TL güçlü görüntüsüne devam ettiği bir gün geride kalırken, ABD'de başkanlık günü nedeniyle veri akışının olmadığı bir günü geride bıraktık. Sabah saatlerinde gelen tüketici güveni verisi ise, şubat ayında yüzde 1.8 gerilerken 65.7 olarak açıklandı. Aynı zamanda TCMB'nin Cuma günü yapmış olduğu açıklamayla ihracatçıların reeskont kredilerinde TL ile ödeme imkanı getirmesi, döviz bolluğu yaratarak TL'nin güçlenmesine neden oldu. Piyasalar örtülü faiz artırımlarının yanı sıra bir nevi örtülü bir döviz satımı gibi bir durumla karşılaşarak sıkı para politikasının korunduğu imajını Türk Lirası pozitif olarak fiyatladı.
ABD tarafında ise işler Trump'ın güvercin tavrı ile dalgalı seyrediyor. Vergi indirimleri açıklayacağını ifade eden Trump, bu açıklamayı biraz daha geciktirecek gibi duruyor. Artan tüketici harcamaları ve kıpırdayan gelirlerle birlikte enflasyonist baskıların arttığı ABD ekonomisinde bir de gelebilecek bir vergi indirimi desteği, talebin daha da artmasına neden olacak gibi duruyor. Bu doğrultuda daha şahin açıklamalarda bulunan FED üyeleri de piyasaları en azından 3 faiz artırımına alıştırmaya çalışıyor. Ancak Avrupa'daki seçim ortamının yarattığı stres henüz net olarak Dolar pozitif senaryoların güçlenmesini sınırlıyor. Son açıklamalara göre de Cleveland FED Başkanı Mester enflasyonist baskının artmasıyla FED’in faiz artışına gitmesi konusunda rahat olduğunu ifade etti. Mester diğer üyelere paralel olarak sıkı para politikasının ertelenmesinin risk yaratacağını belirtirken ekonomideki mevcut gelişimin devamında faizlerin artması konusunda rahat olduğunu söyledi.
Bugün ise gündemde Avrupa'dan gelecek PMI rakamları ve FED üyelerinin açıklamaları olacak. Diğer yandan ise gözler İngiltere'den gelecek açıklamalarda. İngiltere MB başkanı Carney'nin açıklamaları ve enflasyon raporu Sterlin fiyatlaması adına kritik olacaktır.
EURUSD
Dün ABD bölgesinde piyasaların tatil olması sebebiyle paritede sakin bir görünüm hakimdi. Bu görünüm bugün Avrupa kanadında açıklanacaak olan PMI verisi ve dünkü Eurogroup toplantısında da masaya yatırılan Yunanistan krizinin bugünde ana konusu olacağı Avrupa Maliye Bakanları toplantısı ile bozulabilir. Cuma günü kapanışına nazaran yüzde 0.15 değer kaybı yaşayan dolar endeksi ise 100 seviyesinin üzerinde fiyatlamaya devam ederek güçlü duruşunu sürdürüyor. Teknik anlamda paritenin 1.0615 direncini aşmakta zorlandığını görüyoruz . Bu bölgenin aşılamaması durumunda satış baskısı kurda 1.0570-1.0560 bandını önemli bir konum haline getirebilir. Paritenin yukarı yönlü bir toparlanma eğilimi kazanması durumunda 1.0660-1.0690-1.0710 direnç noktaları takip edilebilir.
