Yellen'ın açıklamaları sonrası faiz artırımı ihtimallerinin yüzde 96'lara kadar çıktığını ancak Mart ayında olası bir faiz artışına hazırlanan piyasa oyuncularının risk iştahının yüksek olduğu bir günü geride bıraktık. Borsalar olumlu havasını sürdürürken, Dolar kuru karışık bir seyirde günü kapattı. Ruble günlük kazancını yüzde 1'e yaklaştırdı. Ardından gelen Meksika Peso'su, rand, real ve TL'nin hafif de olsa önünü açtı. İçeride yüksek enflasyonun seyri TL adına reel faiz tartışmalarını yeniden gündeme taşırken, efektif fonlama faizini yüzde 10.50 kadar çeken TCMB'nin sıkı para politikası duruşu ile birlikte TL dengeli bir performansla günü kapadı. Ancak bu gidişat bu hafta gelecek ABD verileri ile birlikte bir miktar bozulabilir. Cuma günü takip edeceğimiz ücretler datası, TDİ verisinin de önüne geçerek, güçlü bir performans ile birlikte Mart ayında gelecek faiz artırımının tamamını fiyatlatıp, 3'den 4'e çıkacak bir faiz artırımı patikasını fiyatlatabilir. 3.70-3.75 arası hareketini koruyan Dolar kuru için de kırılımın gerçekleşme ihtimalinin yüksek olabileceğini bir hafta olduğunun da yeniden altını çizelim.
Aynı zamanda sabah saatlerinde enflasyonu değerlendiren TCMB, çift hanelere yükselen manşet rakamı ve ÜFE'nin yükseliş sebeplerini TL'de zayıflıkla birlikte enerfi fiyatlarındaki toparlanmaya bağladı. Değerlendirmede gıda enflasyonundaki yükselişin sürdüğü ve başta temel mal ve enerji grupları olmak üzere döviz kuru etkileri gözlendiği ifade ediliyor. Geçici vergi indirimlerine karşın TL'deki değer kaybının etkisiyle temel mal enflasyonunda kaydedilen belirgin artış sonucunda çekirdek enflasyonda yıllık bazda ana eğilimin yükseldiği belirtiliyor. Giyim ve dayanıklı tüketim dışında kalan temel mallarda da fiyatların kur geçişkenliği ile yükseldiğine ifade eden Merkez Bankası üretici fiyatlarından kaynaklı baskıların da güçlü seyrini sürdürdüğünü belirtiyor. Piyasa faizleri de yükselişini sürdürüyor. Yüzde 11.45'e çıkan gösterge tahvilin bileşik faizi, BİST'teeki yeni rekorların önünü bir miktar sınırlıyor. Aynı zamanda reel efektif döviz kurunun 88.83'e yükseldiğini görüyoruz. Ocak ayında 88.17 seviyesindeydi. TL'de görülen bir miktar değer kazanımının etkisi. Ancak halen göreli bir şekilde rekabetçi seviyelerde olan efektif döviz kuru, TL'nin halen ucuz olduğunu işaret ediyor.
EURUSD
FED'in Mart ayı faiz artırım ihtimallerinin her geçen gün kuvvetlenmesi son dönemde küresel piyasaların radarındaki en temel konulardan bir tanesi. 14-15 Mart'ta ki FED toplantısına kadar takip edeceğimiz en önemli veri, tarım dışı istihdam raporu olacak. Cuma günü ABD tarafından açıklanacak olan raporda sürpriz bir gelişme olmaması halinde faiz artırım sinyallerinin kuvvetli kalmaya devam edebileceği aşikar. Dün ABD'den açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisini takip etmiştik. Bu veride yüzde 1 artış beklentisinin üzerinde yüzde 2'lik açıklanan artış dikkat çekti. Teknik olarak baktığımızda paritenin son dönemde 1.0630 direncini aşmakta güçlük çektiğini göörüyoruz. Bu seviyenin altında kalmaya devam ettiğimiz sürece paritedeki gevşeme önce 1.0550'yi, ardından da 1.0520 seviyelerine doğru devam edebilir. Yükselişin kalıcı olabilmesi içinse 1.0600 - 1.0630 bölgesinin üzerinde kalmamız şart.
USDTRY
FED üyelerinin ardından Cuma günü Yellen da toplantıya kadar açıklanacak olan verilerin hayal kırıklığı yaratmaması halinde faiz artışının oldukça uygun olduğunu dile getirdi. Gözler bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamlarına çevrildi. Bugünü de dün olduğu gibi veri bakımından sakin geçireceğiz. Kur tarafından aşağıda 3.68-3.70 bölgesi önemli destek. Yukarıda ise 3.7275 seviyesi yukarı hareketin devam etmesi için önemle takip edilmeli. Bu seviyenin üzerinde yapacağımız günlük kapanışlar bizi 3.75 ve 3.7750 seviyelerine götürebilir. Endeks tarafı ise yükselişine devam ediyor. Endekste yorulma olduğunu ve bir düzeltme beklendiğimizi bir süredir söylüyoruz. 91 binin üzerinde 93 bin seviyesinin görülme olasılığının olduğunu ancaak yeni bir zirve için henüz gerekli ortamın oluşmadığını düşünüyoruz. 89 bin 750 ise kısa vadede önemli destek olarak karşımıza çıkıyor.
GBPUSD
Geride bıraktığımız gün veri akışı açısından oldukça sakindi. FED üyelerinden gelen Mart ayı sinyalleri sonrasında 15 Mart'ta yapılacak olan FOMC toplantısına kadar üyeler yeni konuşma yapmayacak. Toplantı öncesinde son önemli veri ise Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam raporu. İngiltere'de ise 50. maddenin yürürlüğe konması için hazırlanan yasa tasarısı yetiştirilmeye çalışılıyor. Yeniden Avam Kamarasında görüşülecek yasanın yürürlüğe girmesiyle AB'den ayrılış süreci resmi olarak başlıyor. Bugün ise ABD'den açıklanacak ticaret dengesi dışında önemli veri bulunmuyor. ABD Başkanı Trump'ın ticaret danışmanı Navarro'nun dun ticaret açığı ile ilgili yaptığı yorumlar sonrasında ABD'nin ticaret açığı gündemde. Teknik olarak ise satıcılı seyrin devamında 1.2200-1.2150 seviyeleri düşüşe destek olabilir. Toparlanmalarda ise 1.2270-1.2300-1.22350 dirençleri takip edilebilir.
ALTIN
Değerli metal, ABD Merkez Banksı Fed'in Mart ayında faiz artırımına gideceğine yönelik beklentilerle yön bulmaya devam ediyor. Geride bıraktığımız haftayı bu beklenti doğrultusunda satış baskısıyla noktalayan altın fiyatları, haftanın ilk işlem gününde yatay bir görüntü ortaya koydu. Geride bıraktığımız günde değerli metal üzerinde etkili olabilecek önemli bir veri bulunmazken, bugün Avrupa tarafından açıklanacak olan büyüme rakamları altın fiyatlarındaki hareketliliğin artmasına neden olabilecek gelişme olarak öne çıkıyor. Öte yandan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 2,50 seviyesinin altında kalması, sarı metaldeki geri çekilmeleri sınırlandırıyor. Teknik olarak baktığımızda satış baskısının devamında 1220 dolar desteği önemini korumaya devam ediyor. 1220'nin aşılması durumunda ise 1210 dolar destek olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 1237 ve 1244 dolar dirençleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında haftanınn ilk işlem günün alıcılı bir seyir ile geçti. Bu hafta içerisinde OPEC Genel Sekreteri ile Rusya, Suudi Arabistan ve Irak'ın petrol bakanları bir araya gelecek. Görüşmelerin konusu ise anlaşmaya uyum ve anlaşmanın yılının ikinci yarısında devam edip etmeyeceği olacak. Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri taahhüt ettikleri kesinti miktarından daha fazla azalışa giderken, Rus petrol şirketleri henüz belirtilen miktarda kesinti düzeyine ulaşmış değil. Irak yönetimi ise iç savaş sebebiyle üretimde azalışa gitmeye pek sıcak bakmıyor. Genel olarak katılım düzeyinin yüksek olması, anlaşmanın yılın ikinci yarısında da devam etmesi adına beklentileri taze tutuyor diyebiliriz. Fakat üreticilerin farklı fiyat düzeyine razı olmaları, anlaşma sürecinde ortaya çıkabilecek sorunların başında geliyor. Hafta içerisindeki haber akışına göre petrolde sert fiyatlamalar görebiliriz. Teknik olarak ise gün içerisinde yön belirleyici seviyenin 56 dolar olacağını söyleyebiliriz. Hareketlilik buranın üzerine taşıınırsa 56.30-56.60-57.00 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 55.50 ve 55.00 önemli destekler.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.