; dip oluşumu gerçekleşmeden trade amaçlı yeni alım konusunda aceleci olunmamalı görüşündeyiz. Banka hisselerindeki satış baskısının geride kalması önemli.
İçeride tahvil-bono faizleri yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizinde %14,65 seviyesi destek olarak izlenebilir. 10 yıllık tahvilde ise %11,20 direnç konumunda. ABD 2 yıllık tahvil faizi %3,90’ın üzeri ile 2007’den bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. 10 yıllık tahvil faizinde %3,50 bir önceki zirve seviye olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 739 seviyesinde bulunuyor.
Fed’e yönelik artan endişeler ile 1,00’in altına geri çekilen EUR/USD, yeniden bu seviyeye yöneldi. 1,00’in üzeri 1,01 direncine yönelim için takip edilebilir. Ancak Fed’den faiz artırım beklentileri nedeniyle yukarı yönlü hareketler sınırlı kalabilir. Paritenin 0,99 ana desteğinin üzerinde kalabilmesi kısa vadeli görünümü açısından önemli. Dolar kuru yukarı tepki denemeleri gösteriyor. 18,37 tarihi zirve hedef direnç olarak izlenebilir. Kurun zirve seviyesinin altında kalması TL’de baskının ileri taşınmaması açısından öne çıkıyor. 18,13 ise ara destek seviyesidir.
Petrol fiyatları yaşanan geri çekilme sonrasında kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ediyor. Brent petrolde 86,90 dolar ana destek, 95,10 dolar ise direnç olarak izlenebilir. ABD tahvil getirilerindeki yükseliş altın onsta baskıya neden oluyor. 1654 doları test eden altın onsta bu seviyenin üzerinde kalınması kısa vadeli dip oluşumu için izlenebilir. 1700 dolar ise hedef direnç konumunda. Gram altında 971 dolar destek haline geldi. 971 doların üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir. 1000 dolar ise direnç seviyesidir.
BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm zayıf. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.