Günlük Bülten (Işık FX)

FED üyelerinden gelen karışık mesajlar dikkatleri çekiyor. Bu hafta önemli açıklamalar da takip etmeye devam edeceğiz. Bu nedenle Dolar endeksinde karışık bir seyir izlememiz olası duruyor. Harker, Fed'in 2017 yılı içerisinde 3'ten fazla faiz artışına gitme olasılığını göz ardı edemeyeceği görüşünde. Son yapılan faiz artırımını ise gelen veriler doğrultusunda mantıklı bulduğunu ifade ediyor. Evans da bu görüşe katılan üyeler arasında. Enflasyonun yükseldiği konusunda daha fazla cesaret sahibiyiz ifadelerine yer veren Evans, 2017 büyümesi işsizliği bir miktar daha düşürebilir açıklamasında bulundu. Ücretler için yeterli düzey de değil görüşünü bildirirken, ılımlı iyileşmenin de altını çiziyor. Faiz artırımına Mart ayında muhalefet eden Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyonun hala %2 olan hedefin altında olduğunu, FED'in bilançosunu küçültmek adına aceleci olmaması gerektiğini ifade etti. FED'in enflasyon tahminlerinin uzun dönemde abartılı ve yanlış olduğunu ifade eden Kashkari bu yıl daha fazla öne çıkacak gibi görünüyor. En güvercin üye olarak kalabilir.
Moody'sin sürpriz not görünümü kararı sonrasında TL varlıklar güne dirençli bir başlangıç yaptı denilebilir. Dolar endeksindeki zayıflık da bu pozitif tablo içerisinde önemli oldu. Eylül ayında notun düşürülmüş olması da negatif not görünümün etkisini zaten çok fazla öne çıkarmadı denilebilir. Ancak notun yükseltilmesi için geçerli sürenin uzamasına neden olacak. Karar sonrasında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, önümüze bakıp, yapısal reformlara odaklanmalıyız ifadesinde bulundu. Japon derecelendirme kuruluşu JSR Eurasia Başkanı Orhan Ökmen yaptığı değerlendirmede, referandum sonrasında da risklerin devam edeceğini ancak risk priminde bir miktar rahatlama beklerken, Türkiye ekonomisine yeniden sermaye girişlerinin canlanacağını ifade etti. OHAL sürecinin ise, yatırımcı güvende erezyona neden olduğunu ifade etti. TCMB'de son aldığı karar sonrası sıkı duruşunu devam ettirirken, geceelik fonlamadan 5 milyar TL kullandırırken, ağırlığı geç likidite penceresine kaydırmaya devam ediyor. AOFM 11.30 seviyesinde yüksek seyrini sürdürüyor.
EURUSD
Yeni haftaya Fed üyelerinden gelen açıklamalar ile başlangıç yaptık. Philedelphia Fed Başkanı Harker yıl içerisinde 3'ten fazla faiz artışı gelme ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getirirken Chicago Fed Başkanı Evans da bu görüşe katıldı. Geçtiğimiz FOMC toplantısında faiz artırımına karşı çıkan Minneapolis Fed Başkanı Kashkari enflasyon gidişatına güvenmediği için Mart ayında gerçekleşen faiz artırımına karşı çıktığını ifade etti. İstihdam piyasasının da tamamen toparlanmadığını dile getiren Kashkari ekonomik göstergelere güvende problem yaşıyor. Paritede ise 1.0700 seviyesinin üzerinde hareketlilik devam ediyor. Yükseliş isteği korunursa hareketlilik yavaş yavaş 1.0800 seviyesine yaklaşabilir. Bu seviyenin üzerinde ise 1.0830 zirvesi dikkat çekiyor. Geri çekilmenin hızlanabilmesi için öncelikli olarak fiyatlamanıın 1.0700 seviyesinin altına gerilemesi gerekecek. Aksi takdirde düşüş hareketi sınırlı kalmaya devam edebilir. Bu seviyenin altında ise 1.0630 seviyesi bizler için önemli bir destek görünümünü korumakta.
