Brexit'e Yönelik Olumsuz Spekülasyonlar Euro ve Pound'u Baskıladı!
Bu sabaha karşı açıklanan Japonya Merkez Bankası(BOJ) kararlarında faiz oranları sabit tutuldu. Kararlar sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Kuroda ise: Mevcut güçlü parasal gevşemeye devam edeceklerini, IMF'in eleştirilerini dikkate aldıklarını ve enflasyonun hızlanmasının beklenenden daha uzun zaman alacağını söyledi. Ancak, buna rağmen en kısa sürede yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşmak istediklerini belirten Kuroda: hedefe ulaşılması halinde mevcut alışılmadık politikaya devam etmeyeceklerini vurguladı. Bugün piyasada açıklanan ekonomik verilerden; İngiltere enflasyon rakamları(ÜFE-TÜFE) çoğunlukla beklentileri karşılarken, ABD'de açıklanan Konut Başlangıçları ve Cari İşlemler Dengesi pozitif, İnşaat Ruhsatları ise negatif gerçekleşmeler gösterdi. İngiltere ve Euro Bölgesi'nde "Brexit" müzakerelerine dair gelişmeler ortak gündem maddesi olarak takip edilirken, gözler bugün ve yarın yapılacak olan AB Liderler Zirvesi'ne çevrilmiş durumda. Bir süredir pozitif söylemler ile Pound ve Euro tarafında görülen pozitif fiyatlamalar, İngiliz basın-yayın organlarında çıkan "Theresa May, AB'den; İrlanda sınırı konusunda gelen geliştirilmiş teklifi reddedecek" spekülasyonları ile terse döndü. Yurt içi tarafta ise yarın açıklanacak olan Orta Vadeli Program merakla beklenirken, döviz ataklarını sınırlayıcı bazı hükümet tedbirleri de takip ediliyor. Bugün yayınlanan yönetmelik ile başta KİT'ler ve belediyeler olmak üzere banka ve finansal kesim dışı kurumlar TCMB'ye döviz işlemleri için bildirim zorunluluğuna tabi tutuldu. Öte taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın: Döviz ile sözleşme yapılmasını engelleyen karara yaptığı vurgu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın: Fiyat artışlarındaki suiistimalleri tespit ettikleri yönündeki söylemleri de önemliydi.
EURUSD
Bugün Almanya 10 yıllık tahvil faizlerinin 14 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyelerini görmesi ve İtalya Alman spread farkındaki kısmen daralma hareketiyle biirlikte değerlenen Euro varlıkları Brexit konusunda gelen olumsuz haberler sonrası kazançlarını bir miktar da olsa geri verdi. Diğer taraftan hali hazırda canlı olarak duran ABD - Çin ticaret gerginliği de paritedeki yukarı yönlü atakları sınırlayan unsurlar arasında yer almaya devam ediyor. Teknik olarak da 1.1730 - 1.1750 bölgesi altında kalıcılıklar parite tarafında satış baskısı yaratıyor. Özellikle Euro lehine ataklar görebilmemiz için bu bölge üzerinde kalıcılıkların önemli olduğunu düşünmekteyiz. Zira, bu durumun gerçekleşmesi halinde 1.1765, 1.1790 ve 1.1810 direnç noktaları ilk etapta önemli olabilir. 1.1730- 1.1750 bölgesi altı kalıcılıklarda ise 1.1630, 1.1615 ve 1.1580 destek noktaları takip edilebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta gözler tamamen yarınki Orta Vadeli Program(OVP)'a çevrilmiş durumda. Tutarlı projeksiyonlar ve hedeflerin mevcut olduğu bir OVP oluşturulacağına dair beklentiler TL lehine fiyatlamalara neden olmakta. Ayrıca, döviz işlemlerini sınırlayıcı bazı düzenleemelerin devreye alınması ve bugünkü hazine itfasının sorunsuz atlatılmış olması da tahvil faizleri ve CDS tarafındaki geri çekilmelerle birlikte bu yöndeki işlemleri desteklemekte. ABD tarafında ise önümüzdeki hafta yapılacak olan FED/FOMC toplantılarına dair beklentiler nedeniyle tahvil faizlerindeki fiyatlamalar, ekonomik veriler ve ticaret savaşları gibi önemli haber akışları izlenmekte. Kurda günün kalanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'li şirket yöneticileri ile yapacağı görüşme de diğer risk unsurlarının durumlarıyla birlikte takip edilecek. Teknik olarak bakıldığında; şuan için 6.2400 seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Geri çekilmelerin devamında sırasıyla 6.2240, 6.2100, 6.2000, 6.1800 ve 6.1460 destek noktaları takip edilebilir. 6.2400 üzerinde yeniden görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; izlenebilecek direnç seviyeleri 6,2760, 6.3300, 6.3630 ve 6.3740 'de bulunmakta.
