Günlük Bülten (Işık FX)

ABD Tatili Bitti, Küresel Risklerin Durumu Yine Öncelikli Olarak Takip Edilecek!
Dün, ABD tarafı tatil nedeniyle kapalıydı. Ancak, hafta sonunda gelen haberde; ABD Ticaret Bakanlığı’nın, Başkan Trump’a otomotiv sektörüne dair araç ve parçalarının ithalatında hızlı bir tarife artışına ihtiyaç olup olmadığına dair tavsiye ilettiğinin belirtilmesi “Ticaret Savaşları” gündemi açısından kritikti. AB Komisyonu’ndan konuya ilişkin gelen açıklamada: ABD ile sağlanan pozitif ticaret gündemine sadık kalınacağı bir kez daha yinelenirken, ABD’nin AB otomotivlerinin ithalatına ek gümrük vergisi getirmesi halinde AB’nin de hızla karşılık vereceğinin altı çizildi. Brexit konusunda dün, Birleşik Krallık cephesinden gelen açıklamalar: Theresa May’in bir ayrılma anlaşması elde etmek için çaba göstermeye devam edeceği yönündeyken, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nden 7 parlamenterin istifa etmesi ise oylamalarda hassas dengelerin olduğu parlamento dağılımı açısından kritikti. Dün, Almanya Merkez Bankası(Bundes Bank)’nın aylık raporu da takip edilirken, açıklamalarda: Almanya’da büyümenin yılın ilk yarısında baskı altında olacağı, ancak bunun geçici olmasının beklendiği belirtilirken; buna paralel olarak da ekonomik yavaşlamanın resesyona dönüşme ihtimalinin olmadığı vurgulandı. Bir süredir çok fazla konuşulmayan İran Nükleer Anlaşması konusunda İran Dini Lideri Hamaney’in: 2015’de imzalanan nükleer anlaşmanın Avrupalı taraflarını İran’ı kandırmakla suçlaması ise ileriye dönük risk unsurları açısından takip edildi. Dün, yurt içi tarafta ise; S&P ve TCMB kararlarının yankılarının yanı sıra, jeopolitik risk unsurlarının durumu ve Çarşamba günkü 17 Milyar 864 Milyon TL’lik iç borç itfası öncesi haftanın ilk ihracı olarak 6 yıl vadeli Devlet Tahvili ihalesi takip edildi. Bugün de yurt içi tarafta; jeopolitik risk unsurları ve ekonomiye dair gelebilecek açıklamaların yanı sıra, 2 ve 5 yıl vadeli tahvil ihaleleri takip edilecek. Bugün, ABD’deki tatil sona eriyor ve bundan dolayı küresel piyassalardaki oynaklık düzeyi daha yüksek olabilir. Ticaret savaşları ve Brexit gibi lokal ve küresel anlamda kritik olan risk unsurlarının yine ön planda olacağı günde, ekonomik veri olarak ise; İngiltere’den iş istatistikleri ile Euro Bölgesi ve Almanya’dan ZEW Endeksleri takip edilecek.