USDTRY
Haftaya Moody's şoku ile başlayan kurda 3.60-3.63 bölgesindeki hareket devam ediyor. Veri bakımından zayıf başlayan haftada yatay hareketin devam etmesini bekliyoruz. 2016 yılında siyasi belirsizlik ve ülkenin kurumsal gücündeki aşınma sebebiyle not indiren Moody's, büyüme görünümündeki zayıflama ve kredi şoku riskinin artığını öne sürerek Cuma günü görünümü negatife çekmişti. FED ve Merkez Bankası'nın yarattığı olumlu hava biraz olsun dağılırken, kurdaki fiyatlamada Moody's etkisinin yavaş yavaş kaybolduğunu görüyoruz. Dolar/TL kısa vadede 3.60'ın üzerinde kaldığı sürece 3.67-3.69 bölgesini yeniden görebilir. Orta vadeli kritik seviyenin 3.55 bölgesi olduğunu söyleyebilir. Bu bölgeden hem spot hem de FX piyasalarında alışlar geliyor.
GBPUSD
İngiltere Başbakanı May'in sözcüsü 50. maddenin 29 Mart'ta tetikleneceğini ifade etti. Bununla beraber AB-İngiltere arasında Brexit müzakereleri resmi olarak başlamış olacak. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk 50. maddenin tetiklenmesi sonrasında 48 saat içerisinde kılavuz bir taslak sunacağını açıkladı. Bugün ise İngiltere'den açıklanacak olan enflasyon rakamları oldukça önemli. Beklentiler manşet enflasyonda Banka'nın yüzde 2 olan hedefinin aşılacağı yönünde. BoE'nin geçtiğimiz hafta yaptığı para politikası toplantısında ilk şahin sinyallerin gelmesiyle yükselen kurda enflasyon görünümü kritik öneme sahip. Tüketici fiyatlarındaki artışın beklentilerin üzerinde hızlanması durumunda faiz artışı yönündeki baskılar artabilir. Kurda teknik olarak ise yukarı yönlü hareketin momentum kazanabilmesi için 1.24 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlaması gerekiyor. Bu durumda 1.2430-1.2470 dirençleri takip edilebilir. Satıcılı seyirde ise 1.2330 seviyesinin altında 1.2300-1.2250 güçlü destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.
BRENNT PETROL
Petrol fiyatlarında haftanın ilk işlem gününde yatay bir seyir hakimdi. Akşam saatlerinde ise dikkatler yine kaynağı belirsiz OPEC haberlerindeydi. OPEC'e yakın kaynakların yaptığı açıklamaya göre, OPEC tarafından, üretim kesintisi anlaşmasının yılın ikinci yarısına uzatılması gerektiği, fakat OPEC üyesi olmayan üreticilerin de katılımının gerektiği belirtildi. OPEC delegesi "Pazarı dengelemek için anlaşmayı uzatmak şart. Yapılacak herhangi bir uzatma OPEC üyesi olmayan üreticilerin katılımıyla gerçekleşmeli." şeklinde açıklama yaptı. Anlaşma için uzlaşma zemini, bu açıklamalar ile yavaş yavaş oluşturulmaya çalışılıyor. Önümüzdeki günlerde haber akışı daha şiddetli şekilde gerçekleşebilir. Teknik olarak ise Brent petrolde yükselişin kalıcı olabilmesi için 52 doların aşılması gerekiyor. Hareketlilik buranın üzerine yerleşirse 52.30-52.60-53.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 51.50 desteği kırılırsa 51.00 ve 50.50 seviyeleri takip edilebilir.
ALTIN
Değerli meetal toparlanmaya devam ediyor. Yeni bir haftaya başlarken yukarı ivmesine devam eden değerli metalde dün birçok FOMC üyelerinin açıklamalarını takip ettik. Açıklamaların geneline baktığımızda hem faiz konusuna hem ABD ekonomisine dair belirli bir yön belirtilmediğini görüyoruz. Hem dolar endeksi hem de ABD 10 yıllıklarındaki satıcılı seyir sarı metalin elini daha da kuvvetlendirdiğini söyleyebiliriz. Dolar endeksi geçtiğimiz hafta yaşanan sert düşüşün ardından 100 seviyesinin üzerinde tutunma çalışıyor. Gün içerisinde bu bölgenin altını test etse de halen 100 seviyesi önemini taşıyor. Bugün yine FOMC üyelerinin açıklamalarını takip edeceğimiz bir gün olacak. FOMC üyeleri Dudley ve George'un açıklamaları hem emtia hem dolar bazlı etki bırakabilir. Teknik kısımda ise, 1238 direnci önemini korumaya devam ediyor. Bu bölgenin aşılmasıyla birlikte 1242 ve 1250 seviyeleri yeni hedefler olabilir. Geri çekilmelerde ise 1225 ve 1220 seviyeleri önemli olacaktır.



 Işık FX Araştırma Departmanı
  Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.