Günlük bülten (QNB Finansinvest)

İçeride geçtiğimiz hafta vergi artışlarına yönelik kararlar ön planda idi. Torba kanun teklifi ile kurumlar ve motorlu taşıtlar vergisinin arttırılacağının ilan edilmesinden sonra Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile KDV genel oranı %18’den %20’ye yükseltildi. İlan edilen vergi oran artışları ile beraber kamunun artan memur maaş ve sosyal güvenlik harcamalarının finanse edilmesinin planlandığını değerlendiriyoruz. Emekli ve memur maaşlarında da zam kararı alındığını belirtelim. BIST 100 Endeksi, TCMB’nin faiz artırım kararının ardından bayrak formasyonu oluşumu ile yükselen trendde rekor tazelemeye devam ediyor. Kurda yükseliş eğilimi korunurken, endeks 6200’ün üzerine yönelim gösteriyor. Endeks bu süre zarfında sanayi hisseleri öncülüğünde %19 yükseldi. Dayanıklı ve temel mallarda son kur hareketi (Mayıs başından Haziran’a USD/TRY döviz kurundaki yükseliş %35) sebebiyle yeni bir fiyat artışı beklerken, hizmet fiyatlarının Haziran itibariyle Temmuz’da gerçekleşen %34 asgari ücret artışını yansıtacağını değerlendiriyoruz. Temmuz’da hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artışın gerçekleşmesi bekliyoruz. Endeks TL’deki zayıflama eğilimi ile yabancı ilgisinin artacağına yönelik beklentilerin yanı sıra kur geçişkenliğinin enflasyona yansıma olasılığı ve maaş artışları ile önümüzdeki dönemde destek bulmayı sürdürebilir. Bayrak formasyonu gereği; önümüzdeki dönemde endeksin yükseliş potansiyeli bulunuyor. Bu durum endekste düzeltme hareketi gerçekleşip de oluşabilir ya da endeks yükselen trendine devam da edebilir. Endeksin 6000 desteğini savunabilmesi bu aşamada önemli. Endeks yükselen trendde hareket ederken BIST bankacılık endeksi, son dönemde görece geride performans gösteriyor. Buna paralel XBANK, direnç seviyelerinin altında kısa vadeli sıkışma içerisinde. XBANK’ın 5500 direncini aşması BIST 100’ün banka hisselerinin de desteğini alması adına izlenebilir. Endekste 6000’in üzerinde 6320 ve 6400 hedef direnç konumunda; bu dirençlere doğru kısa vadede yükseliş görebiliriz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret edeceğini, ziyaret kapsamında Türkiye’ye önemli yatırımlara imza atılmasının planlandığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz konusu ziyaretinin ise 11-12 Temmuz’daki NATO Liderler Zirvesi’nin ardından 17-19 Temmuz tarihlerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Dolayısıyla bu yönde gelişmeler endekse önümüzdeki dönemde destek unsuru olabilir. Öte yandan yurtdışı tarafta; ABD’de tarım dışı istihdam Haziran’da 225 bin olan beklentilerin altında 209 bin kişi arttı. Fed’in şahinvari olan toplantı tutanaklarının ardından beklentilerin altında kalan istihdam verileri ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskının azalmasına neden oldu. İstihdam rakamlarının ardından bu hafta gözler Çarşamba günü açıklanacak olan enflasyon verilerinde olacak. Cuma günü ise ABD’de 2Ç23 dönemi banka finansalları izlenecek.


   BIST 100 Endeksi 6200 seviyesinin üzerine yönelim çabasına devam ediyor. Endeks Cuma günü %0,75 oranında yükselişle kapanış gerçekleştirdi. Endeksin haftaya yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 6000 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde endekste yukarı yönlü hareket korunabilir. Buna paralel 6320 ve 6400 olan sonraki direnç seviyelerine doğru yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. 5867 desteğinin üzerinde ise endekste kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor; dolayısıyla da mevcut trade pozisyonları için izlenebilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Avrupa borsalarında ise yaşanan geri çekilme sonrasında kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki çabası görülebilir.


   İçeride tahvil-bono faizleri Cuma günü sakin bir görünüm sergiledi. TCMB’nin faiz kararı sonrasında içeride tahvil faizleri aşağı yönlü trendde hareket etti. Kısa vadeli tahvil faizlerinde bu eğilimin daha belirgin olduğunu söyleyebiliriz. ABD tahvil faizlerinde son yılların zirve seviyelerinden geri çekilme gerçekleşti. Ancak Fed’den bu ay için faiz artırım beklentileri ile yüksek seviyelerin korunduğunu belirtelim. Gösterge tahvil faizinde %14,00, 10 yıllık tahvilde %16,70 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 500’ün üzerine yönelimin ardından yeniden bu seviyenin altına geriledi. Son durumda 494 seviyesinde bulunuyor.


   EUR/USD Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin bu yıl için faiz artırım sürecinin devamına yönelik görüş bildirmesi ile 1,0830’a geri çekilmişti. Bu seviyeden destek bulan parite beklentilerin altında rakama işaret eden ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından 1,10 seviyesine doğru yönelim gösterdi. Gerçekleşen tepki sonrasında paritede kısa vadeli görünümün güçlendiğini söyleyebiliriz. 1,1010 hedef direncine doğru yönelim gösterebilir. Ancak bu seviye bir önceki zirve olduğundan; aşılması ikili tepe formasyon oluşumunun geride kalması açısından önemli. Paritenin seyri bu haftaki ABD enflasyon verilerine bağlı olabilir. 1,0830 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. Dolar kuru 26,00 seviyesinin üzerinde destek oluşturma eğilimi gösteriyor. Kurda kısa vadeli bant hareketi korunuyor. 26,00 ilk planda 25,80 ise sonraki destek seviyesidir. 26,25 seviyesi direnç olarak öne çıkıyor.


   Kısa vadeli direnç seviyelerinin üzerine yükselen petrol fiyatlarında görünüm güçlendi. Brent petrolde 75,00 dolar destek, 80,50 ise direnç seviyesidir. ABD’de tahvil getirilerindeki yukarı yönlü baskının azalması altın ons fiyatlarında yeniden tepkiye neden oluyor. Kısa vadede altın onsta 1900-1893 dolar destek aralığı olarak öne çıkarken, bu bölgenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. 1940 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. Ancak yükselişin hız kazanması için bu seviyenin aşılması gerekiyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1624 TL’nin üzerinde 1652 TL tarihi zirve seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. 1564 TL desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı görünüyor.


   BIST 100 Endeksi’nde 5867 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.