TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevinden affını istemesinin ardından yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde de ekonomi programının kurumlar arası eş güdüm içinde kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceklerini belirtti. Mehmet Şimşek, güçlü ekonomi ekipleri ile makro finansal istikrarın pekişmesi için çalışacaklarını ifade etti. TCMB Başkanı Fatih Karahan ise enflasyonun hedefleriyle uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını vurgulayarak, enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceklerini açıkladı. Fatih Karahan'ın atanmasının ardından Merkez Bankası'nın yeni yönetimi, zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Buna göre, mevduat bankalarına TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden faiz ödenmesi, katılım bankalarına ise TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden indirim yapılması hususları düzenlendi. BIST 100 Endeksi Ekim'den bu yana oluşan sıkışma formasyonunu yukarı tamamlaması sonrasında orta vadeli güçlü seyrine devam ediyor. Endeks bu formasyonun gereği olarak yükselen trendde hareket ediyor. Endeks 8763'e yönelerek tarihi zirvesini ileri taşırken, haftayı %3,8 yükselişle tamamladı. 8600 ilk planda destek olarak izlenebilir. 8763 seviyesi artık direnç haline geldi. Bu seviyenin aşılması ile 8800 ve 9000 hedef dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. Olası geri çekilmelerde, 8400 ikincil destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Fiyat istikrarının sağlanmasına ve mevcut politikanın devamına yönelik verilen mesajlar nedeniyle gerçekleşen değişimin yurtiçi piyasalarda belirgin bir dalgalanmaya neden olmayacağını düşünüyoruz. Mevcut politika duruşunda bir değişiklik olmayacağı konusunda sinyal verilmesine bağlı olarak kararın yurtiçi piyasalar üzerindeki etkisi ilk tepki niteliğinde kalabilir. Yeni TCMB yönetiminin zorunlu karşılıklara yönelik kararı ile bankacılık endeksi yukarı yönlü hareket sergileyebilir. XBANK'ta 9738 direncinin aşılması ile yükseliş ileri taşınabilir. İçeride TÜFE'nin aylık bazda %6,5 artması, yıllık enflasyonun ise %64,77'den %64,52'ye gerilemesi bekleniyor. 2022'nin ardından 2023'te %64,77 ile enflasyon %60'ın üzerinde gerçekleşti. 2023 enflasyonu 2001'den bu yana en yüksek seviyeye işaret etti. 2023'te gıda enflasyonu %72 gerçekleşti. Çekirdek enflasyon yılı %70,6 ile tamamladı. 2023'ün yaz aylarında enflasyon yükselmeye başlamış, sıkı para politikasının da desteği ile yılın sonraki aylarında aylık enflasyon hızında düşüş gerçekleşmişti. TCMB, aylık enflasyon patikasında Ocak ve Mayıs'ta para politikasının etki alanı dışında kalan unsurlara bağlı olarak geçici yükselişler olacağını belirtmişti. TCMB, bu yılın ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörmektedir.
BIST 100 Endeksi 8682 olan önceki zirve seviyenin üzerine yükseldi. Endeksin haftaya yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 8763'e yönelim ile tarihi zirve seviyesini ileri taşıyan endekste orta vadeli görünüm güçlü. 8763 direnç haline geldi; bu seviyenin aşılması yükselişin 8800 ve 9000 dirençlerine devamı için takip edilebilir. 8600 ilk planda destek konumunda. 8400 olan ikinci destek bu seviyesinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 8400'ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Yurtdışı gelişmelere değinecek olursak; ABD'de tarım dışı istihdam verisi Ocak'ta 180 bin olan beklentilerin üzerinde 353 bin kişi arttı. İşsizlik oranı %3,7'den %3,8'e yükselirken, aylık ücret artışları %0,6 oranında gerçekleşti. Fed Başkan Powell geçen hafta faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında; daha fazla faiz artırımı öngörmediklerini, politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu, ekonominin de beklendiği gibi seyretmesi durumunda, bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olacağına inandıklarını belirtmişti. Powell; Mart'ta faiz indirimi beklemediklerini, Fed'in Mart'a kadar faiz indirimi konusunda yeterli güvene sahip olamayacağının mesajını vermişti. Fed önümüzdeki dönemde açıklanacak olan verilere bağlı olarak yılın ikinci çeyreği için kararını gözden geçirecektir. Piyasalar tarafında; ABD borsaları Cuma günü istihdam verilerinin ardından günü artıda tamamlarken, rekor tazeleme eğilimi gösterdi.
İçeride tahvil-bono faizleri Cuma günü karışık seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %43,21'den %43,13'e gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,44'ten %27,61 seviyesine yükseldi. Gösterge tahvil faizinde %44, 10 yıllık tahvilde %28 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Şubat-Nisan döneminde 575,5 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 541,1 milyar liralık iç borçlanmaya gidecek. 3 aylık döneme ilişkin iç borçlanma stratejisinde, Şubat'ta 200 milyarlık iç borç servisine karşılık 250,2 milyar liralık, Mart'ta 95,9 milyar liralık iç borç servisine karşılık 131,8 milyar liralık ve Nisan'da 279,6 milyarlık iç borç servisine karşılık 159,1 milyar liralık iç borçlanma yapılması öngörülüyor. Türkiye'nin 5 yıllık CDS risk primi 327 seviyesine geriledi.
EUR/USD paritesi ABD'de beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında dolar lehine hareketle bir süredir üzerinde kalmaya çalıştığı 1,08 desteğinin altına geri çekildi. Dolayısıyla da paritede kısa vadeli dip oluşumu henüz gerçekleşmedi. Paritede ilk etapta 1,0760 desteği öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kalması yeniden 1,08 direncinin üzerine tepki için takip edilebilir. 1,09 ise ana direnç olarak korunuyor. 1,09 direncinin aşılması ise yeniden kısa vadeli yükselen trendin başlaması için önemli. 1,07 ise ikincil destek seviyesidir. Fed'in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlayabilir. Doların küresel çapta güç kazanması ile gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybediyor. Dolar endeksinin yükselmesi de TL'ye olumsuz yansıyor. Dolar kurunda ise kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 30,50'nin üzerinde 30,60 ve 30,70 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,40 ve 30,30 destek seviyeleridir.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, petrol üretimini azaltma politikasını 3 Nisan'a kadar sürdüreceği belirtildi. Petrol fiyatları doların güçlenmesi ile sert baskı altında kaldı. Brent petrolde 76,20 dolar destek, 79,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları dolar endeksinin yükselmesi ile direnç seviyelerinde güç kaybına uğradı. Buna paralel 2070 dolar seviyesine doğru direnç ile karşılaştı. 2030 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Bu seviyenin üzerinde yeniden 2050 ve 2070 dolar dirençlerine doğru yükseliş görebilir. 2000 dolar ise ana destek konumunda. Bu seviye ise görünüm açısından öne çıkıyor. Gram altın geçen hafta, altın onstaki yukarı yönlü hareketle ve dolar kurundaki yükselişle tarihi zirvesini ileri taşıma eğilimi gösterdi. 1980 dolar desteğinin üzerinde 2015 TL ve 2033 TL dirençlerine doğru yönelim sergileyebilir. 1960 TL ise desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor.
BIST 100 Endeksi'nde 8400 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.