Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST 100 Endeksi oldukça hareketli bir günü geride bıraktı. Endeks 7700 direncinin üzerinde tarihi zirvesini ileri taşısa da gelen kâr satışlarının etkisiyle günü 7500 seviyesinin altında tamamladı. Endeks günlük bazda %2,1 oranında düşüş gösterdi. Endeksteki yükselen trendde belirgin yükseliş sonrasında yaşanan geri çekilme bu aşamada olağan ve normal olarak görünüyor. Dolayısıyla da endeksteki dünkü düşüşün düzeltme niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak endeksin kısa vadeli yönünün yukarı kalması, bant hareketini koruması ve yeniden yukarı tepki göstermesi açısından 7350 desteğinin üzerinde kalabilmesi önemli. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olduğu takdirde yeniden 7500 ve 7600 dirençlerine doğru yükseliş görebiliriz. 7350’nin altına geri çekilme gerçekleşmesi halinde kısa vadeli görünümde zayıflama eğilimi ile aşağı yönlü baskının 7200 desteğine doğru devam edebileceğini belirtelim. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalmaya devam edebilir. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artışın gerçekleşmesi bekliyoruz. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi sürebilir. Ancak ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını da göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. İçeride enflasyon fiyatlaması, düşen ülke risk primi, yabancı yatırımcıların ilgisi, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmanın olumlu yansımaları önümüzdeki dönemde endeks üzerinde etkili olmaya devam edebilir. TCMB tarafından yayımlanan menkul kıymet istatistiklerine göre; yurt dışı yerleşik kişiler 4 Ağustos haftasında 139,7 milyon dolarlık hisse alımı yaptı. Böylelikle dokuz haftadır alım tarafında olan yabancının toplam hisse alımı 2 milyar dolara ulaştı. Moody’s, Türkiye ile ilgili yayımladığı raporda, uygulanan ekonomi politikalarının kredi görünümü için olumlu olduğunu açıklamıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çabalarının Türkiye’nin kredi notunu olumlu etkileyeceğinden emin olduklarını belirtti. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Temmuz ayında enflasyon verileri beklentilerin hafif altında açıklandı. Yıllık manşet enflasyon %3’ten %3,2’ye yükselirken, çekirdek enflasyon %4,8’den %4,7 seviyesine geriledi. Verilerin ardından Fed’in Eylül ayı için faizi sabit bırakması yönündeki beklentilerde değişiklik olmadı. Son dönemde Fed üyelerinden karışık açıklamalar gelmeye devam ediyor. San Francisco Fed Başkanı Daly, beklentilerden düşük gelen enflasyon verisine rağmen Fed’in enflasyon hedefine ulaşmak için hala yapılması gerekenler olduğunu belirtti. ABD borsaları kısa vadeli destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Avrupa borsaları ise direnç seviyelerini aşma eğilimi sergiliyor.


   BIST 100 Endeksi dün dalgalı bir seyir izledi. Endeks direnç seviyelerinin üzerine yönelim sonrasında günü 7500’ün altına tamamladı. Endeksin güne yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Endeksin ilk etapta 7350 desteğinin üzerinde kalabilmesi bant hareketini koruması açısından öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 7500 ve 7600 dirençler olarak geçerli. 7200 ikincil destek olup, bu seviye endeksin kısa vadeli görünümü için önemli.


   İçeride kısa vadeli tahvil faizleri yükseldi. Gösterge tahvil faizi %16,51’den %16,89 seviyesine yöneldi. ABD tahvil faizleri kısa vadeli düşük seviyelerden yukarı tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %17,10, 10 yıllık tahvilde %19,10 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi yeniden 400 seviyesinin altına geri çekildi. Son durumda 391 seviyesinde bulunuyor.


   EUR/USD’de dolar lehine hareket devam ediyor. ABD enflasyon verisi sonrasında 1,1050 direncinin üzerini test etse de parite yeniden 1,10’un altına geri çekildi. Yukarı tepki denemelerinde güç bulmakta zorlandığını görüyoruz. 1,09 desteğinin üzerinde kaldığı sürece paritede kısa vadeli görünümü korunuyor olacak. 1,1050 direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin aşılması halinde paritede yükselişin devamı adına öne çıkıyor. 1,1150 ise sonraki direnç seviyesine işaret ediyor. TCMB’nin faiz artırım kararının ardından TL tarafında belirgin bir değişim olmadığını belirtelim. Dolar kuru 27,00 seviyesi civarında hareket ediyor. Ancak faiz artırımları son durumda yukarı yönlü hareketlerin daha sınırlı olmasını sağladı. 27,00’nin üzerinde 27,26 direnç olarak izlenebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise 26,60 seviyesi destek olarak takip edilebilir.

   OPEC’in petrol üretimi Temmuz’da bir önceki aya göre günlük 836 bin varil azalışla 27,3 milyon varile geriledi. Petrol fiyatlarında güçlü görünüm korunuyor. Brent petrolde 85,00 dolar destek, 89,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları aşağı yönlü trenddeki seyrine devam ediyor. Altın onsta henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. 1920 doların altında ilk etapta 1900 dolar destek seviyesidir. 1920 ve devamında 1930 dolar ise direnç haline geldi. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1700 TL direnç seviyesi olarak geçerli. 1652 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.

   BIST 100 Endeksi’nde 7350 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.