Yurtiçinde Enflasyon Dataları Kritik!
Yeni ayın ilk gününde Çin'den gelen olumlu verilerin küresel büyüme endişelerini kısmende olsa azaltmasıyla başladık. Caixin tarafından açıklanan İmalat Satın Alma Müdüleri Endeksi 51.4 beklentilerine karşın 51.8 olarak açıklandı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayınlanan İmalat PMI'ı ise 50.2 ile 7 ay sonunda ilk kez eşik seviye olarak kabul edilen 50.00 seviyesinin üzerine çıktı. Akabinde ise Avrupa'dan İmalat PMI'ları açıklandı. Bu tarafta ise Almanya ve Fransa PMI'ları son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken Bölge'den takip ettiğimiz İmalat PMI'ında da yine toparlanma hakimdi. İngiltere İmalat PMI'ı da yine aynı şekilde piyasada tahmin edilen rakamların üzerinde bir sonuç aldı. Çin tarafından gelen olumlu rakamlar sonrası Avrupa İmalat PMI rakamlarında da toparlanmaların görülmesi küresel risk iştahını artırdı. Ancak ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerine yönelik olumsuz yönde gelen haber akışları bu iştahı baskılıyor. Haberlere baktığımızda ise ABD Başkanı Donald Trump'ın Hong Kong protestocularını destekleyen yasa tasarısını imzalamasıyla birlikte ticaret savaşlarına yönelik oluşan belirsizlik ortamı gelen haber akışlarıyla devam etti. Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD uçak gemisinin Hong Kong'u ziyaret etme talebini kabul etmedi. Öte yandan kurum; imzalanan Hong Kong yasasına misilleme olarak şiddet olaylarını destekleyen ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne yasaklama getirdi. Akşam saatlerinde ise dikkatler ABD Kaynak Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından yayınlanan İmalat PMI rakamlarındaydı. Data 48.1 ile 49.2'lik piyasa beklentilerinin altında kaldı ve Dolar varlıkları küresel çapta değer kaybetti.
Yurtiçi tarafta da yine veri akışı bakımından yoğun bir gün geçirdik. Büyüme rakamlarının takip edildiği günde Türkiye ekonomisi 3.çeyrek'te çeyreklik bazda yüzde 0.4 büyüdü. Yıllık bazda ise yüzde 0.9'luk bir artış kaydedilirken yüzde 1.0'lık artış beklentilerinin altında kaldı. Kalem bazda baktığımızda ise özellikle Sanayi başta olmak üzere kritik faaliyet kollarındaki zayıf büyüme hızı dikkat çekti. İmalat PMI'ise ise 49.00'dan yüzde 49.50'ye yükselse de 50 eşik seviyesinin altında kaldı. Bugün ise tüm dikkatler enflasyon rakamlarında olacak. Özellikle bu veri 12 Aralık'ta yapılacak olan TCMB PPK kararları açısında kritik olabileceği gibi kur tarafında volatil hareketlere neden olabilir. Öte yandan bugün başlayacak olan NATO Zirvesi'de yine kurda oynaklık yaratabiliecek unsurlar arasında yer almakta.
EURUSD
Dün Avrupa'dan takip ettiğimiz olumlu İmalat PMI rakamlarının yanı sıra ABD'den takip ettiğimiz İmalat PMI rakamlarındaki olumsuz seyir parite tarafında sert yükselişlere neden oldu ve parite kritik olarak gördüğümüz 1.1075 üzerine çıktı. Bundan sonraki süreçte bu seviye üzerinde kalıcılıkları önemli görmekteyiz. Zira bir bu durumun sağlanması ile birlikte ikili dip formasyonu kendini tamamlamak isteyebilir ve kısa vadede 1.1170 direncine ataklar görülebilir. Tabi 1.1170 öncesinde de 1.1090, 1.1115, 1.1130 ve 1.1155 ara dirençleri önemli olacaktır. Aşağı tarafta ise 1.1000 - 1.0975 bandını takip etmeye devam ediyoruz. Buranın altına inilmedikçe satış yönlü hareketler hız kazanmayabilir. Bu bant öncesinde ise gün içerisinde 1.1060, 1.1045 ve 1.1030 ara destekleri izlenebilir.
USDTRY
Dün açıklanan verilerdeki karmaşık görünümün yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump'ın gelişmekte olan ülkelere uygulamayı düşündüğü ek gümrük vergileri TL varlıkları üzerinde baskı yarattı ve kur haftaya 5.75 üzerinde başladı. Ancak akşam saatlerinde ABD'den gelen olumsuz veri akışları ile birlikte tekrardan 5.75 altını test ettik. Bu seviye altında kalıcılıklarda ilk etapta 5.7330 ara desteği ile 5.7000 ana desteği kritik görünümü korumakta. 5.7000'in kırılması 200 günlük üstel hareketli ortalamasını hedef haline getirebilir. Ancak bu durumun sağlanması için ABD ile olan ilişkilere yönelik daha fazla olumlu ve somut haberlere ihtiyaç duyulabilir. 5.75 üzerinde ise 5.79 ana direncini takip ediyoruz. Zira bu seviye geçilmeden alış yönlü işlemler hız kazanmayabilir. Bugün ise yurtiçinden gelecek enflasyon rakamları ile Londra'da başlayacak olan NATO Zirvesi'nden gelecek açıklamalar kurda volatil hareketlere neden olabilir.
GBPUSD
ABD'den gelen olumsuz veri akışları sonrası yukarı yönlü hareketler gördüğümüz paritede 1.3000 ana direnç seviyesi önemli görünümünü korumaya devam ediyor. Bu seviye aşılmadığı takdirde yukarı yönlü hareketler sınırlı kalabilir. Aşağı tarafta ise 1.2900 desteğini gün içerisinde izleyeceğiz. Buranın kırılması halinde ise 1.2875, 1.2850, 1.2825 ve 1.2780 ara destek seviyeleri takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerin hız kazanabilmes içinse 1.2750 ana destek seviyesinin kırılması gerekebilir.
BRENT PETROL
Küresel çapta takip ettiğimiz İmalat PMI rakamları sonrası azalan küresel büyüme endişeleri ile OPEC'in arz kısıntılarını artırmayı değerlendirceğine yönelik haber akışları ile birlikte toparlanan siyah altın ABD İmalat PMI rakamlarındaki olumsuz tablo sonrası baskı altında kaldı ve tekrardan 60.50 ana desteğine yaklaştı. Buranın kırılması halinde ise orta vadede 57.30 seviyelerine kadar bir geri çekilme görebiliriz. 60.50 üzerinde kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 61.30, 61.50, 61.75 ve 62.40 direnç seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Majör ülkelerden takip ettiğimiz İmalat PMI rakamlarındaki olumlu tablo ile birlikte küresel risk iştahı bir miktar toparlansada ticaret savaşları cephesinden gelen olumsuz haber akışları bu iştahı baskılıyor ve Değerli Metal'deki aşağı yönlü hareketleri kısıtlıyor. Öte yandan dün ABD'den gelen olumsuz veri akışlarıda bu durumu destekliyor. Değerli Metal'de aşağı hareketlerin hız kazanabilmesi için 1453 ve 1445 destek seviyelerini kırması gerekli. Aksi takdirde tekrardan toparlanma hareketleri görebiliriz. Toparlanma hareketlerinde ise 1462, 1466, 1470 ve 1475 direnç seviyeleri takibimizde olacak. Ancak tam olarak alış yönlü işlemlerden söz edebilmemiz için 1475 üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.