ABD’de Ekim ayı tüketici fiyat endeksi küresel piyasaların radarında olacak. TÜFE’nin Ekim’de aylık bazda %0,1 oranında artması, yıllık çekirdek enflasyonun %4,1’de sabit kalması, yıllık manşet enflasyonun ise %3,7’den %3,3 civarına gerilemesi bekleniyor. Fed’in enflasyon hedefi %2 iken, son durumda çekirdek enflasyon yaklaşık 2 katı seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla da çekirdek enflasyonun seyri öne çıkıyor. Fed faiz kararını toplantıdan toplantıya belirleyeceğinden, enflasyon verileri yakından takip edilecek. Son durumda Fed’in Aralık ayı toplantısında faizlerde bir değişikliğe gitmesi ağırlıklı olarak beklenmezken, Ocak ayında faiz artırımına daha ihtimal verildiğini belirtelim. Son dönemde bazı Fed üyeleri enflasyon ile mücadele konusuna yaptığı vurgu ile para politikası tonunu yükseltmiş durumda. Fed Başkanı Powell, Fed yetkililerinin enflasyondaki yavaşlamadan memnun olduğunu ancak yeterince kısıtlayıcı politika uyguladıklarından emin olmadıklarını söyledi. Powell Fed’in gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Fed başkanının ve diğer üyelerin verdikleri mesajlarda enflasyonu hedeflerine ulaştırma konusunda kararlılık gösterdiğini ve faiz artırım kararının masadan kalkmadığını görüyoruz. Enflasyon rakamları Fed’in faiz kararı üzerinde etkili olacaktır. Fitch Ratings yayımladığı raporda, Türk bankaları üzerindeki yeniden finansman baskılarının genel seçim sonrası önemli politika değişikliği ile azaldığını açıkladı. BIST 100 Endeksi’nde Cuma günü 7800 seviyesinin aşağı kırılması sonrasında satış baskısı yeni haftaya taşındı. Endeks açılış sonrası 7800 direncine doğru tepki gösterse de, gün içerisinde yoğunlaşan satışların etkisiyle 7600 seviyesinin altına geri çekildi. Böylece endeks günü %2,6 oranında düşüşle tamamladı. Endeksin kısa vadede 7500 desteğinin üzerinde kalabilmesi öne çıkıyor. Bu desteğin üzeri tepki alımları ve yeniden 7700-7800 dirençlerine yönelim için takip edilebilir. Aksi halde 7500’ün aşağı yönlü geçilmesi halinde endekste geri çekilmenin 7400 desteğine doğru devam etme ihtimali bulunuyor. Buna paralel 7500 seviyesi kısa vadeli pozisyonlar için stop loss olarak izlenebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde kısa vadeli görünüm zayıfladı. XBANK’ın 7350 ana desteğini savunabilmesinin ikili formasyon oluşumu için önemli olduğunu belirtelim. BIST’te bugün de dalgalı bir seyir yaşanabileceğini düşünüyoruz. BIST gün içerisinde yön arayışı çabasında bulunurken, öğleden sonra ABD’de açıklanacak olan enflasyon rakamları hareketliliğe neden olabilir.
BIST 100 Endeksi satış baskısı altında kalırken, yurtdışı borsalardan negatif ayrıştı. Endeksin dünkü satışların ardından güne tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Gün içerisinde volatil seyir görebiliriz. 7500 önemli destek olup, endeksin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi önemli. 7700 direnç haline gelirken, bir sonraki direnç 7800 seviyesinde bulunuyor. 7500 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilebilir görüşündeyiz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracı ile 7 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracında toplam 11,7 milyar TL borçlandı.İçeride kısa vadeli tahvil faizleri sakin bir seyir izlerken, uzun vadeliler yükseldi. 10 yıllık tahvil faizi %28,70’ten %29,06 seviyesine ulaştı. Geçtiğimiz hafta kısa vadeli tahvil faizlerinde belirgin yükselişler gerçekleştiğini belirtelim. Gösterge tahvil faizi geçen hafta %37,60’tan %41,69 seviyesine yükseldi. TL’deki değer kaybı da faizlerde yükselişte etkili oluyor. ABD tahvil faizleri yukarı tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %42,50, 10 yıllık tahvilde %29,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi son durumda 373 seviyesinde bulunuyor.
EUR/USD paritesi Fed üyelerinden gelen daha şahinvari açıklamaların etkisiyle 1,07 seviyesinin altında hareket ediyor. Yükselişin 1,08 direncine devam etmesi için paritenin 1,07’nin üzerinde kalıcı olması gerekiyor. 1,06 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. CDS risk primimizdeki son dönemdeki düşüşün TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Yukarı yönlü baskı devam ederken, dolar kuru 28,60 seviyesinin üzerine yöneldi. Kurda ilk planda 28,40 seviyesi destek olarak takip edilebilir. 28,74 ve 28,80 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.
OPEC ham petrol üretimi Ekim’de önceki aya göre günlük 80 bin varil artışla 27,9 milyon varile yükseldi. Petrol fiyatları yaşanan düşüş sonrası tepki çabası gösteriyor. Brent petrolde 80,00 dolar destek, 84,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 1950 dolar seviyesini aşağı kırması sonrasında 1930 dolar desteğine geri çekildi. 1930 dolardan yukarı tepki göstermesi ile bu seviyenin destek olarak çalıştığını söyleyebiliriz. 1950 doların üzeri ise yeniden 1960 ve 1980 dolar dirençlerine doğru yükseliş için öne çıkıyor. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1800 TL seviyesinin altında 1765 TL önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir. 1800 TL’nin üzeri ise tepkinin 1820 TL direncine devamı için izlenebilir.
BIST 100 Endeksi’nde 7500 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.