Günlük Bülten (Işık FX)

Enflasyonda dönemece geldik
Piyasaların merakla beklediği TÜFE rakamları haftanın başlangıcı ile birlikte açıklandı. 9 yılın zirvesinden dönüş yapan enflasyon yüzde 11.72 seviyesine geriledi. Aylık bazda ise yükseliş ivmesi azalarak yüzde 0.45’lik bir artış yakalandı. Aylık bazda giyim ve ayakkabı grubu yıllık bazda ise alkollü içecekler ve tütün grubu en yüksek artışın görüldüğü kalemler oldu. Dikkat çeken bir diğer alt grup ise ulaştırmaydı. Geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla yüzde 15.81’lik bir yükselişin görüldüğü ulaştırma enflasyonundaki ivmelenme önümüzdeki dönem rakamlarına negatif yansıyabilir. Baz etkisinin daha da hissedilmesiyle birlikte Haziran ve Temmuz aylarında TÜFE’de gerilemenin görülmesi şaşırtıcı olmayacak. TCMB’nin fonlama maliyetini ilk fırsatta düşürmekten yana olduğunu biliyoruz. Fakat güncel durum merkezin bu hamlesine Haziran ayında başlamasını zorlayabilir.
İncirlik sorunu çözülemedi
İncirlik gerilimi sonrası Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, dün Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulundu. İlk etapta mevkidaşı Çavuşoğlu’yla görüşen Gabriel, görüşme sonrası Alman milletvekillerine ziyaret izni verilmemesi durumunda Alman askerlerinin İncirlik'te kalmalarının mümkün olmayacağını söyledi. Alman bakanının Başbakan Yıldırım ile de görüşmesi bekleniyordu. Fakat Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre; Yıldırım-Gabriel görüşmesinin Başbakanın program yoğunluğu sebebiyle iptal edildiği duyuruldu. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu tarafından kabul edilen Gabriel, iki ülke arasındaki İncirlik krizini çözmeyi başaramadı. Alman bakan, ülkesinin bu hafta ya da gelecek hafta İncirlik Üssü’nden çekileceğini açıkladı.
EURUSD
Geçtiğimiz günde paritede geri çekilmen hakimdi. 1.1300 hedefine giden yolda 1.1280 hattını aşamayan kurda dolar endeksindeki hafif toparlanmanın etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak endeksin 97.00 hattını geçemediği süre boyunca yukarı ataklara tanıklık edebiliriz. İngiltere tarafına baktığımızda seçimlere iki gün kala gelen son anketlerde, muhalefetteki İşçi Partisi'nin oylarındaki artış göze çarpıyor. Seçim gününe kadar gelebilecek anket sonuçları kur üzerinde etkili olabilir. Öte yandan dünkü veri akışında Euro bölgesinde PMI, ABD kanadında ise ISM rakamları takibimizdeydi. Euro PMI’da 56.3 olarak beklentilerin üzerinde açıklanırken, ABD ISM verisi beklentilerin hafif altında kalarak 56.9 seviyesine gerileme kaydetti. Teknik olarak, geri çekilmenin devam etmesi durumunda 1.1230-1.1200 destekleri gündeme gelebilir. Olası toparlanmalarda ise 1.1275-1.1300 dirençleri oldukça kritik. Ana hedef olarak ise 1.1360 bölgesi takip edilmeye devam edecek.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta ABD verileri ile gerileyen kurda baskı sürüyor. Yurtiçinden açıklanan enflasyon rakamlarında yükselişin sınırlandığına dair sinyaller alınması ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin kazançlarını koruma çabası kurdaki baskının devamını getiren sebepler arasında yer alıyor. 3.50’yi ilk denemesinde geçemeyen fiyyatlamanın toparlanmaya devam edebilmesi için 3.53’ün üzerinde kalması gerekiyor. Böylelikle hareket 3.55 seviyesine ulaşarak kısa vadedeki önemli seviyemize ulaşabilir. Eğer fiyatlama 3.53’ün üzerinde kalamazsa baskı artıp hareketin yeniden 3.50 seviyesine dönüşüne şahit olabiliriz. BİST100 yeni haftaya rekor ile başlasa da kazançlarını koruyamadı. 98 bin seviyesinin üzerindeki fiyatlama endeksi 100 bin hedefine götürmeye yetebilir. Geri çekilmelerde ise 97 bin 500 ve 97 bin bölgesi son derece önemli gözüküyor.


GBPUSD
Kur İngiltere’de yaşanana terör saldırısı sonrası haftaya satış baskısıyla başlasa da kayıplarını telafi etti. Son terör saldırıları sonrasında partiler kampanyalarına güvenlik üzerinden yürütüyor. İngiltere Başbakanı May, İçişleri Bakanı olarak polis teşkilatından yaptığı kesintiler nedeniyle sert eleştirilere maruz kaldı. Perşembe günü yapılacak genel seçimler öncesinde anketler muhalefetteki İşçi Partisinin ciddi ölçüde oylarını artırdığını gösteriyor ancak oy yüzdeelerinin parlamentoda nasıl bir tabloya dönüşeceğini söylemek oldukça zor. ABD tarafında ise hizmet sektörü ISM PMI endeksi beklentilerin biraz altında 56.9 olarak açılanmasıyla kurda fazla hareket yaratmadı. Bugün ise İngiltere tarafında önemli veri bulunmuyor. ABD’den ise JOLTS istihdam verilerini takip edeceğiz. Teknik olarak ise toparlanmalarda 1.2950-1.3000 seviyelerinde yukarı yönlü hareket hız kesebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2850-1.2800 seviyeleri düşüşe destek olabilir. 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 12770 altında satış baskısı hızlanacaktır.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları haftanın ilk işlem gününü satıcılı geçirdi. Piyasaların gündeminde Körfez ülkeleri arasındaki gerginlik yer alıyor. Dün sabah Bahreyn ve Suudi Arabistan Katar ile diplomatik ilişkileri askıya alma kararı verdi. Gerekçe olarak ise Katar’ın Mısır’da Müslüman Kardeşleri, Yemen’de Husileri, Ortadoğu’da ise Hizbullah ve Hamas’ı desteklemesi gösterildi. Bahreyn ve Suudi Arabistan’dan sonra Mısır, BAE, Yemen ve Libya da Katar ile tüm ilişkilerin askıya aldığını açıkladı. Tüm bu gelişmelerin petrol fiyatları üzerinde doğrudan etkisi olmasa da, bölgenin istikrarsızlaşması önümüzdeki dönemde petrol üretim politikalarında değişime sebep olabilir. Teknik olarak ise dünkü satışla Brent petrol yeniden 50 doların altına sarkma gerçekleştirdi. Hareketlilik buranın altında devam ederse 49.00-48.50-48.00 seviyeleri görülebilir. Toparlanma içinse öncelikle 50.50-51.00 aralığının aşılması gerekiyor. Bu bölgenin üzerinde 52 dolar takip edilebilir.

ALTIN
Geçtiğimiz günde 1280 bölgesinin üzerini test eden değerli metalin bu ataklarının sınırlı kaldığını gözlemledik. Gerekçe olarak ise dolar endeksi üzerindeki kısmi toparlanmayı gösterebiliriz. Ancak endeksin halihazırda 97.00 bölgesinin altında olmasının ons altın cephesini güçlü tutmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bütün bunların dışında İngiltere’de seçimlere çok az gün kaldığını hatırlatalım. Gün içerisinde gelebilecek yeni anket sonuçlarıyla piiyasalardaki hareketlilik artabilir. Bugünkü veri akışına baktığımızda sakin bir seyir bizleri bekliyor olacak. Teknik kısımda, yukarı yönlü eğilimde sürekliliğin gelebilmesi için 1282 direncinin üzerinde kapanışlarını gelmesi gerekiyor. Bu bölge üzerinde kalıcılığın sağlanması durumunda 1292-1295 dirençleri ilk etapta hedef olarak alınabilir. Geri çekilme hareketlerine ise dikkat edilmesi gerekiyor. Satıcılı seyirde 1275-1270-1265 destekleri takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavvsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.