GBPUSD
Bugün İngiltere'den gelen olumlu enflasyon rakamları sonrası toparlanan Sterlin varlıkları, İİngiltere Başbakanı Theresa May'in, Avrupa Birliği Brexit Baş Müzakerecisi Michael Barnier'ın, İrlanda sınırı konusunda hazırladığı teklifi reddedeceğine ilişkin gelen haber akışları sonrası gün içi kazançlarını geri verdi. Hatırlayacağımız gibi Avrupa Birliği ile İngiltere müzakere heyetleri, bir çok konuda prensip anlaşmasına varmış ancak İrlanda sınırı konusunda tam bir konsensüs sağlanamadığı görülmüştü. Her ne kadar son günlerde gelen olumlu haberler, Sterlin varlıklarını güçlendirse de somut bir adımın atılamaması piyasa tarafında tedirginlik unsuru olarak kalmaya devam ediyor. Özellikle bugün ve yarın gerçekleştirilecek olan AB Liderler Zirvesi'nden, Brexit konusunda gelebilecek açıklamalar parite volatilitesi bakımından önemli olabileceğinden dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. ABD tarafında ise Çin ile yaşanan ticaret savaşları son sürat devam ediyor. Dün gerek karşılıklı olarak yapılan ek gümrük tarifeleri gerekse Başkan Donald Trump'ın, tarifelerin yeni başladığına ilişkin ifadeleri konunun bir süre daha gündemde kalacağına işaret etti. Teknik olarak yükselen kanalın üst bant noktasına çarpmasıyla birlikte geri çekilmeler görmekteyiz. Şuanda ise 1.3150 seviyesine yakın fiyatlamalar görülürken bu seviye altında kalıcılıklarda 1.3100, 1.3060 ve 1.3035 destek noktaları takip edilebilir. Yukarı tarafta ise şuan için kanalın üst bant noktasına denk gelen 1.3185 noktası kritik olacaktır. Şayet buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde Sterlin lehine hareketler hızlanabilir. Bu durumda ise ilk etapta 1.3225 ve 1.3280 direnç seviyeleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Emtia'nın, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin küresel talebi düşürebileceği endişelerine bağlı olarak çoğunlukla 80 doların altında seyrettiğini görmekteyiz. Ancak ABD'nin İran'a yaptırımlarının başlayacağı Kasım ayının yaklaşması ile birlikte petrol arzının sıkışabileceği endişeleri sürüyor. Haber akışında; Azerbaycan'ın Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinden petrol ihracatı, 2018 yılı Ocak--Ağustos döneminde yüzde 0,8 azalarak 22 milyon 288 bin ton olarak açıklandı ve yılın ilk sekiz ayında yüzde 0.8 gerilemiş oldu. Bunun dışında İran'ın OPEC Temsilcisi Hüseyin Kazımpur Erdebili, petrol üreticilerinin İran'ın yaptırımlı ihracatının yerini dolduramayacağını savunarak ABD yasağının günlük 1.3 milyon varil arz bolluğu anlamına geldiğini ve İran'ın şuan günlük 3.8 milyon varil pompaladığını ve ihracatında günlük 2.1 milyon varile yakın olduğu bilgisini verdi. Erdebili ayrıca petrol fiyatlarının 80 Dolar'ı geçeceğini ve Avrupa, Güney Kore ile Japonya'nın yaptırımların bedelini ödediklerini söyledi. Veri akışında ise dün açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stokları geçtiğimiz hafta 1.25 milyon varil artış kaydederken bu rakam son 5 haftadaki en yüksek artış olarak kayıtlara geçti. Günün geri kalanında ise Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Beklenti 1.3 milyon varil düşüş olarak görülüyor. Petrol piyasasındaki gözler ise Pazar günü gerçekkleştirilecek OPEC ve ortaklarının toplantısında üretim artışı kararının çıkıp çıkmayacağına çevrilmiş durumda. Teknik açıdan bakacak olursak, 80.00 seviyesi önemli direnç olarak takip edilmeye devam ediliyor. Buranın geçilmesi halinde alış yönlü işlemler hız kazanabilir. Bu durumda ise 80.45 direnci kritik olacaktır. 80.00 altında kalıcılıklarda ise Emtia tarafında satış baskısı artabilir. Bu durumda ise 78.50, 78.25, 77.90 ve 77.35 destek noktaları takip edilebilir. Özellikle 77.35'in kırılması halinde Emtia tarafında bir miktar daha satış yönlü hareketler ağırlık kazanabilir.
ONS ALTIN
ABD'nin 200 milyar dolarlık ek vergi hamlesine Çin, 60 milyar dolarla misilleme yaparak ABD ürünlerine yüzde 5 ile yüzde 10 oranında ek vergi getireceğini belirtti. Ekstra vergiler 24 Eylül'de yürürlüğe girecek. Çin Başbakanı Li Keqiang; ticarette çok taraflılığın desteklenmesi gerektiğini, tek taraflı eylemlerin hiçbir problemi çözemeyeceğini söyledi ve "Globalleşme trendi durdurulamaz, serbest ticareet ana prensibi devam ettirilmeli" dedi. Bu arada Çin'in elindeki ABD Hazine kağıdı miktarı Temmuz'da 1 trilyon 171 milyar dolar ile son 6 ayın en düşük seviyesine indi. Diğer taraftan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve ABD Başkanı Donald Trump'ın otomobiller yönelik vergi konusunda anlaşmaya varmaları ABD ile Avrupa arasındaki ticari pozisyonun iyileştiğini gösteren bir etken olarak karşımıza çıkmakta. Öte yandan, Meksika ile ticaret anlaşmasının son safhaya geldiğini söyleyen Trump, "Her iki taraf için de mükemmel bir anlaşma sağladık. Daha önce tek taraflı bir anlaşma vardı. Şimdiki her iki taraf için iyi bir anlaşma oldu ve bundan mutluyuz." diye konuştu. Son olarak Kuzey ve Güney Kore Liderleri'nin buluşmasında Kore Yarımadasını ''nükleer silah ve tehditlerin olmadığı bir barış diyarı haline getirme'' konusunda uzlaştı. G.Kore Lideri Moon yaptığı açıklamada; K.Kore Lideri Kim Jong-Un'un füze fırlatma tesislerini tamamen kapatmayı kabul ettiğini ve bunun yarımadanın nükleerr silahlardan arındırılmasına yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti. Moon ayrıca, ABD'nin yapıcı yaklaşması durumunda K.Kore'nin ek adımlar atmaya da hazır olduğunu iletti. Teknik olarak, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, yaklaşık dört ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yüzde 3 üzerinde tutunurken Dolar endeksinin de 94.00 seviyesinin altına sarktığı görüldü. Ayrıca Çin tarafından devalüasyon yapmadığını ve yapmayacağına ilişkin gelen ifadelerde Yuan varlıkları üzerinde toparlanma hareketleri yarattı. Bu donelerle gün içinde yukarı yönlü hareketlerde bulunan değerli maden için 1205 seviyesi kritik olup bu seviye üzerindeki kalıcılıkta 1209, 1212 ve 1216 direnç seviyeleri izlenebilirken olası geri çekilmelerde ise 1196, 1190 ve 1182 destek seviyeleri takip edilebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorrum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.