Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Küresel borsalar geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Powell’ın enflasyonu tekrar %2 seviyesine indirme sürecinde önlerinde uzun bir yol olduğuna ve yüksek enflasyonun faiz oranlarını muhtemelen beklediklerinden daha fazla faiz artırmalarına yol açacağına yönelik mesajları ile kısa vadeli destek seviyelerini aşağı kırarken, zayıf performans gösterdi. Özellikle de küresel tahvil faizlerindeki yukarı yönlü baskı bölge borsalarına olumsuz yansıdı. Cuma günü ise piyasaların odağında ABD istihdam verileri yer aldı. Beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan Ocak ayı tarım dışı istihdam verisinin ardından Şubat ayı verileri merak konusu idi. Buna göre Şubat ayında tarım dışı istihdamı beklentilerin üzerinde gelse de bir önceki ay kadar yüksek artışa işaret etmedi ve işsizlik oranı yükseliş gösterdi. Verilerin ardından Fed fon faiz vadelilerine göre, Fed’in bu ay 50 baz puanlık bir artıştansa 25 baz puanlık bir faiz artışı yapma olasılığı daha yüksek görünüyor. Buna göre; ABD tahvil faizlerinde sert düşüş gerçekleşti. Haftanın gündemine baktığımızda; istihdam verileri sonrasında yarınki Şubat ayı enflasyon rakamları takip edilecek. Fed haftaya gerçekleştirilecek olan toplantıda faiz artış hızı hakkında henüz bir karar vermezken, istihdam verilerinin ardından enflasyon rakamlarının seyrini göz önünde bulunduracak. Enflasyon verilerinin Şubat ayında düşüş göstermesi bekleniyor. Veriler küresel piyasalarda risk iştahının kısa vadeli yönünü çizecektir. Perşembe günü ise ECB’den 50 baz puanlık faiz artırımı beklendiğini belirtelim.


   BIST 100 Endeksi 5341 seviyesine doğru destek buluyor. Endeksin haftaya yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Şubat ayının son haftasından bu yana yükselen trendde hareket eden ve BIST 100’ün yükselişine öncülük eden bankacılık endeksi 5254 direncinin üzerini test etti. 5262 direncinin aşılması yukarı yönlü hareketin devamı için izlenebilir. BIST 100’de 5350-5341 destek aralığının üzerinde kalındığı sürece kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 5503 hedef direnç olarak izlenebilir. Ancak 5341’in aşağı kırılması halinde kâr satışlarının devamı gelme ihtimali göz önünde bulundurulabilir. 5220 sonraki destek olup; mevcut trade pozisyonları için takip edilebilir.


   İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izledi. ABD verim eğrisi istihdam verilerinin ardından aşağı geldi. ABD tahvil faizleri son bir ayın en düşük seviyelerine geriledi. TR gösterge tahvil faizinde %11, 10 yıllık tahvilde %12 destek olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi son durumda 518 seviyesinde bulunuyor.


   EUR/USD, Ocak ayı kadar beklentileri aşmayan Şubat ayı tarım dışı istihdam verisinin ardından 1,06 ve 1,07 dirençlerinin üzerine yöneldi. Paritede kısa vadeli görünüm yeniden güçlendi. 1,07 v e 1,06 artık destekler olarak izlenebilir. 1,07 bant hareketinin direncine işaret ettiğinden bu seviyenin aşılması önemli idi. 1,08 sonraki direnç olarak öne çıkıyor. Yarınki enflasyon verileri paritenin seyrinde etkili olacaktır. Doların güç kaybetmesi ile bazı gelişmekte olan ülke para birimleri toparlanma eğiliminde. TL ise geride performans gösteriyor. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 18,93 desteğinin üzerinde 19 ilk etapta direnç olarak izlenebilir.


   Petrol fiyatları kısa vadeli destek seviyelerinden yukarı tepki verirken, dip oluşum çabası gösteriyor. Brent petrolde 79 dolar destek iken, 83,80 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatlarında ABD tahvil getirilerindeki geri çekilme sert yukarı yönlü tepki gerçekleşti. 1860 dolar önceki kısa vadeli zirve seviyesini aşan altın onsta görünüm güçlü. 1860 dolar artık destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1870 dolar desteğinin üzerinde 1890 ve 1900 dolar hedef dirençler olarak izlenebilir. Gram altın, dolar kurunun ve altın onsun yukarı hareketinden destek buluyor. 1120 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü görünüyor. 1130 dolar desteğinin üzerinde 1161 TL ana direncine doğru yükseliş gösterebilir.


   BIST 100 Endeksi’nin kısa vadede 5220 desteğinin üzerinde kalması önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

   QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş