Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısı fonlarının hisse senedi yükümlülüklerinin artırılmasının yanı sıra Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) borsayı fon mekanizmasıyla destekleyeceğinin belirtilmesi endeksin performansına olumlu yansıdı. BIST beş iş günü kapalılık durumunun ardından geçtiğimiz hafta Çarşamba günü işlemlerine başlamıştı. Endeks üç iş günü içerisinde haftalık bazda %11,6 oranında toparlandı. Endeksin ilk aşamada 5000 seviyesinin üzerinde kalması yükseliş eğiliminin korunması adına izlenebilir. Öte yandan ABD’de son zamanlarda açıklanan bazı ekonomik veriler enflasyonist etkiye yönelik endişelere neden oluyor. Buna paralel Fed’in önümüzdeki aylarda da faiz artırım sürecine devam edebileceğine yönelik tahminler şekilleniyor. Dolar küresel çapta güçlenirken, ABD tahvil faizleri yukarı yönlü baskı altında. Bu gelişmelerin küresel risk iştahı açısından negatif olduğunu söyleyebiliriz. BIST dengeye ulaşana kadar kendi iç dinamiklerimize bağlı olarak hareket edebilir. Dolayısıyla da bu dönemde yurtdışı borsaların seyrinin BIST üzerinde belirgin bir etkiye neden olmasını beklemeyiz.
“Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve çevre illeri etkileyen depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileriz. Ülkemize geçmiş olsun.”


   BIST 100 Endeksi 5000’in altını test etse de bu seviyenin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Endeksin haftaya yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 5000 seviyesinin üzeri yukarı tepkinin devamı için takip edilebilir. 5320 hedef direnç olarak öne çıkıyor. 4713 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.


   İçeride tahvil-bono faizleri geri çekildi. Uzun vadeli tahvil faizlerindeki düşüş daha belirgin gerçekleşti. Son dönemde ABD tahvil faizleri Fed’den faiz artırım beklentileri ile yükseliş eğilimi gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %11,20 ve 10 yıllık tahvilde ise %11 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 567 seviyesine yükseldi.


   EUR/USD paritesi Fed’in sıkı para politikasının devamına yönelik beklentilerin ağır basması ile dolar lehine hareketle 1,07’nin altına geri çekildi. 1,07’nin altında 1,0630 kısa vadeli destek olup, paritenin bu seviyenin üzerinde kalması önemli. 1,08 ana direnç seviyesi olarak geçerli. Dolar endeksinin yükselmesi, bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine neden oluyor. Dolar kuru 18,85 direncine yönelim ile yukarı yönlü baskı altında. 18,90 ise direnç olarak takip edilebilir.


   Kısa vadeli sıkışmasını aşağı tamamlayan petrol fiyatları son durumda tepki çabası gösteriyor. Brent petrolde 81,10 dolar destek iken, 84,60 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil getirilerindeki yükseliş ile geri çekilen altın ons fiyatları yukarı tepki gösteriyor. 1850 ve 1860 dolar direnç haline gelirken, 1818 dolar kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. Altın onsun 1818 dolar desteğinin üzerinde kalması önemli. Gram altında 1100 TL kısa vadeli destek konumunda. 1120 TL ise direnç olarak izlenebilir.


   BIST 100 Endeksi’nin kısa vadede 4713 desteğinin üzerinde kalması önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş