Günlük bülten (QNB Finansinvest)

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar günlerdir devam ederken, İsrail güçleri, Salı akşam saatlerinde Gazze’de bir hastaneyi hedef almıştı. İsrail’in hastane saldırısı dünyayı ayağa kaldırdı. Liderler ve uluslararası örgütlerden art arda açıklamalar ve tepkiler geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin’de çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehide duyulan saygının bir gereği olarak Türkiye’de 3 günlük milli yas ilan edildiğini bildirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, İsrail-Filistin çatışmasında küresel jeopolitik risklerin etkilerine yönelik açıklamada bulundu. Kuruluş, gerginliğin artması durumunda küresel enflasyonun artma ihtimaline ve enerjide arz şokuna vurgu yaptı. Jeopolitik risklerin etkisiyle altın ons fiyatları son ayların en yüksek seviyelerinde hareket ediyor. Taraflar arasında ateşkes olmadığı takdirde altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile destek bulabilir. Jeopolitik haber akışı BIST üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Endeks artan satış baskısı ile 7900 ana desteğini de aşağı kırdı. Böylece endekste ikili dip oluşumu gerçekleşmedi. Endeks günü %3,4 oranında değer kaybı ile tamamladı. BIST jeopolitik haber akışına diğer küresel borsalardan daha sert negatif tepki gösteriyor. Endeks aşağı yönlü trendde görünüm sergilerken, hareketin boyutunun son dönemde hisseler bazında daha sert ve belirgin olduğunu belirtelim. Endeks 7900 olan ana desteğinin üzerinde kalma çabası gösterse de, bu seviyenin üzerinde tutunamadı. Buna paralel 7900 desteğini aşağı kırarken, 7800 olan sonraki desteğine doğru hareket sergiledi. Yaşanan belirgin geri çekilme sonrasında endeks yeniden 7900’un üzerine tepki çabası gösterebilir. Ancak endekste dip oluşumu henüz geride kalmadı. Bu dönemde riskleri düşük tutmakta ve olası BIST’te aşağı yönlü hareketlere hatta volatiliteye karşı temkinli kalmakta yarar bulunuyor. Yüksek oynaklığın gün içi sert hareketlerin yaşanmasına neden olduğunu hatırlatalım. Öte yandan; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün Paris’te yatırımcılarla görüşecek iken, ardından ise Abu Dabi, Doha ve Riyad’a gidecek. Mehmet Şimşek Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolarlık yatırım programının ilk somut adımlarının da bu ziyarette atılacağını belirtmişti. Jeopolitik gelişmelerin yanı sıra yurtdışı ziyarete yönelik haber akışı radarda olacak. ABD tarafına bakacak olursak; Fed Bej raporunu yayımladı. Raporda, ekonominin kısa vadeli görünümünün genel olarak istikrarlı veya biraz daha zayıf bir büyüme sergilediği belirtildi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller, daha fazla sıkılaşmaya ihtiyaç olup olmadığını anlamak için beklemede kalıp ekonomik verilerin takip edilmesi gerektiğini belirtti. New York Fed Başkanı Williams ise enflasyonun hedefe dönmesi için faizlerin bir süre daha kısıtlayıcı seviyelerde kalması gerektiğini söyledi. Artan jeopolitik tansiyon bölge borsalarında etkisini hissettirdi. ABD borsaları kısa vadeli sıkışmanın altına yönelim gösterdi.


   BIST 100 Endeksi satış baskısı altındaki seyrine devam ediyor. Endeksin güne tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Gün içerisinde dalgalı bir seyir yaşanabilir. 7900 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri 8050 olan sonraki direnç seviyesine doğru tepki açısından takip edilebilir. 7800 ilk planda destek konumunda iken, 7644 ise ana destek olarak öne çıkıyor. Endekste dip oluşumu gerçekleşmeden temkinli olunmalı görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri daha belirgin olmak üzere yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %27,51’den %29,11’e, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,66’dan %28,06 seviyesine yöneldi. ABD tahvil faizleri ise yukarı tepki çabasına devam ediyor. Gösterge tahvil faizinde %30,00, 10 yıllık tahvilde %29,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 400’ün üzerinde hareket ediyor. Son durumda 418 seviyesinde bulunuyor.


   EUR/USD, 1,05-1,06 bandının üst tarafına doğru güç kaybına uğruyor. Parite son günlerde 1,05 desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. Jeopolitik riskler dolara olan talebi artırabilir. 1,06 ise ana direnç olarak geçerli. Bu seviyenin altında yükselişler tepki niteliğinde kalabilir. 1,0450 ise ana destek olarak korunuyor. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi sürüyor. Kur 28,00 ana direncinin üzerine yönelmiş durumda. 28,00’in aynı zamanda psikolojik bir seviye olduğunu belirtelim. 28,00’in üzerinde kalıcı olup olmayacağı öne çıkıyor. 28,00’in üzerinde 28,15 sonraki direnç seviyesidir. 27,80 ve 27,70 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

   Petrol fiyatları Orta Doğu’da arz endişelerinden destek buluyor. Brent petrolde 87,50 dolar destek, 93,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik tansiyon ile yukarı yönlü seyir izlerken, 1953 dolar direncinin üzerini test etti. Jeopolitik risklere bağlı olarak altın ons fiyatları destek bulmaya devam edebilir. 1953 doların üzerinde 1963 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 1920 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Gram altında dolar kurunun ve altın onsun desteği sürüyor. 1710 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1767 TL seviyesi tarihi zirve yeni direnç olarak karşımıza çıkıyor.


   BIST 100 Endeksi’nde 7800 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.


  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.