Günlük Bülten (Işık FX)

Son dönem yaptıklarıyla birlikte alternatif tüm araçlarını piyasaya sunan TCMB, faizler konusunda beklenen artışı piyasalara sunmadı. Gecelik borç verme faizini 75 baz puan artıran, politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyen TCMB, faiz koridorunu hafif genişleterek, 9.25-8.00-7.25 olarak ayarladı.
Piyasaları sıkılaştıran TCMB, bankaları geç likidite penceresine yönlendirmiş, bu sayede ağırlıklı ortalama fonlama faizi yüzde 9'ların üzerine çıkarılmıştı. Hamleyi örtülü faiz artırımı olarak algılayan piyasalar, alınan bu kararla birlikte gördü ki, geç likidite penceresi kullanılmaya devam edilecek. Ayrıca taban faizi de eğer haftalık repo ihalesi açılmazsa 9.25 üzerinden yapılabilecek. Ancak bu durumun sürdürülebilir olmasını beklemiyoruz.
TL'nin verdiği ilk reaksiyonun beklenenin karşılanmaması sonrası olduğunu söylemek mümkün. Diğer yandan reel faizler konusunda oldukça geride olduğumuzu da söyleyebiliriz. Enflasyonun daha da artacağını bekleyen TCMB'nin reel faizler konusunda bir miktar daha sıkıntı yaşamayı beklediğini görüyoruz. Ek parasal sıkılaştırma ile bunu kontrol altında tutmak isteyen TCMB'nin hamleleri yeterli olacak mı izleyip görmek gerekiyor.
Kur tarafına baktığımızda 3.8300'lere kadar gelen yükseliş burada hız kesti. Ancak faizlerin sabit tutulması sonrasında TL tarafında bir miktar zayıflama görmeye devam edebiliriz. Şuan en önemli destekçimiz, Dolar endeksinde görülen zayıflama olarak görülüyor. Trump ve Hazine Bakanı Mnuchin'in açıklamaları sonrasında geri çekilmesini devam ettiren Dolar endeksi, gelişmekte olan ülke kurlarını rahatlatıyor. Ancak son alınan hamle bizim bu sürece EM'lere göre en kötü zamanlarda negatif ayrışmamıza da neden olabilir.
Diğer yandan ise ABD ve Türkiye'den konut verilerini takip ettiğimiz bir günü geride bıraktık. ABD'de 2016 yılında konut satışlar 5.5 milyon olarak açıklandı ve 2006 yılından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Türkiye'de açıklanan konut verileri geçen yılın aynı ayına göre iyi geldi. Ancak burada sonn dönemde yapılan kampanyaların da etkili olduğunu belirtmekte fayda var. Bugün ise gözler Türkiye'den gelecek kapasite kullanım oranı ve imalat güveninde olacak. Ayrıca Brexit sürecini takip ettiğimiz İngiltere'den akşam saatlerinde BoE başkanı Mark Carney'den gelecek açıklamalar dikkatle takip edilmelidir.
EURUSD
Düne Avrupa’dan gelen PMI verileri ile başlangıç yaptık. İmalat PMI’da beklentileri aşan bölge ekonomisi hizmet PMI’da sınıfta kaldı. Verilerin genel görünümüne baktığımızda ise iyimser tablonun sürdüğüne şahit oluyoruz. Paritede ise Trump belirsizlikleri ile yukarı yönlü hareketliliğin ivme kazandığına şahit olmuştuk. Geçtiğimiz günde de kararsız seyreden hareketlilik 1.0700 seviyesinin üzerindeki yerini sağlamlaştırdı. Eğer bu seviyenin üzerinde kalmaya devam ederse 1.0800 seviyesinin testi gündeme gelebilir. Geri çekilmenin hız kazanabilmesi içinse 1.0700’nin altında kapanışlar görmemiz gerekiyor. Bu gelişme sağlanır ve düşüş hareketi ivme kazanırsa 1.0650 seviyesi yenidenn radarımıza girecek.
USDTRY
Merkez Bankası gecelik borç verme ve geç likidite penceresinde yaptığı faiz artırımları ile geçici likidite adımlarına devam edeceğini gösterdi. Piyasa, politika faizinde yükseliş beklediğinden kurda ilk tepki yukarı oldu. Uyguladığı politikalarla ağırlıklı fonlama maliyetinin 8,28’den 9,12’ye kadar yükselmesini sağlamıştı. Dün alınan karar sonrası haftalık repo ihalesi açılmadığı sürece bankalar %9.25 ve %11’den fonlanmaya devam edecek ve fonlama maliyeti yükselecek. TCMB açılacak ihalelerde repo ve swap faizini yüksek tutarsa kurun bu seviyelerde kalmasını sağlayabilir. Ancak reel faizler artıya geçmediği sürece Türk Lirası’nın kırılganlığı devam edecektir. Alınan karar sonrası kurda görülen yükseliş 3.70-3.75 bölgesinin üzerinde kalındığı sürece devam edebilir. 3.84-3.85 önemli direnç bölgesi. Yeni yükseliş için 3.84-3.85 bölgesinin üzerine kapanışlar görmeliyiz.
GBPUSD
Dün merakla beklenen yüksek mahkeme kararına göre, hükümetin İngiltere’nin AB’den ressmi olarak çıkışını başlatacak olan Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini yürürlüğe koymak için parlamentonun onayı gerekiyor. Bir süredir hükümetin aleyhine bir sonuç çıkabileceği beklentisiyle alternatif planlar yapıldığı biliniyor. Karar sonrasında Brexit Bakanı Davis oldukça sade ve direk bir yasa ile söz verildiği gibi Mart 2017’de Brexit sürecinin başlayacağını ifade etti. Bugün ise veri açısından oldukça sakin ancak İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney’nin konuşması kuru hareketlendirebilir. Haftanın kalanında ise hem ABD hem İngiltere tarafında açıklanacak olan öncü 4. çeyrek büyüme verisi piyasanın odağında olacak. Kurda teknik olarak baktığımızda 1.2540 seviyesinin yukarı yönlü aşılması halinde 1.2570-1.2600-1,2650 seviyeleri gündeme gelebilir. Satıcılı seyirde 1.2460-1.2430-1.2350 seviyeleri düşüşe destek olabilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında yatay seyrin hakim olduğu günler geçirmeye devam ediyoruz. OPEC kaynaklı haber akışının az olması ve ülkelerin üretim kotalarına saadık kalması sebebiyle daha sakin fiyatlamalar takip ediyoruz. Önümüzdeki süreçte ise ABD tarafı oldukça önemli olacak. Düşen petrol fiyatları sebebiyle ülkedeki kaya gazı üreticileri piyasadan büyük ölçüde çekilmek durumunda kalmıştı. Yeni başkan Trump’ın enerji politikası ise ABD’li üreticileri tekrardan teşvik edebilir. Ayrıca Obama yönetiminin çevresel kaygılarla onaylamadığı Keystone ve Dakota boru hatları projesini yeni başkan Trump, dün itibariyle tarafından onaylandı. Öte yandan bugün ABD haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Geçen hafta 2.34 milyon varil artan stokların bu hafta 2.81 milyon varil artması bekleniyor. Teknik olarak ise Brent petrolde yükselişin hız kazanabilmesi için 56.00-56.30 aralığının aşılması gerekiyor. Hareketlilik bu bölgenin üzerine çıkarsa 56.50-57.00-57.25 gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 55 dolar desteği kırılırsa 54.60-54.30-54.00 seviyeleri takip edilebilir.
ALTIN
Değerli metal üst üste üç günlük yükselişin ardından geride bıraktığımız ggünde yönünü aşağıya çevirdi. Dün değerli metal üzerinde etkili olabilecek önemli bir veri bulunmazken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yüzde 2’nin üzerinde yükseliş yaşanması değerli metali baskı altına alan önemli etken olarak karşımıza çıktı. Bugün ise Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann’ın Avrupa ekonomisi ile ilgili değerlendirmeleri değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksindeki fiyat hareketleri altın fiyatlamalarında etkili olacak önemli değişkenler olarak karşımıza çıkıyor. Teknik olarak baktığımızda ise değerli metalde dün yaşanan geri çekilmeye rağmen yükseliş trendi içerisindeki hareketin devam ettiğini görüyoruz. Bu yukarı yönlü hareketlerde 1216 ve 1220 dolar direnç seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1202 ve 1198 dolar destekleri önemli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş