ABD’de Aralık ayı tarım dışı istihdam verisi aylık bazda 200 bin olan beklentilerin üzerinde 223 bin kişi açıklandı. Veri tahminlerin üzerinde kalsa da, sonrasında açıklanan ISM hizmet endeksi 50’nin altı ile sektörde daralmaya işaret etti. ISM imalat endeksinin son iki ayda düşüş göstermesinin ardından hizmet endeksinin Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyelerine geri çekilmesi talebe yönelik endişelerin artmasına neden oluyor. Bu gelişmeler de Fed’in Şubat ayı toplantısında 50 baz puan ile faiz artırım hızında azaltım politikasını koruyacağına yönelik beklentileri güçlendirmiş durumda. Perşembe günü ABD’de açıklanacak olan enflasyon verisindeki düşüş tahminleri de bu beklentilere destek sağlıyor. Haziran ayından bu yana düşüş gösteren yıllık manşet enflasyondaki geri çekilmenin son iki ayda daha belirgin gerçekleştiğini hatırlatalım. Aralık ayında ise verinin %7,1’den %6,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Buna paralel bu hafta küresel risk iştahı için olumlu bir hafta olabilir. Öte yandan; BIST yeni yılda oldukça volatil bir haftayı geride bıraktı. Özellikle de endeks geçtiğimiz Perşembe günü devre kesici uygulaması ile karşı karşıya gelirken, %7 civarında sert değer kaybına uğramıştı. Cuma günü ise endeksteki kaybın %4’ü geri alındı. Bu hafta yurtdışındaki olası olumlu havadan destek bulabiliriz. Ancak kendi iç dinamiklerimiz daha baskın kalabilir. Önümüzdeki dönemde seçime yönelik haber akışı BIST üzerinde ara ara volatiliteye neden olabilir. Kısa vadede ise endeksin destek seviyelerinin üzerinde kalması yükselişine devam etmesi açısından öne çıkıyor. Kısa vadede volatilite devam edebilir. Geçtiğimiz haftaki sert dalgalanmanın ardından endekste dip oluşumu gerçekleştiğinden emin olana ve denge oluşana kadar temkinli olmakta yarar bulunuyor. Aşağı ve yukarı hareketlerin dengeye oturması görünümü açısından daha belirleyici olacaktır.
5116 olan önceki dip seviyesinin de altını test eden BIST 100 Endeksi gelen tepki alımları ile toparlandı. Buna paralel endeks Perşembe günkü yaşanan sert satışın ardından Cuma günü %4,4 oranında yükseliş gösterdi. Bu sabah Asya borsalarının geneli ve ABD vadeli endeks kontratları alıcılı bir seyir izliyor. Endeksin haftaya yurtdışı borsalara paralel yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 5258 ilk planda destek iken, bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece endekste yükselişin devamını görebiliriz. 5420 ve 5567 dirençler olarak takip edilebilir. 4961 ana destek konumunda; bu seviye kısa vadeli dip olarak öne çıkıyor. Endeksin bu seviye üzerinde kalabilmesi görünümü açısından önemli.
İçeride tahvil-bono faizleri geçtiğimiz hafta karışık bir seyir izledi. ABD tahvil faizleri verilerin ardından talep görünümüne yönelik endişeler ile sert geri çekildi. Gösterge tahvilde %10,00, 10 yıllık tahvilde ise %9 seviyesi destek olarak izlenebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 522 seviyesine yükseldi.
ABD’de ISM hizmet verisinin 50 eşik seviyesi ile daralmaya işaret etmesi doların küresel çapta güç kaybetmesine neden oluyor. Buna paralel 1,06’nın üzerine yukarı tepki gösteren EUR/USD’de kısa vadeli görünüm güçlendi. 1,06 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. ABD tahvil faizlerindeki geri çekilme ile 1,0740 ve 1,08 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. Dolar kuru kademeli yükseliş eğilimine devam ediyor. Kurun 18,80 olan tarihi zirvesinin altında hareket etmesi TL’de baskının ileri taşınmaması açısından öne çıkıyor. 17,70 destek olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli sıkışma içerisinde hareketine devam ediyor. Brent petrolde 77,60 dolar destek iken, 82,70 dolar ise direnç haline geldi. Merkez bankalarının altın alma eğilimi altın fiyatlarını genel olarak desteklerken, Rusya-Ukrayna arasında artan gerginlik ile yükselişine devam ediyor. Öte yandan doların güç kaybetmesi de altın ons fiyatlarına olumlu yansıyor. 1860 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1880 dolar olan ana direncinin aşılması halinde ise yükseliş sürebilir. Bu durumda 1900 dolar hedef direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Gram altın; altına ons ve dolar kuruna bağlı olarak rekor yenileme eğilimi gösteriyor. 1120 TL desteğinin üzerinde görünüm güçlü. 1135 TL ilk etapta direnç seviyesidir.
BIST 100 Endeksi’nde 4961 desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm açısından önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.