BIST 100 Endeksi dün dalgalı bir seyir izledi. Endeks ilk etapta 7400 seviyesinin altını test etse de devam eden işlemlerde banka hisselerinin öncülüğünde 7500 ve devamında 7600 dirençlerini aştı. Özellikle de 7500 direnci aşılana kadar endeks kısa vadeli düzeltme gösterdi. Böylece BIST 100 günü %2,5, bankacılık endeksi ise %8,7 oranında belirgin yukarı yönlü hareketle tamamladı. Endeksin önemli direnç seviyelerini aşarken ilk etapta güç kaybına uğradığını ve seans içi hareketlerde kısa vadeli destek seviyelerinden destek bulduğunu söyleyebiliriz. Endeks TCMB’nin yeni dönemde faiz artırımının ardından Haziran ayı ortasından bu yana yükselen trendde hareket ediyor. Bu süre zarfında zirve tazeleme eğilimi gösterirken, %47 oranında değer kazandı. Endeksin son dönemdeki yukarı yönlü performansında düşen ülke risk primi, yabancı yatırımcıların ilgisi, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmanın olumlu yansımaları etkili oluyor. Bankacılık endeksinde 7100 seviyesi ilk etapta destek olarak izlenebilir. BIST 100’de ise 7600’ün üzerinde kalıcı olunması ile birlikte 7700 ve devamında 7800 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 7350 desteğinin üzerinde endekste yükselişin ileri taşınma potansiyeli bulunuyor. Moody’s, Türkiye ile ilgili yayımladığı raporda, uygulanan ekonomi politikalarının kredi görünümü için olumlu olduğunu açıkladı. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalmaya devam edebilir. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda yukarı yönlü baskı sürebilir. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi devam edebilir. Ancak ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını da göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir. Öte yandan bugün ABD’de açıklanacak olan Temmuz ayı enflasyon verileri küresel piyasaların radarında olacak. Yıllık manşet enflasyon Haziran ayında %3 seviyesi ile son iki yılın en düşük seviyelerine gerilemişti. Temmuz ayında ise %3,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonun ise yıllık bazda %4,8 seviyesinde kalması öngörülüyor. Enflasyon rakamları Fed’in Eylül ayı toplantısına yönelik beklentileri şekillendirecektir. Bu toplantıda Fed’den ağırlıklı olarak faiz artırımı beklenmediğini belirtelim. Verilerin ardından özellikle de ABD borsalarında ve altın ons fiyatlarında hareketlilik öne çıkabilir.
BIST 100 Endeksi dün volatil bir günü geride bıraktı. Endeks gün içerisinde aşağı yönlü hareketler sergilese de rekor kapanış gerçekleştirdi. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 7600’ün üzerinde kalıcı olunması ile birlikte 7700 ve 7800 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 7350 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 7200 ikincil destek olup, bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.
İçeride tahvil-bono faizleri belirgin bir değişim göstermedi. Gösterge tahvil faizi %16,51, 10 yıllık tahvil faizi ise son durumda %18,43 seviyesinde bulunuyor. ABD tahvil faizleri kısa vadeli düşük seviyelerinde hareket ediyor. Gösterge tahvil faizinde %17,10, 10 yıllık tahvilde %19,10 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi yeniden 400 seviyesinin yeniden üzerine yükseldi. Son durumda 403 seviyesinde bulunuyor.
EUR/USD dolar lehine hareketle yaklaşık iki haftadır aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Parite son durumda bugünkü ABD enflasyon verisi öncesinde 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli dip oluşum çabası gösteriyor. Veriler öncesinde parite bekleme havasında bir seyir izleyebilir. 1,1050 yeni direnç haline gelirken, bu seviyenin aşılması halinde paritede yükselişin devamını görebiliriz. 1,1150 ise sonraki direnç seviyesine işaret ediyor. 1,09 desteğinin üzerinde kaldığı sürece paritede kısa vadeli görünümü korunuyor olacak. Enflasyon verilerine bağlı olarak seyri daha net bir hal alabilir. TCMB’nin faiz artırım kararının ardından TL tarafında belirgin bir değişim olmadığını belirtelim. Dolar kuru 27,00 seviyesi civarında hareket ediyor. Ancak faiz artırımları son durumda yukarı yönlü hareketlerin daha sınırlı olmasını sağladı. 27,00’nin üzerinde 27,26 direnç olarak izlenebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise 26,60 seviyesi destek olarak takip edilebilir.
ABD Enerji Enformasyon İdaresi tarafından yayımlanan bir rapora göre ABD’nin bu yıl petrol üretimi daha önce öngörülenden daha hızlı artacak. Rapora göre üretimin 2024 yılında ABD’de ve küresel çapta artış göstermesi bekleniyor. Petrol fiyatlarında yükselen trendde görünüm güçlü. Brent petrolde 85,00 dolar destek, 89,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 1930 dolar desteğinin de altına geri çekilirken, kısa vadeli dip oluşumunu henüz tamamlayamadı. 1920 doların altında ilk etapta 1900 dolar destek seviyesidir. 1920 ve devamında 1930 dolar ise direnç haline geldi. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1700 TL direnç seviyesi olarak geçerli. 1652 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.
BIST 100 Endeksi’nde 7350 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.