USDTRY
Merkez Bankası Türk Lirasını destekleyici için adım atmaya devam ediyor. Karara göre 1 Ocak 2017 tarihinden önce kullandırılan ve 31 Mayıs 2017 tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat reeskont kredilerinin geri ödemeleri TL cinsinden yapılabilecek. Bu hamle ile şirketlerin döviz pozisyonları desteklenecek ve döviz talebi bir miktar azalacak. Ancak net rezervlerde bir azalış olabilir. Kurda 3.60-3.61 bölgesi önemli. Bu seviyenin altında 3.55-3.58 bölgesi görülebilir. Yeniden yukarı hareketin başlaması için 3.65 seviyesini geçmeliyiz. Endeks tarafında momentum kaybı var bir düzeltme gelebilir. Gösterge tahvil faizlerini dikkatle izlememiz gerekiyor. Endeks tarafındaki düzeltme tahvil faizlerindeki yukarı yönlü kırılma ile gerçekleşebilir. Ayrıca Türkiye ETF’lerinden çıkışlar 11 ayın en yüksek seviyesinde. Londra'da işlem gören iShares MSCI Turkey ETF'lerinden geçtiğimiz hafta 9 milyon dolar fon çıkışı oldu. 89-90 bin bölgesi önemli. Olası düzeltmede 87 bin ve 85 bin 200 seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
İngiltere’nin AB’den resmi olarak çıkışını başlatacak olan 50. maddenin yürürlüğe konması için hazırlanan yasa tasarısı parlamentonun Lordlar Kamarasında görüşülüyor. Avam Kamarasında herhangi bir değişikliğe uğramayan yasa için işçi partisinin bazı eklemeler isteyeceği söyleniyor. Herhangi bir değişiklik olması halinde yasanın yenniden Avam Kamarasında oylanması gerekiyor. Bu durumda 50. maddenin Mart sonunda yürürlüğe konması zorlaşabilir. Bugün ayrıca enflasyon raporu açıklanıyor. Enflasyondaki hızlı artışın ücretlerde ve tüketici harcamalarında yarattığı negatif etki nedeniyle açıklanacak rapor ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney’nin yapacağı konuşma oldukça önemli olacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise kurda 1.24 seviyesinin üstünde fiyatlamalar görüyoruz. Hareketin yukarı yönlü momentum kazanması halinde 1.2475-1.2500 dirençleri takip edilebilir. Satıcılı seyirde ise 1.2350-1.2300 seviyeleri düşüşe destek olabilir.
BRENT PETROL
Haftanın ilk işlem gününde petrol fiyatlarında yatay bir seyir hakimdi. OPEC’e yönelik haber akışının zayıf olduğu günde, Irak ve İran arasında yapılan anlaşma piyasanın gündemindeydi. Irak Petrol Bakanı ve İranlı mevkidaşı, Irak petrolünün ihracatı için boru hattının inşa olasılığının incelenmesiyle ilgili mutabakat zaptını imzaladı. Irak Petrol Bakanlığı'ndan yapılan açıkklamada, "Irak ve İran, Kerkük'teki yataklarından petrolün İran üzerinden ihracatı için boru hattı yapımı konusunu incelemek için pazartesi günü mutabakat zaptını imzaladı" denildi. Irak Petrol Bakanı Laibi, OPEC politikasıyla ilgili işbirliği konusunu değerlendirmek için de İranlı mevkidaşıyla görüşmeyi kabul ettiğini söyledi. Teknik olarak ise yeni günde yükseliş hareketinin hız kazanabilmesi için 56.50 doların aşılması gerekiyor. Buranın üzerinde 57.00 ve 57.30 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 55.50 desteği kırılırsa 55.30-55.00-54.75 gündeme gelebilir.
ALTIN
Geride bıraktığımız haftayı satış baskısıyla kapatan değerli metal, yeni haftaya yükseliş ile başladı. Son zamanlarda Avrupa’da artan siyasi belirsizlikler ve ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın çıkışları, altın fiyatlarındaki yükselişin önünü açmış durumda. Veri akışı açısından baktığımızda Fed üyelerinin konuşmaları ve açıklanacak PMI verileri değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik oolarak baktığımızda ise değerli metaldeki yükselişin devamında 1245 dolar direnci önemini korumaya devam ediyor. 1245’in aşılması durumunda ise yükseliş hız kazanarak 1260 dolar hedefli fiyatlamalara neden olabilir. Olası geri çekilmelerde ise sırasıyla 1227 ve 1220 dolar destekleri takip edilmesi gereken destek seviyeleri olarak öne çıkıyor.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, saddece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.