Günlük Bülten (Işık FX)

Brexit'te kritik viraj
Hem İngiltere'nin hem de Avrupa'nın merak ettiği Brexit müzakerelerinde ikinci tur geçtiğimiz gün Belçika'nın başkenti Brüksel'de başladı. Hafta boyu sürecek olan müzakereler öncesinde AB Komisyonunun Brexit Baş müzakerecisi Barnier ve İngiltere Brexit Bakanı Davis, basına birtakım açıklamalarda bulundular. Müzakerelerde artık konuların kalbine inileceğini aktaran Barnier, ilerleme kaydedilmesi açısından tarafların farklı konular hakkındaki tutumlarını net bir şekilde ortaya koyması gerektiğini ifade etti. Barnier ayrıca, müzakerelerde öncelikli ele alınacak konuları vatandaşlık hakları, mali anlaşma ve diğer ayrılma konuları olacağını aktardı. Davis ise konu ile alakalı olarak, taraflar arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirleyerek çalışmalarını belirlenen şekilde yürüteceklerinin altını çizdi.
Görüşmelerde ilk kez, 2019 yılında İngiltere'nin AB üyeliğini sona erdirecek olan somut konular ele alınacak. Bu konuların başında ise İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarıyla AB ülkelerindeki Britanyalıların statüsü, AB'nin mali talepleri ve Kuzey İrlanda ile AB arasındaki sınırın durumu geliyor. Müzakerelerin Avrupa Komisyonu'nda dün başlayan ikinci turu dört gün sürecek. Dört gün sonra ise medyaya müzakere ile ilgili açıklama yapılacak.

Bütçe açığı yılın ilk 6 ayında 25.2 milyar TL
Darbe girişiminden sonra ekonomiyi destekleme adına artırılan kamu harcamalarının faturası Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından açıklandı. 2017 yılının ilk 6 ayında 25.2 milyar TL'lik bütçe açığı gerçekleştiğini açıklayan Ağbal, yılın tamamında 46.8 milyar TL'lik açık hedefinin bir miktar üzerinde gerçekleşeceğini duyurdu. Ağbal, yılın ikinci yarısında bütçeye gelir sağlayacak bazı önlemler olacağı fakat bunun vergi artışı yönünde olmayacağını belirtirken, bütçe açığı/GSYH oranın en kötü senaryo ile yüzde 1.9 ile 2.1 arasında gerçekleşmesini beklediğini ifade etti. Bütçe harcama artışının ekonomik büyümeyi desteklediğini ve bütçeyi bozucu etkisinin olmadığını savunann Maliye bakanı, Cuma günü Türkiye'nin kredi notunu değerlendirecek olan Fitch'ten ise negatif bir sürpriz beklemediğini belirtti.

EURUSD
Geçtiğimiz günde Euro bölgesi enflasyon rakamı takip edildi. Haziran dönemine dair gelen nihai enflasyon verisi yıllık bazda yüzde 1.3 seviyesine geriledi. Bu rakam mayıs ayında yüzde 1.4 seviyesindeydi. Açıklanan veriden hareketler yüzde 2'lik enflasyon hedefi olan ECB'yi hedefinde biraz uzaklaşmış oldu. Öte yandan dolar kanadına baktığımızda, geçtiğimiz hafta takip ettiğimiz zayıf görünümün yeni haftada da devam ettiğini görüyoruz. Bu eğilim pariteyi şimdilik 1.1465 hattının üzerinde tutmuş durumda. Teknik olarak, alıcılı seyrin devam etmesiyle gözler 1.1500 direncine çevrilmiş durumda. Fiyatlamaların bu seviyenin üzerine çıkması halinde 1.1550 hedef olarak alınabilir. Geri çekilmelerde ise 1.1445-1.1420 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

USDTRY
Paritede haftanın ilk işlem günü satış ağırlıklı geçti. Dolar endeksindeki düşüş sürerken geliişmekte olan para birimlerinin dolar karşısında değer kazandığını görüyoruz. Özellikle Cuma günü açıklanan ABD enflasyon rakamlarının beklenileni verememesi ve bilanço daraltılmasının zamanlaması konusunda süren belirsizlik, doların küresel anlamda değer kaybetmesine sebep oluyor. Ayrıca Trump yönetiminin bir türlü gerçekleştiremediği vergi ve altyapı harcama paketi, doların Trump ile birlikte aldığı kazanımları geri vermesine sebep oluyor. Bugün yurtiçinde fiyatlama yaratacak veri akışı bulunmuyor. ABD tarafında ise ithalat ve ihracat fiyat endeksi takibimizde olacak. Teknik olarak ise 3.55 direncini test edip üzerinde kalıcılık sağlayamayan paritede geri çekilme hareketi devam ediyor. 3.52 desteği gün içerisinde kırılırsa 3.51 ve 3.50 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz. Toparlanma içinse öncelikle 3.55'in aşılması gerekiyor. Hareketin devamında 3.57 direnç olarak takip edilebilir.
GBPUSD
İngiltere'de bu sıralar gündem oldukça yoğun. Ülkenin adeta akıbetini belirleyecek nitelikte olan Brexit sürecinin ikinci turu geçtiğimiz gün başladı. Brüksel'de başlayan ikinci tur müzakereleri hafta boyu sürecek olup, dört gün sonunda konuyla alakalı medyaya açıklamada bulunulacak. Artık brexit sürecinde adım adım ilerlenirken, müzakerelerde 2019 yılında gerçekleşmesi beklenen AB'den çıkışı tamamlayacak olan somut konuların ele alınması düşünülüyor. Bugün ise İngiltere kanadında haziran ayına yönelik enflasyon rakamları takip edilecek. Mayıs döneminde aylık bazda yüzde 0.3 seviyesine gerileyen enflasyonun haziran döneminde yüzde 0.2'ye gerilemesi bekleniyor. Teknik olarak, yeni haftaya geri çekilme eğilimi ile giren paritenin hareketine devam etmesi durumunda 1.3030-1.2980 destekleri takip edilebilir. Toparlanmalarda ise ilk engel olarak 1.3100 seviyesi karşımıza çıkıyor. Fiyatlamaların bu seviyenin üzerine çıkması 1.3150 direncini gündeme taşıyabilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında haftanın ilk işlem günü kararsız seyir ile geçti. Hafta sonu Rusya'da İzleme Komitesi topplantısı gerçekleşecek. Üretim anlaşmasını denetleme görevi olan Komitenin açıklayacağı rapor oldukça önemli. Hafta sonu OPEC'e yakın bir kaynak kartelin üretim anlaşmasına uyum oranının yüzde 92'ye gerilediğini duyurmuştu. Komitenin raporu resmi olarak bu haberi doğrulayabilir. Öte yandan Komitenin vereceği tavsiye de oldukça kritik. Şu an için üreticilerin gündeminde kesinti miktarının derinleştirilmesi yer almıyor. Fakat Komitenin bu yönde bir tavsiyede bulunması konuyu ciddi bir şekilde gündeme taşıyabilir. Ayrıca Nijerya ve Libya'nın üretim seviyelerine yönelik yorumlar da dikkatle takip edilecek. Teknik olarak ise Brent petrolün 49 doları aşmakta zorlandığını görüyoruz. Bu seviyenin üzerinde tutunma sağlanırsa 50 dolar denemesi görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 48.30-48.00-47.60 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

ALTIN
Değerli metal toparlanma eğilimini yeni haftaya da taşıdığını gördük. Özellikle geçtiğimiz hafta dolar kanadındaki bozulmanın etkilerinin devam ettiğini ggörüyoruz. Dolar endeksine baktığımız dün hafif yukarı isteği söz konusu olsa da 95.00 hattına uzak seyrediyor olması aşağı yönlü baskıyı tetikleyecekti. Diğer taraftan ABD 10 yıllıklarında ise geri çekilme sürerken 10 yıllık tahvil getirisi 2.30 seviyesine yaklaşmış durumda. Teknik olarak ons altının 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1230 hattının aşılmasıyla gözleri 1240 direncine doğru çevirdiğini görüyoruz. Bu seviyeden gelebilecek tepki oldukça kritik olacaktır. Fiyatlamaların 1240 bölgesinin üzerine çıkması halinde 1247-1250 seviyeleri gündeme gelebilir. Olası geri çekilmelere dikkat edilmesi gerekiyor. 1230-1225 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım dannışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.