İçeride TÜFE Mart’ta piyasa beklentisi olan %5,7’ye yakın aylık %5,5 oranında artış gösterdi. Dolayısıyla, yıllık enflasyon %54,4’ten %61,1’e yükseldi. Mart’ta enflasyondaki yükselişte ana unsurlar ulaştırma grubundaki %13,3, diğer temel mallardaki aylık %5,1, dayanıklı mallardaki %5,1, eğitimdeki %6,6, lokanta/oteller grubundaki %6,0 ve et ürünlerindeki %13,7 artış etkili oldu. BIST 100 Endeksi gelişmekte olan ülke borsalarında son dönemdeki yukarı yönlü harekete paralel yükseliş eğilimine devam ediyor. Enflasyon yükselirken, alternatif getiri arayışı da hisse senedi piyasalarımıza olan ilginin yüksek kalmasını sağlıyor.
Yükselen trenddeki hareketine devam eden BIST 100 Endeksi’nde güçlü görünüm korunuyor. Bu sabah yurt dışı borsalar karışık bir seyir izliyor; endeksin ise yukarı yönlü bir seyir ile güne başlamasını bekliyoruz. 2279 direncini aşan endekste bu seviye destek haline geldi. 2279’ün üzerinde ilk etapta 2324 direncine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2407 ise endekste tarihi zirveye işaret ediyor. 2255 desteğinin üzerinde endekste kısa vadeli görünüm olumlu; mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.
TL cinsinden tahvillerde yabancı satışı devam ediyor. Yılbaşından bu yana satışa devam eden yabancıların DİBS oranı %1,5’a kadar geriledi. Yeni haftanın ilk işlem gününde gösterge faiz hafif gerilerken 5 ve 10 yıllık tahvil getirilerinde yükseliş gerçekleşti. Dün 2 yıllık tahvil faizi %24,70’e gerilerken, 10 yıllık tahvil %25,43 ve 5 yıllık tahvil faizi %26,39’dan kapanış yaptı. Dün enflasyon %60’ın üzerine çıkmasına rağmen tahvil piyasasında sert fiyat oynaklıkları görülmedi. Türkiye 5 yıllık CDS primi dünü 555 seviyesinden tamamladı.
EUR/USD’de 1,1160’dan başlayan geri çekilme 1,10 desteğinin de altına kadar devam etti. 1,0950 destek seviyesi test ediliyor ve altına yönelim halinde 1,09 desteğine kadar geri çekilme izleyebiliriz. Fed’in faiz artırım döngüsü Avrupa Merkez Bankası’nın artırım projeksiyonlarından daha agresif olması dolayısıyla paritedeki yükseliş çabaları sınırlı kalıyor. Dolar kuru dünkü enflasyon verisi sonrasında 14,60 civarındaki seyrini bozmadı. Kurda 14,58 desteğinin altında 14,40 önemli destek seviyesi olarak öne çıkıyor. 14,87 ara, 15 seviyesi psikolojik direnç konumunda. Dün kurda yaşanan yukarı yönlü hareket kalıcı olmadı.
ABD geçtiğimiz hafta stratejik petrol rezervlerinden 180 gün boyunca günde 1 milyon varil, toplamda 180 milyon varil petrolü kullanıma sunacağını duyurmuştu. Buna rağmen petrol fiyatlarındaki gevşeme sınırlı kaldı. Brent petrolde 102 dolar ana destek olurken dün 110 dolar direncine kadar bir yükseliş yaşandı. Altın ons 1930 dolar seviyesinin yeniden altına çekildi. 1930 ve devamında 1950 dolar dirençler konumunda. Düşüşün devamı halinde ise 1910 ara, 1890 ise ana destek seviyeleri olarak izlenebilir. Jeopolitik riskler ve küresel çapta enflasyon beklentilerindeki yükseliş destekleyici unsur olarak öne çıkıyor. Gram altında 886 TL kısa vadeli destek iken, bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. 920 TL ise direnç olarak öne çıkıyor.
BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm olumlu. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.