Günlük Bülten (Işık FX)

TL varlıklar haftaya Türkiye ve Hollanda arasında gerilen iplerle birlikte sınırlı negatif bir başlangıç yaptı denilebilir. Aynı zamanda kritik bir haftada olduğumuzu FED’in faiz artırımı fiyatlamasının kesinleştiği süreçte gelişmekte olan ülke para birimlerinin sıkıntılı bir sürece girdiğini görüyoruz.
Sabah saatlerinde açıklanan cari açık verisi de beklentilerin hafif altında kalan bir rakama işaret etti. Aylık bazda açık 2.76 milyon dolar olarak açıklanırken 12 aylık rakam 33.2 milyar dolar olarak piyasalara yansıdı. 1.6 Milyar Dolar net portföy yatırımı girişine karşın hizmetler dengesinde görülen zayıflığın devam ettiğini görüyoruz. Dış ticaret açığı ise 420 milyon dolar artarak 3.1 milyar dolara yükselirken hizmetler dengesinden kaynaklana gelirler de 232 milyar dolar azaldı. Turizm gelirlerinde ise Rusya ile yaşanan gerginlik ve güvenlik endişeleriyle baskı olduğu ifade edildi.
TCMB’nin de bu noktada sıkı para politikasını devam ettirdiğini görüyoruz. Gecelik repo fonlaması açmayan TCMB AOFM’ni 11 tavan seviyesine yakın tutmaya devam ediyor. Bu hafta FED’den ziyade TCMB’nin nasıl bir aksiyon alacağı da kur açısından kritik öneme sahip olacak. Tavan faiz yüzde 11 , efektif faiz 10.82 neredeyse en üst sınıra dayanmış durumda. Hali hazırda kullandığımız para politikası olağanüstü durumlarda kullanılan GLP’den fonlanan haliyle devam ediyor. Küresel ekonominin gidişatı daha zorlu süreçlere hazırlanırken, TCMB’nin ek bir sıkılaştıma ile bu noktada dinamizmi artıracak bir adım atması gerekiyor. Elbette şuan için MB’nin yeniden kalıcı sıkılaştırmaya dönmeyeceğini baz alarak bu senaryoyu ortaya koymaya devam ediyoruz.
Bugün ise gözler ABD’den gelecek Üretici Fiyat Endeksi verisinde olacak. Diğer yandan Almanya’dan ZEW ekonomik güven endeksi verisini takip ediyor olacağız. ÜFE’de artış görülmesi dolar açısından pozitif bir fiyatlamayı beraberinde getirebilir. Faiz artırımı ihtimallerinde ise, zayıf gelecek bir verinin çok büyük bir bozulma yaşatmasını beklemiyoruz.
EUURUSD
Geçtiğimiz haftanın kapanışını sert yükselişler ile gerçekleştiren paritede sakin seyir yeni haftanın başlangıcında kendini gösterdi. Çarşamba günü açıklanacak olan Fed’in faiz oranı kararı ile bu suskunluk uzunca bir süre ortadan kalkabilir. Piyasalar Fed kanadından gelecek faiz artırımına kesin gözüyle bakıyor. Fakat önümüzdeki dönem faiz artırım beklentileri piyasaların yönünü belirleyecek. Eğer yetkililer nokta tahminlerinde dört yerine yıl içerisinde toplamda iç faiz artışı beklediklerini belirtirlerse dolar endeksi faiz artırımına rağmen sert bir değer kazanımı yakalayamayabilir. Paritede ise teknik olarak 1.0700 seviyesinin üzerinde kalmakta zorlanan bir hareketlilik ile karşı karşıyayız. Geri çekilmenin bir sonraki durağı 1.0600 olabilir. Yükseliş hareketinde ise gözler yeniden 1.0700 seviyesinin üzerinde görebileceğimiz kapanışlarda olacak.
USDTRY
Haftaya Hollanda gerginliği ile başlayan kurda yukarı yönlü hareket isteği devam ediyor. Çok yoğun bir haftaya başladığımız geeçtiğimiz günde piyasalarda adeta fırtına önce sessizlik vardı. Bugün ABD’de açıklanacak ÜFE’de beklentiler önceki döneme göre oldukça iyi. Çarşamba günü faiz artırması beklenen FED, yıl içinde 4 faiz artışına ilişkin vurgu yapması durumunda doların bütün dünyada değer kazandığını göreceğiz. Perşembe günü ise TCMB faiz kararı kur üzerinde belirleyici olacak. FED’in faiz artırması sonrası TCMB hamlelerinin yetersiz kalması, kuru yukarı seviyelere götürebilir. Kur tarafında kısa vadeli desteğin 3.70 seviyesi olduğunu ve bu seviyenin üzerinde kaldığımız sürece 3.7750 ve 3.82’nin görülebileceğini düşünüyoruz. 3.70’in altında önemli destekler ise 3.67 ve 3.62.
ALTIN
Haftanın ilk işlem gününe yükseliş ile başlayan değerli metal, öğleden sonra tekrar yönünü aşağıya çevirerek günü yatay bir şekilde tamamladı. Geride bıraktığımız günde altın fiyatları üzerinde etkili olabilecek önemli bir veri bulunmazken, bugün ABD tarafından açıklanacak olan üretici fiyat endeksi verisini takip edeceğiz. Ancakk haftanın önemli gelişmesi yarın açıklanacak olan Fed’in vereceği faiz kararı olacak. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin izleyeceği seyir de altın fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Özellikle 2,50 seviyesinin üzerindeki kalıcılık altın için satış baskısının devam etmesi anlamına gelebilir. Teknik olarak baktığımızda değerli metalde 1200-1195 dolar destek bandı oldukça önemli. Bu seviyenin aşılması durumunda 1188 dolar desteğine geri çekilme görebiliriz. Olası yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 1211 ve 1220 dolar dirençleri takip edilebilir.
GBPUSD
Paritede Brexit-FED paradoksu fiyatlamalara etki etmeye devam ediyor. İngiltere Başbakanı Theresa May’in bu ay sonunda Brexit müzakerelerini ilk adımının perşembe günü başlatması beklenirken bu görüşmeler ülkenin siyasi ve ekonomik geleceği üzerinde etkili olmasını bekliyoruz. ABD kanadında ise yaklaşık bir aydır dolar bazında etkilerini gördüğümüz Çarşamba günü açıklanması beklenen FED’in faiz kararı ise paradoksun diğer önemmli unsuru. Hal böyle olunca özellikle Çarşamba ve Perşembe günü kurda sert hareketliliklere tanıklık edebiliriz. Teknik olarak baktığımızda, kurda takip edilen düşüş kanalın alt bandından alınan destekle birlikte fiyatlamaların 1.2300 direncine yaklaştığını gözlemliyoruz. Bu seviyenin aşılmasıyla birlikte 1.2380 seviyesi takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise ilk tepki 1.2150 seviyesinden gelebilir. Tepkiye cevap alınamaması halinde düşüş hareketinin 1.2100 seviyesine kadar önü açık gözüküyor.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında haftanın ilk işlem günü yatay bir seyir ile tamamlandı. Piyasaların gündeminde ise üretim kesintisi anlaşması yer alıyor. Anlaşmanın geçerlilik süresi Mayıs son itibariyle sona erecek. Şu ana kadar yapılan açıklamalar anlaşmanın devam etmeyeceği yönünde bir beklenti yaratsa da küçük üreticilerden gelen pozitif söylemler, beklentileri taze tutuyor. Dün açıklamalarda bulunan Kuveyt petrol bakanı, anlaşmanın gayet uyumlu olduğunu ve piyasayı yeniden dengelenmesine yardımcı olacağı gerekçesiyle Mayıs sonunda bitecek anlaşmanın uzatılmasını desteklediklerini açıkladı. Ayrıca paylaşılan rakamlara göre OPEC’in anlaşmaya katılımı yüzde 91’den yüzde 95 seviyesine çıktığı duyuruldu. Teknik olarak ise Brent petrolde 51 doların üzerinde seyir sürüyor. 51.50 seviyesi aşılırsa 52.00-52.30-52.60 gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 51 dolar desteği kırılırsa düşüş, 50 dolara kadar devam edebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com


                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu göörüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.