Günlük Bülten (Işık FX)

Müzakerelerde adım adım
Ada'da Brexit sürecinin yaratmış olduğu telaşlı süreç devam ediyor. Geçtiğimiz günde İngiltere Başbakanlık Sözcüsü'nün açıklamaları takip edildi. Sözcü, May hükümetinin Brexit müzakerelerinde bir sonraki aşamaya geçmek için yeterli ilerlemenin ekim ayına kadar sağlanacağına güvendiğini aktarırken, bu durumu adeta hedef olarak gördüklerini ve bu noktaya ulaşabileceklerini son derece inandıklarını dile getirdi. Konuya ilişkin Başbakan May'in ise, her iki tarafın da müzakerelere dinamik ve esnek bir yaklaşım içinde olduğunu kanıtlaması gerektiği görüşünde olduğunu savunan Başbakanlık Sözcüsü ayrıca, İngiltere ile AB'nin gelecekteki ilişkilerinde yaşanacak sorunlarda yargı merci olarak EFTA mahkemesinin seçilip seçilmeyeceğine dair bir soruya, "Hükümet, bir dizi emsal kararı değerlendiriyor" yanıtını verdi.
Diğer taraftan yurt içinde ise Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları gündemdeydi. Türkiye-Singapur İş Forumu'nda konuşan Yıldırım, Türk ekonomisinin önünün açık olduğunu, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7 veya daha üzeri büyüme beklediklerini söyleyerek bundan sonraki on yılda en istikrarlı ülkenin Türkiye olacağını altını çizdi. Orta Vadeli Program'a göre ise GSYH'de 2017 yılında yüzde 4.4, 2018'de ise yüzde 5 büyüme öngörülürken hatırlanacağı üzere Türkiye ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5'lik büyüme gerçekleştirmişti.
EURUSD
Piyasalarda Jackson Hole bekleyişi sürüyor. Epey bir süredir euro bölgesinde zaten durgun bir seyir izlediğimizi söyleyebiliriz. Bununla birlikte Draghi'nin toplantıya 3 sene üzerine katılacak olması ve aynı zamanda nasıl bir tavır takınacağı kafalardaki en büyük soru işareti konumunda. Öte yandan bugün ECB'den Constansio'nun açıklamaları gündemimizde olacak. Jackson Hole'e kısa bir süre kalmışken Constansio'nun bugün toplantıya dair açıklamalarda bulunması piyasalardaki hareketliliği bir kademe daha artırabilir. Özellikle bu haftanın veri akışı bakımında sakin geçeceğini görüyoruz. Yarın Draghi'nin konuşmmasına kadar fiyatlamalar rölantide kalabilir. Teknik olarak, alıcılı seyrin sürebilmesi için 1.1800 bölgesinin üzerinde sağlam bir görünümün çizilmesi gerekiyor. Kalıcılığın sağlanması halinde 1.1860-1.1880 dirençleri gündeme gelebilir. Geri çekilme hareketlerine dikkat edilmesi gerekiyor. 1.1680-1.1620 destekleri oldukça kritik.
USDTRY
Geçtiğimiz günde kurda satıcılı bir seyrin hakim olduğunu izledik. Özellikle veri akışı bakımında kur için sakin bir haftaya girmiş bulunuyoruz. Bu hafta gözler yalnızca 24-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşmesi beklenen Jackson Hole toplantısında olacaktır. Dün gün içerisinde Başbakan Binali Yıldırım'ın Singapur'da yaptığı açıklamalar gündemimizdeydi. Yıldırım, yıllık bazda yüzde 5-6 büyüme potansiyeli olan Türkiye'nin gelecek 10 yılda en istikrarlı ülke haline geleceğini ifade etti. Nitekim bu açıklamaların TL kanadını canlı tutmaya yettiğini gördük. Aşağı yönlü eğilimin devam etmesi halinde 3.4750 desteği takip edilebilir. Fiyatlamanın bu bölgennin altına sarkması halinde ise 3.4700 desteği gündeme gelebilir. Olası toparlanmalarda ise 3.5100 seviyesi aşılırsa 3.5140-3.5200-3.5240 seviyeleri takibimize yeniden girebilir.

GBPUSD
Geçtiğimiz günde paritede hafif de olsa toparlanma eğiliminin hakim olduğunu gözlemledik. İngiltere cephesinde birtakım açıklamalar gündemimizdeydi. İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, May hükümetinin Brexit müzakerelerinde bir sonraki aşamaya geçmek için yeterli ilerlemenin ekim ayına kadar sağlanacağına güvendiğini söyledi. Öte yandan Başbakanlık Sözcüsü müzakerelerde bir sonraki aşamaya geçmek için ise yeterli ilerlemeyi ekim ayına kadar sağlanabileceğine inandıklarını ifade etti. Bu hafta Ada'da 2.çeyrek büyüme verisine kadar sakin bir veri akışının geçmesini bekliyoruz. Diğer yandan Jackson Hole toplantısı içerisinde yine Fed başkanı Yellen'ın açıklamaları bu hafta kurdaki kaderi belirlemekte etkin bir rol üstlenebilir. Teknik olarak, dün 1.12900 bölgesinin üzeri test edilmişti. Bu hareketliliğin korunmması gerekiyor ki yukarı ataklar daha güçlü kalabilsin. 1.1930-1.1960 dirençleri oldukça kritik. Geri çekilmelerde ise 1.12840-1.12820 destekleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları haftanın ilk işlem gününü satıcılı bir seyir ile kapattı. Dün OPEC'in petrol sevkiyatlarını izleyen Petrol-Logistics yayınladığı rapora göre kartelin bu ay günlük 419 bin varil düşeceğini öngördü. Öte yandan dün açıklamalarda bulunan Kuveyt petrol bakanı, ABD petrol stoklarındaki gerilemenin OPEC ve OPEC dışı üreticilerin yaptığı anlaşmadan kaynaklı olarak gerçekleştiğini belirtti. Bugün ise ABD'de Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıklayacağı petrol stokları takibimizde olacak. Stoklarda görülecek azalış petrol fiyatlarında yükselişi destekleyebilir. Teknik olarak ise Brent petroldeki yükselişin hızlanabilmesi için 52 doların aşılması gerekiyor. Fiyatlama buranın üzerine çıkarsa 52.30-52.60-53.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 51.60-51.30-51.00 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
ALTIN
Değerli metalin yeni haftaya güçlü görünümünü koruyarak girdiğini gördük. Şimdilik 1280 direncinin üzerinde sağlam bir grafik çizilerek yukarı fiyatlamalara bir anlamda göz kırpıldığını söyleyebiliriz. Nitekim bu performansın yanında dolardaki zayıflamanın da değerlendirilmesi gerekiyor. Epey bir süredir değer kaybeden Dolar Endeksinin 94.00 bölgesinin üzerine bir türlü çıkamadığını gördüğümüz gibi dün 93.00 hattının da altına sarktığını gördük. ABD kanadın bu haftaki umudu Jackson Hole toplantısı olacaktır. Burada Fed Başkanı Yellen'ın piyasalara güvercin görünümünün dışında açıklamalarda bulunması halinde volatilite yükselebilir. Teknik olarak, yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1296-1300 aralığı oldukça kritik bir aralık olarak göze çarpıyor. Bu aralığın aşılması halinde ise 1315'e giden yolun önü açılabilir. Geri çekilmelerde ise 1285-1280-2.178 destekleri oldukça kritik olabilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.coom
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.