Günlük bülten (QNB Finansinvest)

S&P takvim dışı değerlendirmeye giderek Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken not görünümünü durağandan pozitife revize etti. Kuruluş; politika yapıcıların aşırı ısınan ekonomiyi soğutmak konusunda ilerleme kaydettiğini, TCMB’nin de tükenen net döviz rezervi stokunu yavaş yavaş yeniden inşa ettiğini açıkladı. Ödemeler dengesinin daha da iyileşmesi, döviz rezervlerinin daha hızlı artması ve gelecek 12 ay içinde dolarizasyonda düşüş görülmesi halinde uzun vadeli ülke notunun bir kademe yükseltilebileceği belirtildi. S&P’nin görünümde yukarı revizyonu BIST’te alımların gelmesini sağladı. Endeks 8000 desteğinin altında hareket ederken Cuma günü kararın etkisiyle 8100 direncine doğru yöneldi. Endekste 8000’in aşılması ile beraber yeniden bu seviye destek haline geldi. 8000’in üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Buna paralel 8100 ve devamında 8200 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Ancak endeks 8100 direncinin üzerinde ilk etapta hafif kâr realizasyonları ile karşılaşabilir. Endekste 7800 ise ana destek olarak korunuyor. Endeksin kısa vadeli olumlu görünümünü koruması için bu seviyenin üzerinde kalabilmesi önemli. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 8741 ise direnç seviyesidir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; hatırlatmak gerekirse, ABD’de Ekim ayı kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) beklentilere paralel açıklanmıştı. Yıllık manşet PCE %3,4’ten %3’e, yıllık çekirdek PCE ise %3,7’den %3,5’e geriledi. Fed’in çekirdek enflasyonda orta vadeli hedefinin %2 olduğunu hatırlatalım. Cuma günü ABD’de açıklanacak olan Kasım ayı tarım dışı istihdamı ve Fed yetkililerinin vereceği mesajlar yakından izlenecek. Bugün (TSİ 10:00) içeride Kasım ayı enflasyon rakamları öne çıkıyor. TÜFE’nin aylık bazda %3,9 oranında artması bekleniyor. Buna paralel yıllık enflasyon %61,4’ten %63 seviyesine yükseliyor olacak. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan enflasyon son raporu sunumunda; bankanın yıl sonu enflasyon tahmininin %58’den Orta Vadeli Program ile uyumlu şekilde %65’e yükseltildiğini açıklamıştı. Gaye Erkan, aylık enflasyonun ana eğiliminde de gerileme beklediklerini, bununla birlikte aylık enflasyon patikasında Kasım, Ocak ve Mayıs aylarında para politikasının etki alanı dışında kalan unsurlara bağlı olarak geçici yükselişler olacağını belirtmişti. TCMB toplantı metninde enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını ve dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirirken, bu kapsamda parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı mesajını verdi. TCMB, 2024 yılının ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörmektedir.


   S&P’nin kararı ve verdiği olumlu mesajlar BIST’in performansına olumlu yansırken, endeks 8100 direncine yöneldi. Cuma günü bankacılık endeksi %3,2 oranında artarken, endeksin %1’lik yükselişine öncülük etti. Böylece bankacılık endeksinin haftalık değer kazanımı %6,7 seviyesinde gerçekleşti. Endeksin haftaya yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 8000 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek; 8100 ve 8200 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 7800 ikincil destek olup, endeksin bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü için önemli. 7800’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %38,86’dan %39,87’ye yükselirken, 10 yıllık tahvil faizi %27,79’dan %27,54 seviyesine geriledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı gelecek 3 aylık döneme ilişkin, iç borçlanma stratejisini açıkladı. Aralık’ta 45 milyar lira, Ocak’ta 121 milyar lira ve Şubat’ta 266,8 milyar lira iç borçlanma planlanıyor. ABD tahvil faizleri aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Gösterge tahvil faizinde %41,00, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 331 seviyesine geriledi.


   EUR/USD paritesi 1,10 seviyesinde direnç ile karşılaşırken, ABD’de açıklanan enflasyon verileri sonrasında 1,09’un da altını test etti. 1,09’un üzerinde 1,10 seviyesi ana direnç olarak izlenebilir. 1,08 seviyesi ikincil destek olarak öne çıkıyor. Son dönemdeki daha belirgin yükselişin ardından paritede düzeltme hareketi etkili oluyor. TL son dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ederken, dolar kuru 29,00 seviyesine doğru yükseldi. Bu seviyeye yaklaşan kur güç kaybına uğradı ve 28,90’ın hafif altına geri çekildi. 29,00 seviyesinin aynı zamanda psikolojik bir eşik olduğunu vurgulayalım. 28,80 ve 28,70 seviyeleri destekler olarak takip edilebilir.

   OPEC+ ülkeleri gerçekleştirdiği toplantıda günlük 1 milyon varil ek arz kesintisi konusunda prensipte anlaştı. Anlaşmanın sağlandığı, kararın oylanacağını belirtiliyor. Brent petrolde 78,50 dolar destek, 83,80 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2065 dolar olan bir önceki zirve seviyesini aştı. Altın ons sert yukarı yönlü hareketle 2145 doları test ederek tarihi zirve seviyesini ileri taşıdı. 2065 dolar desteğinin üzeri yükselişin devamı için izlenebilir. 2075 dolar ise ilk planda destek seviyesidir. 2100 dolar ilk etapta direnç konumunda. Gram altın; altın onstaki yukarı yönlü hareket ile 2000 TL’ye doğru rekor tazeledi. 1900 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1960 TL direnç olarak izlenebilir.

   BIST 100 Endeksi’nde 7800 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş