Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Endekste kısa vadeli görünüm güçlendi…


BIST 100: Endekste yataya yakın bir başlangıç bekliyoruz. Kısa vadeli görünüm güçlenirken, 2060 seviyesi destek haline geldi. 2013 ana direnç olup, aşılması halinde 2124 ve 2150 hedef dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2026 ikincil desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor; mevcut trade pozisyonları korunabilir…
 
TL Bonolar: İçeride kısa vadeli tahvil-bono faizleri yatay bir seyir izlerken, uzun vadeliler yükseliş gösterdi. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise Fed’in toplantısı öncesinde yükselen trenddeki hareketine devam ediyor. Gösterge tahvilde %24,70, 10 yıllık tahvilde ise %25,50 direnç seviyeleri olarak izlenebilir…
 
USD/TL: Gelişmekte olan ülke para birimleri bu sabah dolar karşısında toparlanma eğiliminde. 15,00 olan psikolojik dirence doğru güç kaybeden dolar kuru bu seviyenin altındaki seyrine devam ediyor. 14,58 destek konumunda iken, 15,00 seviyesi ana direnç olarak geçerli…
 
EUR/USD: Parite 1,09 desteğinin üzerinde dip oluşum çabası gösteriyor; kısa vadede bu seviyenin üzerinde kalması önemli. 1,10 ve 1,11 dirençler olarak takip edilebilir. ABD tahvil faizlerindeki yükseliş nedeniyle, paritede yukarı yönlü hareketler sınırlı kalabilir…
 
Günün Öne Çıkanları:

• ABD 10 yıllık tahvil faizi %2,10’un üzeri ile Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyelerine yöneldi…

• Petrol fiyatları son iki haftanın en düşük seviyelerine geriledi…

• Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, Almanya’da ZEW endeksleri, ABD’de ise ÜFE verileri açıklanacak…


   
 
 
 
 
    13:00 Euro Bölgesi Sanayi Üretimi (aylık) Ocak %0,2 %1,2
  13:00 Almanya ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi Mart 10,0 54,3
  13:00 Almanya ZEW Mevcut Durum Endeksi Mart -22,5 -8,1
  15:30 ABD ÜFE (aylık) Şubat %0,9 %1,0



   Çin’de günlük Covid-19 vaka sayısının, 2020 yılının ilk aylarından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı belirtiliyor. Rusya-Ukrayna çatışması nedeniyle küresel risk iştahı zayıf iken, Çin’deki koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle Asya borsalarının geneli aşağı yönlü seyir izliyor. Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında gerçekleştirilen müzakerelerin dördüncü turu dün sona ererken, müzakerelerin bugün de devam etmesi bekleniyor. Müzakerelerden gelen açıklamalar takip edilirken, öte yandan 2018’den beri ilk defa faiz artırımına gitmesi beklenen Fed’in yarın akşam açıklayacağı kararları önemli olacak.


   2060 ana direncinin üzerini yönelen BIST 100 Endeksi sıkışmayı yukarı tamamladı. Buna paralel endekste kısa vadeli görünüm güçlenirken, 2060 seviyesi destek haline geldi. Endeksin güne yataya yakın başlangıç yapmasını bekliyoruz. 2013 ana direnç olup, aşılması halinde 2124 ve 2150 hedef dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2026 ikincil desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor; mevcut trade pozisyonları korunabilir.


   TL cinsinden tahvil getirileri yüksek seyrini koruyor. Yeni haftanın ilk gününde getiriler hafif yükseliş kaydetti. 2 yıllık tahvil getirisi %25,01’de, 5 yıllık %26,38’de ve 10 yıllık tahvil getirisi %25,96’da kapanış gerçekleştirdi. 700’ün üzerine kadar çıkan TR 5 yıllık CDS primi 650’ye kadar geriledi. Geçtiğimiz birkaç hafta sert satış baskısı altında kalan Eurobond’ların fiyatlarında toparlanma eğilimi ise hala daha sınırlı.


   EUR/USD paritesinde 1,10 psikolojik eşiğinin üzerinde kalıcı olamadı ve geri geldi. Paritenin 1,10 direncinin üzerine çıkması durumunda 1,1040 direncini takip edeceğiz. Düşüşlerde 1,09 ana destek olarak izlenebilir. Dolar/TL’de süren yükseliş 14,58 desteği ve 15,00 direnci arasında dar bir bantta hareket ediyor. Küresel finansal piyasalarda emtia fiyatları başta olmak üzere baskının yavaş yavaş ortadan kalkmasıyla TL’de de toparlanma görülebilir. Bu gevşemenin gerçekleşmesi için kurun 14,58 desteğinin altına sarkması gerekiyor.


   Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakereler emtia piyasalarındaki sert fiyat yükselişlerini tersine döndürmüş durumda. Brent petrol 130 doların üzerine çıkmasının ardından bugün 100 doların da altını test ediyor. Avrupa’da doğalgaz ve elektrik fiyatları rekor seviyelerden sert şekilde geri çekilmeye devam ederek enerji piyasasındaki sıkışıklığın şimdilik sona erdiğini gösteriyor. Ons altın tüm emtialardaki sert gevşemeye paralel eski rekor seviyesinden başladığı düşüşünde 1974 ve 1950 desteklerinin altına çekildi.


   BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm olumlu. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş