Günlük Bülten (Işık Menkul)

ABD'de; Teşvik Paketi, AB'de Brexit Görüşmeleri Gündemin En Üst Sırasında!
Dün küresel piyasalar yeni güne, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in: "Coronavirüs yardım anlaşmasının seçimlerden önce gerçekleşmesi olası değil" şeklindeki söylemleri ile negatif başlangıçlar yaptı. Ayrıca, önceki gün küresel çapta günlük bazda rekor düzeye(381 Bin civarı) ulaşan Covid-19 vakaları sonrasında İngiltere ve Fransa gibi önemli ülkelerin kısmen karantinaya girme kararı alması da risk alma iştahını olumsuz yönde etkiledi. Yine, dün başlayan AB Liderler Zirvesi'nin öncesinde gelen bazı açıklamalarda; Brexit konusunda anlaşmazlıkların hayli fazla olduğunu belirtilmesi de bir diğer baskı unsuruydu. Ekonomik takvimde açıklanan verilerde; Çin enflasyon rakamları beklentilerin altında gerçekleşmeler gösterirken, ABD'nin kritik verilerinden Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları da öngörülerden kötüydü. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin dün yaptığı açıklamalarda da önceki günkü söylemlerine paralel ifadeler kullanırken, risk alma iştahının hayli düşmesi ile borsaların yanı sıra; emtialar ve ABD Doları'nın karşısındaki birçok para biriminde küresel çapta sell-off(portöy boşaltma) yaşandı. Yatırımcılar, ABD Doları'nın yanı sıra; tahvillerde de pozisyon alırken, bu kapsamda tahvil faizlerinin de hızla düşüş gösterdiği(tahvillere gelen taleple tahvillerin anaparası artış gösterirken, buna karşın faiz oranları da düşüyor) görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 0.70'in altına gerilerken, Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri ise 13 Mart'tan bu yana en düşük seviyelerini test etti. Akşamüzeri ise piyasalarda Donald Trump'ın açıklamaları ile ters fiyatlamalar ortaya çıktı. Trump: Teşvik paketinin 1,8 Trilyon Doların üzerinde olabileceğini söylerken, bunun seçimlerden önce de olabileceğini söylemesi ile risk alma iştahında toparlanmalar ortaya çıktı. ABD Senatosunun Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Mith McConnell'ın; Covid-19 kurtarma paketinin miktarının artırılmasına karşı çıkmasının etkisiyle tedirgin başladığımız haftanın son işlem gününde de küresel tarafta yine; Covid-19 Pandemisi, Brexit müzakereleri, ABD-Çin ilişkileri ve yeni ABD kurtarma paketi gibi bir süredir takibimizde olan gündem maddelerine dair gelişmeleri dikkatle takip edeceğiz. Ayrıca, ekonomik takvimde açıklanacak olan ABD Sanayi Üretimi ve Euro Bölgesi TÜFE oranları gibi bazı önemli datalar, küresel şirketlerin açıklayacakları bilançolar ve majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalarla da piyasalarda oynaklıklar görülebilir.
İç Tarafta ise Yine; Jeopolitik Meseleler Gündemimizde!
İç tarafta dün sabah saatlerinde, küresel tarafta daralan risk alma iştahına paralel olarak TL varlıkları değer kayıpları gösterirken, borsa tarafında da negatif açılış ortaya çıktı. Ekonomik takvimde açıklanan Eylül ayı Konut Satışları önceki ayki satış rakamının hayli altında kalırken, Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi'nde de Eylül ayında görülen 29 Milyar 670 Milyon TL'lik açık sonrası 9 aylık açık 140 Milyar TL'yi aştı. İlerleyen saatlerde Ermenistan ve Yunanistan'ın Türkiye'ye yönelik bazı iddiaları dillendirmesi ile artan jeopolitik riskler de, küresel taraftaki riskler ile birlikte Bist ve kurlar üzerinde olumsuzluklara neden oldu. Ermenistan'ın: "Türkiye, insani yardım uçaklarına hava sahasını kapatıyor" şeklindeki söylemi sonrasında, Yunanistan tarafı da; Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın uçağının Irak dönüşü sırasında Türkiye tarafından yaklaşık 20 dakika boyunca havada bekletildiğine dair açıklamalarda bulunarak ortamı gerdi. Almanya tarafından; önceki günkü olumlu söylemlere karşın, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki enerji çalışmalarına yönelik Dışişleri Bakanı Heiko Mass'dan gelen bazı olumsuz açıklamalar da tedirginliğe neden oldu. Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I'nin Türkiye'nin kredi not görünümünü durağandan negatife indirmesi ile başladığımız yurtiçinde de haftanın son işlem gününde; jeopolitik risklerin durumunu yine öncelikli olarak takipte olacağız. Ayrıca, CDS ve faiz cephesinde oluşacak fiyatlamalar ile yaklaşan TCMB/PPK toplantısı öncesinde TCMB ve BDDK gibi kurumlardan gelebilecek olası yeni hamleler ve yine TCMB tarafından bugün açıklanacak olan beklenti anketleri de volatil hareketlere neden olabilir.
XU100(Bist100)
Önceki gün pozitif ayrışan Borsa İstanbul(Bist) Ulusal-100(XU100) Endeksi, dünkü seans başlangıcı öncesinde küresel tarafta daralan risk alma iştahına kayıtsız kalamadı. Yüzde 0.14'lük(1,65 puanlık) azalışla güne 1187,64 puandan başlayan endeks, gün içerisinde jeopolitik meselelere dair gelen bazı haber akışlarının da etkisiyle 1175,20 puanı test etti. Kapanış ise ABD Başkanı Trump'ın akşamüzeri küresel risk alma iştahını toparlayacak açıklamaları ile 1180,43 puandan oldu. Endekste bugünkü işlem gününün de satıcılı geçmesi halinde; 1171, 11166 ve 1160 destek noktalarını sırasıyla izleyebiliriz. Öte yandan, yeniden görülebilecek alıcılı işlemlerde ise; 1185, 1188, 1193 ve 1202(kritik) direnç seviyeleri ilk etapta takibe alınabilir.
VIOP30 Yakın Vade
Dünkü işlem gününe 1,75 puan artışla 1316 puandan başlayan endeks, akabinde; küresel çapta görülen risk artışlarının etkisiyle 1294,50 seviyesine kadar geri çekilme yaşadı. Kapanışı ise ABD Başkanı Trump'ın küresel risk alma iştahını toparlayacak teşvik paketi açıklamalarının etkisiyle 1307 puandan yaptık. Endekste, yeni işlem gününün de satıcılı geçmesi halinde; 1300, 1295 ve 1291 destek noktaları ilk etapta takip edilebilir. Diğer yandan, dün akşamüzeri başlayan alım ağırlık işlemlerin bugün de devam etmesi durumunda ise; 1316, 1326 ve 1334 direnç seviyelerini ilk etapta izleyebiliriz.
USDTRY
Dünkü işlem gününe küresel çapta azalan risk alma iştahının ABD Doları'na talebi artırmasının etkisiyle yukarı yönlü ataklar ile başlayan kur, 7.95 seviyesine hayli yaklaştıktan sonra; ABD Başkanı Trump'ın bazı iyimser söylemlerinin risk alma iştahını toparlaması ile 7.93 civarında kapattı. Şuan için yine 7.93 civarında fiyatlanan kurda, bugün de; temel taraftaki iç ve dış gelişmeler yine önemli olacak. Teknik olarak ise; yukarı tarafta direnç seviyeleri verememekle birlikte, 7.90 üzerinde kalıcılığın TL üzerindeki baskıyı devam ettirebileceği görüşündeyiz. 7.90 altına görülebilecek geri çekilmelerde ise; kabaca 7.87 ve 7.85 seviyelerindeki destek noktaları ilk etapta takip edilebilir.
EURUSD
Dün, küresel çapta ve yine Brexit meselesi ve karantina uygulamalarında dair Avrupa'daki gelişmeler ile azalan risk alma iştahının; ABD Doları'na yönelik talebi artırması ile paritede aşağı yönlü hareketler ortaya çıkarken, 1.17 seviyesinin altına kadar geri çekilme oluştu. Şuan için yine 1.17 civarında işlem gören paritede, bugün de satıcılı işlemler görülmesi durumunda 1.1685 kritik destek noktasının altında kalıcılık oluşup oluşmayacağını takipte olacağız. Zira, buranın altına kalıcılıkla inilmesi durumunda; paritede son birkaç günde oluşan satış baskısı derinleşebilir. Öte taraftan, paritede yeniden görülebilecek alıcılı işlemlerde ise; 1.1730, 1.1755, 1.1775, 1.1790 ve 1.1815 direnç seviyeleri ilk etapta takibe alınabilir.
GBPUSD
Dün AB Liderler Zirvesi'nin başlaması ile Brexit konusunda tarafların uzlaşmadan uzak bir tavır içinde olduklarının görülmesi, Britanya'da uygulanacak kısmi karantina uygulamaları ve küresel çapta diğer risk artışları ile birlikte paritede USD lehine sert işlemlere neden oldu. Günü 1.29 civarında kapatan paritede, yeni işlem gününde de kısmen satış yönlü işlemler görülmekte. Bu bağlamda, bu yöndeki işlemlerin devamı halinde; 1.2880, 1.2860, 1.2830, 1.2810, 1.2770 ve 1.2740 destek seviyeleri sırasıyla izlemeye alınabilir. Öte taraftan, paritede yeniden oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; 1.2915, 1.2935, 1.2960, 1.3000, 1.3020 ve 1.3050 direnç seviyeleri bir kez daha takip edilebilir.
BRENT PETROL
Avrupa'da yeniden uygulanmaya başlanan kısmi karantina tedbirleri ve ABD'de yeni kurtarma paketinin seçimlerden önce geçmeyeceğine dair Hazine Bakanı Mnuchin'in açıklamaları ile dün sabah saatlerinde hızla satış yemeye başlayan emtia, 41.65 destek noktasına doğru geri çekilme oluştu. Akşamüzeri ise; ABD Başkanı Trump'ın teşvik paketi konusundaki iyimser söylemleri ile EIA'nın açıkladığı stok ve üretim datalarındaki azalışla toparlanma görüldü ve kapanış 43 Dolar seviyesinden oldu. Yeni güne ise yine teşvik paketine dair bazı olumsuz açıklamalar ve artan Coronavirüs vakaları kaynaklı yeniden tartışmaya açılan talep belirsizliklerinin etkisiyle satıcılı başlangıç yapan emtiada, bu yöndeki işlemlerin devamı halinde; 42.40, 42.15, 42.00 ve 41.65 destek noktaları yine takibimizde olacak. Öte yandan, yeniden görülebilecek alıcılı işlemlerde ise; 43.10, 43.35 ve 43.50 direnç noktaları ilk etapta izlemeye alınabilir.
ONS ALTIN
Dünkü işlem gününde Avrupa'da yeniden başlayan kısmi karantinalar, Brexit belirsizliği ve ABD'deki teşvik paketinin seçimlerden önce çıkmasının zor olduğuna dair Hazine Bakanı Mnuchin'in açıklamalarının oluşturduğu talep kaygıları kaynaklı 1889 Dolar seviyesine kadar gerileyen emtia, akşamüzeri ABD Başkanı Trump'ın; ABD teşvik paketinin miktarının artırılması ve seçimlerden önce çıkartılması üzerine yaptığı iyimser söylemlerden destek bularak 1908 Dolar seviyesinden günü pozitif noktaladı. Yeni işlem gününde de alıcılı işlemler görmemiz halinde; 1912, 1918, 1925 ve 1932 direnç seviyelerini ilk etapta izleyebiliriz. Öte yandan, olası geri çekilmelerde ise; 1888, 1881, 1877, 1869 ve 1864 destek seviyeleri sırasıyla takip edilebilir.
S&P 500
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in; yeni teşvik paketinin seçimlerden önce çıkmasının olası olmadığına dair söylemlerinin etkisiyle dünkü işlem gününe negatif başlangıç yapan endeks, gün içerisinde 3439 seviyesine kadar geri çekildi. Akşamüzeri ise ABD Başkanı Trump'ın; teşvik paketinin seçimlerden önce çıkartılabileceği ve miktarının 1,8 Trilyon Dolardan fazla olabileceğine dair söylemleri ile hızla toparlanmalar ortaya çıktı. Günü 3485 civarında kapatan endekste, şuan için yine aynı bölgelerde fiyatlamalar hakim. Asya seansında 3500 seviyesine kadar yükselip Mith McConnell'ın açıklamaları ile geri çekilen endekste, gün içerisinde de satıcılı hareket oluşması durumunda; 3465, 3450, 3420 ve 3400 destek noktalarını ilk etapta izleyebiliriz. Öte yandan, yeniden yukarı yönlü hareketler oluşması durumunda ise; 3500, 3520, 3535, 3560 ve 3585 direnç seviyeleri takibe alınabilir.
DAX30
Dünkü işlem gününde; Avrupa'da artan Covid-19 vakalarının yeniden karantina tedbirlerini gündeme getirmesi, Brexit konusunda artan belirsizlikler ve ABD'deki yeni kurtarma paketinin seçimlerden önce çıkmayabileceğine dair açıklamaların risk alma iştahını azaltması ile hızla satış yiyen endeks, gün içerisinde 12600 seviyesinin altını test etti. Akşamüzeri ise ABD Başkanı Trump'ın risk alma iştahını toparlayacak açıklamaları ile toparlanmalar ortaya çıktı ve günü 12750 seviyesine yakın kapattık. Yeni günde de satıcılı hareketlerin devamı halinde; 12680, 12620, 12580 ve 12450 destek noktaları takip edilebilir. Öte yandan, endekste yeniden görülebilecek alıcılı işlemlerde ise; 12800, 12840, 12900 ve 13000 direnç seviyeleri bir kez daha izlenebilir.

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN'İN ELEKTRİK TÜKETİMİ OCAK-EYLÜL'DE YILLIK % +1.3
ÇİN'İN ELEKTRİK TÜKETİMİ EYLÜL'DE AYLIK % +7.2
JAPONYA/SUGA: JAPONYA'DA TÜKETİMİN % 70'İ YEREL BÖLGELERDEN GELİYOR, BÖLGESEL ALANLARIN CANLANDIRILMASINA ODAKLANMAK İSTİYORUM
JAPONYA/SUGA: BUNU TURİZM VE TARIM POLİTİKALARINI GÜÇLENDİREREK GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUM
ALMANYA/ROTH: (BREXİT) ÇALIŞMA SEVİYESİNDE ATMOSFER YAPICI
JAPONYA/SUGA: GELECEK YIL BÜTÜN KURUMLARIN ENTEGRE DİJİTAL SİSTEME DAHİL OLMASINI BEKLİYORUM
Facebookta Paylaş