EURUSD
Dün ABD tarafının kapalı olmasıyla birlikte düşük işlem hacmi görülse de; geçtiğimiz hafta ABD ile Çin arasında gerçekleştirilen müzakereler sonrası ticaret savaşlarına yönelik oluşan iyimserlik piyasadaki risk iştahını artırarak parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. Dün ayrıca Almanya Merkez Bankası’nın yayınladığı aylık raporda; büyümedeki yavaşlamaya rağmen resesyon ihtimalinin zayıf olduğuna ilişkin yer alan ibareler de paritedeki toparlanma hareketlerini destekler nitelikteydi. Ancak; ABD Ticaret Bakanlığı’nın, Başkan Donald Trump’a AB’den alınan araç ve araç parçalarına, hızlı bir şekilde ek tarife artışına ihtiyaç olup olmadığına ilişkin yazdığı tavsiye mektubu, “ticaret savaşlarrında yeni bir cephe mi açılıyor?” sorularını beraberinde getirdi ve parite tarafındaki yukarı yönlü hareketleri sınırladı. Ayrıca, ECB Baş Ekonomisti Peter Praet’in söylemleri de akşam saatlerinden itibaren Euro üzerinde yine baskı unsuru oluşturdu. Bugün, ABD tarafında tatilin bitmesiyle birlikte oynaklık düzeyinde yeniden artış görülebilir. Parite gündeminde ise; Ticaret Savaşları ve Brexit meseleleri yine ön planda olacak. Veri takviminde de Avrupa’dan takip edeceğimiz; ZEW Endeksleri fiyatlamalar üzerinde önemli olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1300, 1.1330, 1.1345, 1.1370, 1.1390
Destekler: 1.1285, 1.1265, 1.1240, 1.1215, 1.1190
USDTRY
Dün küresel tarafta; ABD ‘deki tatile karşın, “Ticaret Savaşları” ve “Brexit” konuları yine takip edildi. Yurt içi tarafta ise; uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin geçtiğimiz Cuma günü Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü sabit bırakarak bazı uyarılarda bulunması, TCMB’nin hafta sonundaki likidite artırmaya yönelik adımına rrağmen dün kur tarafında bir miktar etkili oldu. Jeopolitik risk unsurlarının stabil kalmaya devam ettiği günde diğer önemli konu ise; Hazine’nin Çarşamba günü(yarın) yapması gereken yüklü iç borç itfası öncesi başlattığı tahvil ihaleleriydi. Bugün yurt içi tarafta; tahvil ihaleleri devam edecek ve yine önemli olacak. Zira, farklı tür(Sabit kuponlu/TÜFE’ye Endeksli) ve vadelerde(2 yıllık/5 yıllık) yapılacak olan iki ihale sonrası ortaya çıkacak olan faiz oranları ve ihalelere gelen talep kur tarafında oynaklığa neden olabilir. Keza, S&P’un bugün yapacağı sunum ve jeopolitik risklerin durumu da dikkatle izlenecek. Tatilin bittiği ABD tarafında; geçtiğimiz hafta olduğu gibi bazı FED/FOMC üyelerinden gelecek açıklamaların takip edileceği günde ayrıca, küresel çapta; ticaret savaşları ve Brexit konuları yine ile birlikte diğer gelişen ülkelerin durumu da kritik olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.3100, 5.3290, 5.3360, 5.3420, 5.3575
Destekler: 5.2960, 5.2750, 5.2690, 5.2560, 5.2440
GGBPUSD
Geçtiğimiz hafta ABD ile Çin arasında gerçekleştirilen ticaret müzakerelerinden gelen pozitif mesajlar piyasadaki risk iştahını artırırken parite tarafında dün alış yönlü işlemlere neden oldu. Brexit tarafında ise belirsizlik devam ederken, Britanya Başbakanı Theresa May’in AB ile bir anlaşma elde etmek için gösterdiği çaba dikkat çekiyor. Ayrıca, ülkenin Ana Muhalefet partisinden(İşçi Partisi) 7 parlamenterin istifa etmesi May’in, parlamento tarafında yapılacak olan oylamalarda elinin güçlenebileceğine işaret ediyor. Ancak hala daha nihai bir sonuca ulaşılamadığı düşünülürse, belirsizliğin devam etmesi durumunda İngiltere ekonomisindeki sıkıntıların artabileceğini düşünmekteyiz. Keza, geçtiğimiz hafta Flybmi’ın iflası ile tartışmaların alevlendiği İngiltere iş ortamı için dün de; Japonya’nın dev otomobil üreticisi Honda’nın tesislerini kapatacağı yönünde gelen haberler gündeme bomba gibi düştü. ABD tarafının açılacak olması ile bugün gözler tekrardan Ticaret Savaşları konusuna çevrilecek. Zira, bu konuda da; Çin ile yapılan temasların yanı sıra, AB Menşeeli otomobillerin ABD tarafından daha yüksek vergiye tabi tutulabileceği spekülasyonları dün gün boyunca tartışılmıştı. Bugün, Brexit konusunda gelecek haber akışları da parite üzerindeki fiyatlamalarda direkt etkili olabilir. Veri cephesinde ise; ABD tarafı günü sakin geçirecekken, İngiltere tarafında önemli İş İstatistikleri takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.2900, 1.2915, 1.2940, 1.2960, 1.2990
Destekler: 1.2860, 1.2830, 1.2810, 1.2770, 1.2740
BRENT PETROL
ABD tarafındaki tatil nedeniyle dün piyasalarda işlemler sığlaşırken, Avrupa borsalarında sabah saatlerinde görülen; ABD-AB ticaret savaşları korkusu kaynaklı risk iştahı azalışı Brent Petrol’de de bir miktar baskıya neden oldu. Diğer taraftan, Suudi Arabistan’ın Pakistan ile hafta sonunda yapmış olduğu anlaşmanın yanı sıra, dün ülkeden gelen açıklamada: Aralık ayı üretiminin 450 Bin varil azalma gösterdiği belirtildi. Hindistan’ın, ABD’den ppetrol alımı için anlaşma imzaladığı yönündeki haberler de dün takip edilirken, İran tarafından gelen açıklamada ise: İran Nükleer Anlaşmasına imza koyan P5+1(BMGK üyeleri+Almanya) ülkelerden Avrupalı olanlar(Fransa, İngiltere, Almanya) Varşova’da yapılan zirve nedeniyle İran’a ihanet etmekle suçlandı. Nijerya Petrol Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada: Üretimin Ocak ayında 120 Bin varil azaldığı belirtilirken, ABD’nin Venezuela yaptırımlarının genişletilmesi de bu haberler ile birlikte aşağı yönlü hareketleri sınırlandıran unsurlardandı. Bugün, ABD tarafı açılıyor ve volatilite artışı görülebilir. Gündemin üst sırasında yine; ticaret savaşları ve Brexit gibi risk unsurlarının durumu olacak. Ayrıca, küresel ekonomik görünüme ışık tutacak önemli ekonomik datalar da; OPEC/OPEC+ üyeleri başta olmak üzere üretici ülkelerden ve uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalar ile birlikte kritik olacak.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 66.30, 66.45, 66.85, 67.20, 67.45
Destekler: 66.15, 65.85, 655.30, 65.00, 64.60
ONS ALTIN
ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde geçtiğimiz hafta merhale kat edildiğinin açıklanması sonrası gözler; bir yandan bu hafta Washington’da yapılacak 3.Round görüşmelere çevrilirken, diğer yandan ise ABD ve AB arasındaki ticari ilişkiler tartışmaya açılmış durumda. ABD piyasalarının kapalı olduğu ve Brexit meselesinin de takip edildiği küresel tarafta; Ons Altın için dünkü fiyatlamalar sabah saatlerinde ABD-Çin ticaret iyimserliği kaynaklı olsa da, bir miktar da çok Avrupa borsalarındaki kısmi baskıdan kaçışta gelen güvenli liman talebi de etkiliydi. Bugün, ABD tarafı açılıyor ve bundan dolayı yüksek oynaklık oluşabilir. Küresel tarafta yine; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi risk unsurlarının takip edileceği günde ayrıca, küresel ekonomik görünüme etki edebilecek ekonomik veriler de izlenecek. Keza, borsalar tarafında oluşacak hareketleri de risk iştahı-güvenli liman fiyatlamaları korelasyonu(Borsalarda görülen risk alma iştahı artışı Ons Altın gibii güvenli limanlardan çıkışa neden olurken, tam tersi durumda ise yatırımcılar güvenli limanlara yeniden dönüş yapıyor) açısından takipte olacağız. Teknik olarak ise; dün itibariyle 25 Nisan 2018’den bu yana en yüksek seviyelerin test edildiği Değerli Metal’de 1326 direnç seviyesi olası yukarı yönlü ataklarda kritik öneme sahip olup, buranın kalıcılıkla aşılabilmesi halinde 1339 bölgesi ilk etapta hedef haline gelebilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1326, 1329, 1333, 1337, 1339
Destekler: 1323, 1320, 1316, 1313, 1309

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorumm ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş