Günlük Bülten (QNB Finansinvest)


Petroldeki sert düşüşle global piyasalar satış baskısı altında…


BIST 100: Endekste satıcılı bir açılış bekliyoruz, 106 bin ve 104.750 ilk planda takip edilecek destek seviyeleri. ABD vadeli endeks kontratları %5’e yakın düşüşle haftaya başlıyor…
 
TL Bonolar: ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,50 düzeyine gerilerken, global olarak corona virüsü korkusu ve kredi piyasasındaki gelişmeler ile panik havası var. TL tahvil faizlerinde de oldukça dalgalı bir seyir beklenebilir…
 
USD/TL: Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında sert değer kayıpları yaşarken, kur haftaya 6,10-6,16 bandında başlıyor. Türkiye gibi petrol ithal eden ülkelerin para birimlerindeki kayıplar sınırlı kalabilir…
 
EUR/USD: Fed faiz indirimi baskıları ve piyasada faiz farkı amaçlı taşınan trade pozisyonlarının hızla kapatılması ile 1,14 seviyesi aşılırken, 1,15 kısa vadeli direnç olarak takip edilecektir…
 
Günün Öne Çıkanları:

• Hazine 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek…

• Merkez Bankası kredileri sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek alanlara yönlendirmeyi amaçlayan zorunlu karşılık değişikliklerine gitti…

• Rusya’nın OPEC kararına uymayacağını açıklaması ve Suudi Arabistan’ın petrol üretimini artırarak satış fiyatını düşürme kararı sonrası brent petrol %30’a yakın düşüşle 32 dolar civarında…

• Dünyada artan corona virüs kaygıları ve güvenli limana yönelimle ABD 10 yıllık tahvil faizleri %0,52 ile tarihin en düşük seviyelerinde…


   
 
 
 
 
     Türkiye 5 Yıl Vadeli TÜFEye Endeksli Tahvilin Yeniden İhracı



  BIST-100
109.600,53
 %1,98
 
TAHVİL
10,93
 %0,00
 
USD/TL
6,0876
 %0,44
 
EURO/TL
6,8841
 %0,22

EURO/USD
1,1306
 %0,69
 
ALTIN
1.674,32
 %0,06
 
PETROL
45,62
 %8,91
 
S&P 500
2.972,37
 %1,71




   TL varlıklarda global piyasalardaki sert satış baskısı ile zayıf bir seyir yaşanması muhtemel. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 382 seviyesinde. Petrol fiyatlarında Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki anlaşmazlığın yarattığı sert düşüşler var. Dünyada risk iştahının son yılların en düşük seviyesine indiği sermaye piyasaları açısından zor bir gün yaşanmakta.


   Korona virüsün yayılması ile beraber küresel ekonomiye yönelik endişeler artarken, Asya borsaları ve ABD vadeli endeks kontratları yeni haftaya satış baskısı altında başladı. Endeksin de buna paralel satıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Teknik olarak endekste 106.000 ve 104.750 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Endekste yurtdışına paralel aşağı yönlü hareketin devamı gelebileceğinden dip oluşumu gerçekleşmediği sürece yeni alım önermeyiz.


   Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk priminde de görüldüğü gibi risk iştahı düşüyor, bu ortamda özellikle uzun vadeli tahvillerde kar satışları hız kazanabilir. Farklı parametrelerle hareket eden daha kısa vadeli eurobondlarda ve TL tahvillerde satış baskısı nispeten sınırlı kalabilir. Ancak genel olarak alım için aceleci olunmamalı görüşündeyiz.


   Dolar endeksi sert düşüş ile 95 seviyesine inerken, endeksin büyük bileşeni EUR/USD paritesinde 1,15 direnç konumunda. GBP/USD paritesinde 1,3070 direnç olarka izlenebilir. USD/JPY ise 101,50 desteğini test edip kısmi toparlandı. İçeride dolar kurunda 6,16 ve 6,25 seviyeleridir. Euro kurunda ise 7 seviyesi üzerinde 7,10 direnç konumunda.


   OPEC ile Rusya arasında yaşanan anlaşmazlık fiyatları son yılların en düşüğüne doğru baskılarken, Brent petrol 32 dolar varil seviyesinde. Altın, teminat tamamlama çağrıları ile satış baskısı altında, 1660 civarı denge arayışı var. Gram TL bazında ise 325 destek, 330 direnç konumunda.


   BIST 100 Endeksi’nin teknik görünümü 110.600 direnci altında zayıf. Ağırlıklı olarak tahvil-bono yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.





 QNB Finansinvest
 https://www.qnbfi.com/
  
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMAN HÜKÜMETİ ORTAKLARI, YUNAN ADALARINDA BULUNNA MÜLTECİLERDEN REŞİT OLMAYANLARI KABUL ETME KONUSUNDA ANLAŞTI
ALMAN HÜKÜMETİ ORTAKLARI 20247E KADAR KAMU YATIRIMLARINI 12.4 MİLYAR EURO ARTTIRMA KONUSUNDA ANLAŞTI
JAPONYA EKONOMİ BAKANI: KORONAVİRÜS SALGINININ JAPONYA EKONOMİSİ ÜZERİNDE OLDUKÇA BÜYÜK ETKİSİ OLABİLİR
JAPONYA EKONOMİ BAKANI: İŞ DÜNYASI GÜVEN ENDEKSİ ANİDEN KÖTÜLEŞTİ, SALGIN DEVAM EDERSE KOŞULLAR DAHA DA KÖTÜ ETKİLEYEBİLİR
Facebookta Paylaş