Günlük Bülten (Işık FX)

Gündem ECB tutanakları üzerindeydi
Dün ECB'nin 19-20 Temmuz'da gerçekleştirmiş olduğu toplantının tutanaklarını takip ettik. ECB'nin yayınladığı raporda, euronun gelişen ekonominin verdiği destekten daha fazla güçlenebileceğine ilişkin endişelerin olduğu belirtilirken, ECB'nin politika üzerinde gerektiği durumda ve zamanda, her iki yönde de parasal teşviğin derecesini ayarlamak için esnekliğe ihtiyaç duyabileceği aktarıldı. Tutanaklara göre, politika düzenlemesini çok uzun bir süre ertelemek, ECB'nin iletişimi ve ekonomik durum değerlendirmesi arasında sapmaya yol açabileceği ve bu da finans piyasalarında daha belirgin bir volatiliteyi tetikleyebileceğine ayrıca vurgu yapıldı. Hatırlanacağı üzere çarşamba günü Reuters kaynaklı yayınlanan habere göre ECB başkanı Mario Draghi'nin 24-26 Ağustos tarihlerinde gerçekleşmesi beklenen Jackson Hole toplantısında para politikasına dair herhangi açıklamada bulunmayacağı belirtilerek, sonbahara kadar bu konunun kapalı olacağı belirtilmişti. Gelen bu habere herhangi bir onay ya da yalanlama gelmediği gibi bugünkü tutanaklar içerisinde bu ifadelerin yer almış olması kafalardaki soru işareti sayısını fazlalaştırdığını söyleyebiliriz.
Fed üyelerinin açıklamaları takip edildi
Öte yandan FED tutanaklarının açıklanmasının ardından bazı FED üyelerinin açıklamaları yakından takip edildi. Dallas Fed Başkanı Kaplan, Teksas'ta yaptığı konuşmada kademeli sıkılaştırma politikasına devam edilebilmesi için son aylarda zayıflayan enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşacağına dair verilere ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek yeni bir faiz artışı konusunda sabırlı davranılması gerektiğini savundu. Bir diğer açıklamada bulunan Fed üyesi ise Mester idi. Mester ise ABD'de en son zayıf gelen enflasyon raporuna karşılık Fed'in halen faiz artırması gerektiğini düşündüğünü dile getirdi.
EURUSD
Geçtiğimiz günde ECB'nin temmuz ayında gerçekleştirdiği toplantının tutanakları yayınlandı. Tutanaklar içerisinde, temmuz ayındaki para politikası toplantısında euronun değerinin çok artmış olabileceği endişelerini dile getirilirken, bankanın politikalarının sonucu gevşek finansman koşullarının devam ettiği bildirildi. Euro'daki endişelerin dile getirildiği metinden hareketle paritede satıcılı seyrin hızlandığını gördük. Öte yandan dün Fed üyelerinin açıklamaları gündemdeydi. Cleveland Fed Başkanı Mester, ABD enflasyonundaki son zayıflığın kendisini Fed'in faiz artırım planlarını ertelemesi gerektiği görüşüne henüz ikna edemediğini dile getirdi. Haftanın son işlem gününde yine gözle baz Fed üyelerinin açıklamalarında olacak. Teknik olarak, aşağı yönlü hareketliliğin devam etmesi durumunda 1.1680-1.1640 destekleri takip edilebilir. Toparlanmalarda ise yeniden 1.1800 bölgesinin üzerine çıkılmadan alıcılı seyrin hız kazanması biraz zaman alabilir. Bu bölgenin üzerinde 1.1830-1.1860 aralığı takibimizde olacaktır.
USDTRY
Paritede inişli çıkışlı bir görüntü takip ediyoruz. Dün açıklanan ABD verilerinin ardından başlayan yükseliş hareketi yerini tekrardan saatıcılı seyre bıraktı. Bugün ise yurtiçinde fiyatlama yaratacak veri akışı bulunmuyor. ABD tarafında ise tüketici güveni ve FOMC üyesi Robert Kaplan'ın açıklamaları takip edilecek. Üyelerin açıklamaları oldukça önem kazandı. Özellikle son açıklanan FOMC tutanakları üyelerin faiz artırımının zamanlaması konusunda fikir ayrılığı yaşadıklarını göstermişti. Üyelerin birçoğu enflasyondaki gerileme sebebiyle faiz artırım sürecinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söylerken, bazı üyeler enflasyonun kontrolden çıkma ihtimalini göz önünde bulundurarak faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini bildirdi. Bu çerçevede Aralık ayına kadar açıklanacak enflasyon verileri bir hayli önem kazandı. Teknik olarak ise 3.5130 seviyesi pariteye destek olmaya devam ediyor. Fiyatlama 3.5130-3.5100 bölgesinin altına sarkarsa 3.5060 ve 3.5000 seviyeleri gündeme gelebilir. Yükselişlerde ise 3.5200-3.5250 aralığı aşılırsa 3.5300-3.5360-3.5400 seviyeleri takibimize girecek.
GBPUSD
Geçtiğimiz günde pariteninn güç kaybı yaşadığını gördük. Her ne kadar Fed tutanakları ve Trump gibi faktörler doları küresel bazda negatif olarak etkilese de fün sterlinin dolara karşı direnç gösteremediğini söyleyebiliriz. İngiltere'de perakende satışlar verisi gündemdeydi. Satışların temmuz ayında hız kestiğini söyleyebiliriz. Satışların temmuz döneminde ayılık bazda yüzde 0.2 olan beklentinin üzerinde gelmesine karşılık haziran ayında yüzde 0.6 olan rakamın aşağı yönlü revize edildiğini gördük. Öte yandan veriye yıllık bazda baktığımızda hem beklentilerin haziran ayındaki revize sonrası rakamın altında kalmış durumda. Haliyle bu durum sterlin üzerinde olumsuz bir etki bıraktı. ABD kanadında ise FOMC üyesi Mester'in açıklamaları takip edildi. Mester, son dönemde zayıf gelen enflasyon verilerine karşılık faiz artırımının yapılması gerektiğinin altını çizdi. Teknik olarak, paritedeki aşağı yönlü baskının yeni günde de devam etmesi durumunda 1.2840-1.2820 destekleri takip edilebilir. Olası toparlanmalarda ise yenniden 1.2900 bölgesinin üzerine çıkılması alıcılı seyir için destekleyici olabilir. Devamında ise 1.2940-1.3000 dirençleri gündeme gelebilir.

BRENT PETROL
Haftanın son işlem gününe girerken petrol fiyatlarında satıcılı seyrin hakimiyeti devam ediyor. Haftaya 52 dolar seviyesinden başlayan Brent petrol yüzde 4'e yakın ekside seyrediyor. Bugün Baker Hughes sondaj kuyusu sayısını takip edeceğiz. Geçen hafta 3 artış ile 768 olan kuyu sayısında bu hafta da artış görebiliriz. ABD'li kaya petrolü üreticileri yüksek petrol fiyatından destek bularak üretimini artırmaya devam ediyor. Artan ABD üretimi ise OPEC anlaşmasının etkisini siliyor diyebiliriz. Zira ABD'nin yanında anlaşmadan muaf tutulan Nijerya ve Libya'nın da üretim miktarının artması piyasa dengelenmesinin önündeki en büyük engel olarak gösteriliyor. Teknik olarak ise 50 dolar desteğinden toparlanan Brent petrolde 50.50'nin üzerinde kalıcılık sağlanırsa 50.85-51.00-51.30 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 50 dolar desteği kırılırsa 49.50 ve 49.00 seviyelerine kadar gevşeme yaşanabilir.
ALTIN
Dolardaki güç kaybını fırsat bilen değerli metalin bu haftaki kayıplarını hemen hemen telafi ettiğini görüyoruz. Çarşamba günü takip ettiğimiz Fed tutanaklarındaki güvercin tutum hemen akabinde gündemden düşmeyen Trump'ın bu sefer farklı bir konuyla karşımıza çıkması altını yukarı anlamda tetiklemişti. Dolar endeksinin ise 94.00 bölgesinin üzerinde çıkmakta oldukça zorlandığını söyleyebiliriz. Bu seviyenin üzerinde tutunma sağlanabilirse bu durum ons altın üzerinde negatif bir baskı oluşturabilir. Öte yandan ABD 10 yıllıkların baktığımızda geçtiğimiz hafta tekrar 2.30 bölgesine yakınlaşma görmüş olsak da bu hafta uzaklaşmaya çalışıldığını gördük. Bu seviyenin ne kadar uzağında kalınırsa 10 yıllıkların toparlanması bir o kadar gecikecektir. Teknik olarak, 1280 bölgesinin üzerinde tutunma gösterilmesi halinde haftanın son işlem gününde 1296 atağı gelebilir. Fakat geri çekilmelere dikkat edilmesi gerekiyor. 1280-1275 destekleri yine satıcılı seyirlerde takibimizde olacaktır.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.