Günlük bülten (QNB Finansinvest)

TCMB Para Politikası Kurulu’nun (PPK) kararının TL ve TL varlıklar üzerindeki etkisi devam ediyor. Hatırlanacağı üzere TCMB; Haziran ayı toplantısında bir haftalık repo faizini %8,5’ten %15 seviyesine yükseltmişti. TCMB karar metninde: “Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir” yönünde ifade kullanmıştı. Ayrıca TCMB enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini ve parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliğinin artacağını belirtti. Bu ifadeden TCMB’nin önümüzdeki toplantılarda da faiz artışına devam edebileceğini değerlendiriyoruz. Son dönemde (Mayıs ortasından bu yana) gerçekleşen döviz kuru artışı, zaman içerisinde artış gösteren kur geçişkenliği katsayısı, asgari ücrete gelen %34’lük artış yanında Nisan ve Mayıs’ta çekirdek enflasyon eğiliminde görülen artışı göz önüne alırsak enflasyon ana eğiliminin önümüzdeki aylarda %50-60 aralığına yükselebileceğini değerlendiriyoruz. Yurtiçi hisse senedi piyasalarımıza baktığımızda; endeks TCMB’nin faiz kararının ardından hem toplantı belirsizliğinin geride kalması hem de TL’deki zayıflama eğilimi ile kısa vadeli dip seviyelerinden yukarı tepki gösterdi. Bu süre zarfında endeks %11,4 oranında yükseliş ile rekor tazeleme eğiliminde seyir izliyor. TL’deki zayıflama eğilimi ile yabancı ilgisinin artacağına yönelik beklentilerin yanı sıra kur geçişkenliğinin enflasyona yansıma olasılığı ile endeks destek bulabilir. Enflasyona yönelik alternatif getiri arayışının bu dönemde öne çıktığını görebiliriz. Özellikle de TL’nin değer kaybına bağlı olarak operasyonel performans açısından iyileşme göstermesi muhtemel hisseler öne çıkabilir. Buna paralel TL’deki zayıflama ile birlikte döviz cinsinden gelirleri ve pozitif pozisyonları yüksek olan hisseler yukarı yönlü seyrine devam edebilir ve/veya görece olumlu performans gösterebilir. Endekste 5700 seviyesi Ocak ayında görülen zirve olarak ilk planda destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece endekste yukarı yönlü eğiliminin korunduğunu görebiliriz. 5800’ün üzerinde ise 6000 direncine doğru yükseliş gerçekleşme potansiyeli bulunuyor. Haftanın ajandası/veri takvimi ise yoğun görünüyor. Çarşamba günü içeride enflasyon rakamları, Fed’in toplantı tutanakları, Perşembe günü ABD’de ADP özel sektör istihdamı, Cuma günü tarım dışı istihdam verileri piyasaların radarında olacak.


   Zirve tazeleme eğilimi gösteren BIST 100 Endeksi’nde güçlü görünüm korunuyor. Endeksin tatil sonrası haftaya yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 5700 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde endekste yukarı yönlü hareket devam edebilir. 5800’ün kalıcı olarak aşılması halinde ise 6000 olan sonraki direnç seviyesine doğru yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. 5500 desteğinin üzerinde ise endekste kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor; dolayısıyla da mevcut trade pozisyonları için izlenebilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.


   TCMB’nin faiz kararı sonrasında içeride tahvil-bono faizleri geri çekildi. Bu eğilimin kısa vadeli tahvil faizlerinde daha belirgin gerçekleştiğini belirtebiliriz. Uzun vadeli tahvil faizleri ise nispeten daha sakin bir seyir izledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Temmuz-Eylül dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre Hazine, söz konusu dönemde 354,8 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 270 milyar liralık iç borçlanma gerçekleştirecek. Temmuz’da 94 milyar lira, Ağustos’ta 96 milyar lira ve Eylül’de 80 milyar lira iç borçlanmaya gidecek. ABD tahvil faizleri ise Fed’den bu ay için faiz artırım beklentileri ile yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizinde %15,70, 10 yıllık tahvilde %16,70 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi yeniden 500 seviyesinin altında seyir izliyor. Son durumda 486 seviyesinde bulunuyor.


   EUR/USD, Fed ve ECB’den bu ay için faiz artırım beklentileri ile dengeli bir seyir izliyor. Ancak ABD tahvil faizlerindeki yükseliş paritedeki yükselişi sınırlıyor. Tahminimize göre; 1,0830 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece paritede kısa vadede 1,1010 olan ana direnç seviyesine doğru yükselişin gerçekleşme olasılığı bulunuyor. 1,08 ise ikincil destek seviyesi tepki hareketi için izlenebilir. TL gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ediyor. TCMB’nin toplantı kararı öncesinde dolar kuru bant içerisinde 23,60 civarında hareket ediyordu. Piyasa genel beklentilerin altında gerçekleşen faiz artırım oranının ardından 26 seviyesinin üzerine yönelim gerçekleşti. Kurda 25,80 ve 25,50 destek, 26,25 seviyeleri direnç olarak izlenebilir.


   Suudi Arabistan’ın petrol üretim kesintisini en az bir ay daha tek taraflı olarak günde 1 milyon varillik uzatması bekleniyor. Petrol fiyatları kısa vadeli direnç seviyelerine doğru tepki gösteriyor. Brent petrolde 73,50 dolar destek, 77,20 ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil getirilerindeki yükselişten olumsuz etkilendi. 1900 doları n altını test etse de yeniden bu seviyenin üzerine yöneldi. Kısa vadede altın onsta 1893-1900 dolar destek aralığı olarak öne çıkarken, bu bölgenin üzerinde kalındığı sürece kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 1940 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. Ancak yükselişin hız kazanması için bu seviyenin aşılması gerekiyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1623 TL tarihi zirve ilk planda direnç olarak izlenebilir. 1564 TL desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı görünüyor.


   BIST 100 Endeksi’nde 5500 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş