Günlük Bülten (Işık FX)

FED Kararı sonrasında alınan aksiyon sadece geç likitide penceresinin 75 baz puan artırılması yönünde oldu. Böylelikle repo ihalesi açmadığı sürece marjinal üst bant olarak kabul edilecek faiz oranı 11.75'e yükseltti ve stratejik bir adımla efektif fonlama oranını gerektiğinde yükseltebilecek alanı Merkez, kendine açmış oldu. 10.82 seviyesine kadar yükselttiği ve yaklaşık 250-300 baz puanlık örtülü faiz artırımı kararı alan TCMB, kurdaki volatiliteyi engelleyebilmek ve kur üzerindeki etkinliğini artırabilmek adına bu kararı aldığı ve devamlılığını sürdürdüğü söylenebilir. Bir sonraki PPK toplantısının 1.5 ay sonra olması ve önünde Mart ayı enflasyonu, referandum gibi zorlu adımların olması MB'nin önlem alabilmesi adına etkili olduğu söylenebilir. Sabah saatlerinde aldığı döviz depo faizlerine ödenen faizi 25 baz puan artıran TCMB'nin alternatif araçları da kullanacağını ve dinamik para politikasını ekonomik görünüme göre şekillendireceğini görüyoruz. Açıklamalara baktığımızda önümüzdeki süreçte enflasyon oranının yüksek seyrinin devam edeceği ve kur etkisi ve gıda fiyatlarındaki seyir ile birlikte enflasyondaki çift haneli seyrin de Mart ve Nisan aylarında görüleceği TCMB tarafından da beklentiler dahilinde alınmış. Ayrıca sözlü yönlendirme de elden bırakılmayacağa benziyor. Özetle zayıf büyüme rakamlarının desteklenmesi elden bırakılmadan, enflasyondaki yüksek seyri kabul ederek, gerektiğinde müdahale edebilecek alanı kendine açarak kontrol mekanizmasını elde tutmak ana amaç olarak edinilmiş gibi görünüyor.
Yurtdışı piyasalara baktığımızda ise, Hollanda'da mevcut başbakan Rutte, milletvekili sayısında azalma olsa da, yeniden başbakan olarak seçildi. Aşırı sağ kesimin ise, beklendiği kadar olmasa da koltuk sayısını artırdığı görüldü. İngiltere'de de faizler sabit bırakılırken, parasal genişleme miktarı 425 milyar Sterlin olarak devam ettirildi. Faizlerin artırılması gerektiği konusunda ise bir üye uzun bir süre sonra muhalefet ederken, BoE tarafından yapılan açıklammada Sterlin'deki zayıflığın enflasyonu destekleyeceğine yönelik algının devam edildiği gözüküyor. Ayrıca Brexit'e dair yasa tasarısı Kraliçe'nin de onayından geçerken, sürecin başlangıç tarihinin 27 Mart olabileceği konuşuluyor. ABD'ye baktığımızda ise, işsizlik başvuruları 241 bin açıklanırken, inşaat izinleri Şubat'ta yüzde 3 artarak 1.29 milyon olarak açıklandı.
Bugün ise gözler yeniden ABD'den gelecek verilerde olacak. Sanayi ve imalat üretimi, akşam saatlerinde gelecek Michigan Tüketici güveni verileri Dolar endeksi üzerinde etkili olabilir.
EURUSD
Piyasalarda Fed ve Hollanda seçimlerinin etkisi görülmeye devam ediliyor. Piyasaların beklediği gibi 25 baz puanlık bir artış ile yeni yıla başlayan Fed üyeleri, yılın kalanında iki faiz artışı daha beklediklerini ifade ettiler. Diğer yandan Hollanda seçim sonuçlarıyla da euro üzerindeki rahatlama paritedeki yükselişi benzer zamanlarda tetikledi. Geçtiğimiz günün büyük bir kısmını 1.07'nin üzerinde tamamlayan paritede 1.0800 seviyesinee ulaşma sinyalleri görülüyor. Bu yükseliş hareketine gelebilecek kar realizasyonu da 1.0800 - 1.0830 bölgesinde gerçekleşebilir. Pariteye yeniden düşüşün hakim olabilmesi içinse fiyatlamanın 1.0700'nin altına gerilemesi gerekiyor. Geri çekilmenin devam etmesi halinde ise 1.0650 seviyesi destek seviyesi olarak takip edilebilir. Yeni günde ABD cephesinden açıklanacak olan Michigan tüketici beklentileri ve hissiyatı verileri kapanışa yakın piyasayı hızlandırabilir.
USDTRY
Dün Türkiye'den FED'e karşı gelen GLP'deki 75 baz puanlık artışla birlikte TL'deki güçlü duruşun korunduğunu görüyoruz. Zorlu 2 sınavı başarıyla atlatan kurda gözler şimdiden Nisan ayına çevirilmiş durumda. Bir sonraki PPK toplatısına kadar gelecek olan enflasyon rakamları ve anayasa referandumu dolar/TL'nin akıbetinde belirleyici rol oynayacaktır. Haftanın son işlem gününe baktığımızda sakin bir seyir bizleri bekliyor. Veri akışı içerisinde ABD bölgesinde gelecek olan Şubat ayı sanati üretim rakamını takip edeceğiz. Beeklentiler Şubat ayında üretimin yüzde 0.2 oranında artması yönünde. Teknik tarafta ise kuradaki geri çekilmenin 3.6000-3.5500 aralığına taşınması muhtemel gözüküyor. Gelebilecek olası toparlanmalarla birlikte ilk etapta 3.6350 seviyesi bu bağlamdaki ilk engel olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin aşılmasıyla 3.6500-3.7000-3.7200 seviyeleri gündeme gelebilir.

GBPUSD
Geride bıraktığımız günde İngiltere Merkez Bankasının para politikası toplantısı vardı. BoE yüzde 0.25 olan faiz oranında ve 435 milyar sterlinlik tahvil alım programında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Ancak bu toplantıda faiz kararı oy birliği ile verilmedi. Üyelerden Kristin Forbes 25 baz puanlık faiz artışı yönünde oy kullandı. Uzun süredir üyeler arasındaki ilk görüş ayrılığının etkisiyle kurda yukarı yönlü fiyatlamalar gördük. Toplantı karar metnine baktığımızda ise bankanın faiz oranlarının her iki yöne de gidebileceği yönündeki dengeli duruşunun devam ettiğini görüyoruz. Enflasyonun ise önümüzdeki aylarda yüzdee 2 olan hedefi aşması bekleniyor. Reel ücretlerde ve tüketimdeki artışın hızına bağlı olarak ise Bankanın para politikasında hızlı değişimler olabilir. Bugün ise veri açısında sakin bir gün bizi bekliyor. Teknik olarak baktığımızda ise 1.2350 desteğinin üstünde fiyatlanan paritede 1.2370 aşılırsa 1.2400-1.2450 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 12320-1.2300 bandının aşılması halinde 1.2250 seviyesi güçlü destek konumunda.
BRENT
Haftanın son işlem gününe girerken petrol fiyatlarında yatay görünüm sürdürülüyor. Geçen hafta ve bu haftanın ilk günlerinde yaşanan sert satış hareketi dengelendi diyebiliriz. Piyasalarda ise hala üretim anlaşmasının uzatılacağına yönelik olumsuz beklentiler mevcut. Son olarak Suudi Arabistan petrol bakanı, ülkesinin belirttiği miktardan daha fazla kesinti yaptığını fakat diğer üreticilerin bu durumu daha fazla üretim yaparak kendi lehine çevirdiğini söyledi. Suudi bakanın yaptığı bu açıklama anlaşmanın uzatılması beklentilerini zayıflatırken, fiyatlarda ise sert düşüşleri beraberinde getirdi. Önümüzdeki günlerde de yine anlaşmanın akıbetine yönelik yapılan açıklamalar, fiyatlamaları şekillendirecektir. Teknik olarak ise 52 doların üzerinde kalıcılık sağlayamayan Brent petrolde geri çekilme hareketi takip ediyoruz. 51.50 desteği kırılırsa 51 dolara kadar gevşeme görülebilir. Toparlanmalarda ise 52 dolar aşılırsa 52.30-52.60-53.00 seviyeleri önemli olacaktır.
ALTIN
Altında FED yansımaları devam ediyor. Değerli metalin FED faiz kararının ardından yükselişini dün de sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Piyasaların öncesinde fiyatlamış olduğu 2+1 kademeli faiz artışı piyasa oyuncuları tarafından beklenen bir şekilde karşılanması talebi artıran en önemli etmenlerdendi. Ayrıca altının emtialar içerisinde en çok değer kazanan enstrüman olarak son iki günde pozitif ayrıştığını da hatırlatalım. ABD 10 yıllıklarına baktığımızda ise bir toparlanmanın olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum şuan için altının yukarı gitme isteğini engelliyor. Nitekim değerli metalin 1230 seviyesini aşmaka güçlük çektiğini bizlere sunuyor. 1230 seviyesinin kırılmasıyla birlikte hareketlik 1240-1250 bandı arasına sürüklenebilir. Geri çekilmelerde ilk etapta 1210 seviyesi önemli bir destek seviyesi olduğu gibi bu bölgenin altında 1190 seviyeside takip edilebilecek ana destek olabilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygunn olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.