Günlük Bülten (Işık FX)

Dolar yükselişini ikinci güne taşıdı. Risk iştahının artmasıyla birlikte 3.55 seviyesine kadar gerileyen kur, FED'in Mart ayında faiz artıracağına yönelik beklentilerle yönünü yukarı çevirdi. Bu noktada bugün gelecek enflasyon rakamları da oldukça kritik. Sıkı para politikasının korunduğu şu zorlu süreçte, enflasyonist baskıların artması TCMB üzerinde stres yaratmaya devam ederken, TL'nin kaderi açısında da negatif beklentiler yaratıyor. Bloomberg anketine göre beklenti aylık enflasyonun yüzde 0.5 artması ve yıllık enflasyonun yüzde 9.7'e ulaşması yönünde. Geçtiğimiz ayda ise yüzde 2.46'lık artışla yıllık enflasyon 9.22 olarak açıklanmıştı. Çekirdek enflasyonun da yüzde 7.75'e yükselmesi bekleniyor. Gıda fiyatlarında görülen artış, baz etkisi ve kurdaki yüksek seyrin enflasyonda güçlü seyrin devam etme ihtimalini artırıyor.
TCMB kaynaklarına göre bu yıl artık tahvil alımı yapılmayabilir. Tahvil alımlarının Çarşamba günü sona erdiğini belirten yetkili, TCMB'nin tahvil portföyünün 15 milyar TL seviyesine düşeceğini aktardı. bu yıl ikincil piyasadan toplam 2,2 milyar lira değerinde devlet tahvili satın alarak tahvil varlıklarını 16 milyar liraya çıkardı; böylece bu yıl için koyulan 15 milyar liralık tahvil varlığı hedefinin şimdiden üzerine çıktı.Sıkı para politikasının korunduğu bu süreçte likiditenin korunmasını hedefleyen tahvil alımlarının kesileceği beklentisi ileride kredi faizlerine de yukarı yönlü baskı yaratabilir.
Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğulu, Menbiç hakkında kritik açıklamalarda bulundu. YPG'nin buradan çekilmesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, '' gerekirse vururuz'' açıklamasında bulundu ve ülke risk priminde bir miktar artış görüldü. ABD ile son dönemde görülen ılımlı havanın bozulabileceği düşüncesi de bu durumda etkin olduğu söylenebilir. Dolar'ın gücünü artırdığı şu süreçte jeopolitik risklerin yeniden artması gün içerisinde TL kayıplarının yüzde 1.5'e kadar ulaşmasına neden oldu. 7 günlük kayıp ise yüzde 4'lere yaklaştı.
Borsa ise yabancı alıımları ile birlikte güçlü kalmaya devam ediyor. 90 bin seviyesinin de üzerine çıkan BİST 100 endeksi, aynı zamanda dünyada görülen endeks rallisine paralel bir tablo sergiliyor. Ancak kurdaki güçlü seyrin yeniden ortaya çıkması ve gösterge tahvilin 11.00-11.50 arasındaki seyrin bu yükselişin yerini kar realizasyonlarına bırakma ihtimalini artırıyor. Yerlilerin ise döviz alımı 8. haftaya taşınmış durumda. Önceki haftaya nazaran bir miktar daha zayıf kalan döviz mevduatları gerileyen kura talep göstermeye devam ediyor. Son dört haftadaki artış ise 6,1 milyar dolar. 24 Şubat ile biten haftada Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 2 milyar 39 milyon dolar artarak 91 milyar 89 milyon dolara çıktı. Brüt döviz rezervleri bir önceki hafta 89 milyar 50 milyon dolar seviyesindeydi. Aynı zamanda açıklanan istatistiklere göre yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 50,9 milyon dolarlık hisse senedi aldı.
ABD'de işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 223 bin olarak açıklandı. Beklenti isee, 241 bindi. 300 bin altında düşüş trendinin devam ettiği başvurularda son 44 yılın en düşük rakamı olarak piyasalara yansıdı. Mart ayı faiz artırımı ihtimalleri ise, yüzde 86'ya kadar yükseldi. Brainard ve Kaplan'ın faiz artırımı hakkındaki şahin tutumları da Dolar'ı güçlü tutan etmenler arasındaydı.
Bugün ise, gözler Türkiye'den gelecek enflasyon rakamlarında olacak. ABD'den ise ISM hizmetler verisi hareket yaratabilir. Evans, Lacker ve Powell'ın konuşmaları da etkili olabilir. Avrupa'dan da PMI verileri takip edilecek.
EURUSD
Piyasalarda doların egemenliği sürüyor. Mart ayı faiz artırım ihtimalleri yüzde 80 seviyelerine çıkarken dolar endeksi de 102 seviyelerine kadar yükselişini sürdürdü. Geçtiğimiz günde ise Avrupa'dan gelen enflasyon rakamlarında beklentilere paralel bir seyir gördük. ÜFE verisinde ise beklentilerin üzerinde bir artış yaşandı. Yeni günde ise yine Avrupa'dan PMI verilerini takip edeceğiz. Aynı zamanda perakende satışlar da piyasaların odağında olacak. ABD cephesiinden ise ISM imalat dışı verisi ve Fed üyelerinin yapacakları açıklamalar hareketliliğe neden olabilir. Teknik olarak satış hareketinin hızlandığını fark ediyoruz. Eğer fiyatlama 1.0500'in altına gerilerse geri çekilme 1.0450 seviyesine doğru ilerleyebilir. Yukarıda ise 1.0550 ve 1.0600 seviyeleri hareketliliğe engel olabilir.
USDTRY
Gözler bugün enflasyon verisinde olacak. Şubat ayı enflasyonunda beklentimiz %9.9. Enflasyonun %10-11 aralığına doğru yukarı hareketini devam ettireceği beklentisiyle gösterge tahvil faizlerinde yükseliş görülebilir. FED'in Mart ayına dair beklentilerin artması ile birlikte dolar tüm para birimlerine karşı yeniden değer kazanmaya başladı. Özellikle faizlerin daha uzun bir süre düşük seviyelerde kalması gerektiğini söyleyen en güvercin üyelerden Brainard, istihdam ve enflasyondaki iyileşme ve yurtdışı büyüme verilerinde iyileşmenin daha yüksek faizi desteklediğini ifade etti. Açıklamalarla birlikte Mart ayında faiz artırma ihtimali %85 seviyesine doğru yüksseldi. Doların küresel bazda değer kazanması ile birlikte kurda yukarı yönlü hareket güç kazanırken 3.67-3.68 bölgesinin önemli bir destek olduğunu görüyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılığın sağlanması durumunda bugün gelecek enflasyon rakamlarına göre hareketin 3.75 ve 3.77 bölgesine doğru hareket etmesini bekleyebiliriz.
GBPUSD
İngiltere'de 50. Maddenin yürürlüğe konması için hazırlanan yasa tasarısına parlamentonun Lordlar Kamarasında ek koşullar getirilmesiyle yasa yeniden Avam Kamarasında görüşülecek. İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının haklarının müzakerelerde öncelik olması koşulunu hükümet kabul etmek istemiyor. İngiltere Başbakanı May, AB'de yaşayan İngiltere vatandaşlarının haklarının korunması için bunun müzakerelerde karşılıklı konuşulması gerektiğine inanıyor. Hükümet şimdilik Mart sonunda biraz gecikmeyle de olsa hala yasayı yürürlüğe koyabilir. Bugün ise veri akışı açısından oldukça yoğun. İngiltere'den hizmet PMI endeksi ve ABD tarafında ISM imalat dışı PMI endekssi kuru hareketlendirebilir. Bunun yanı sıra FED Başkanı Yellen'ın yapacağı konuşmada yakından takip edilecek. Teknik olarak ise satıcılı seyirde 1.2250-1.2200 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.2300-1.2350-1.2400 önemli direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.
BRENT
Petrol fiyatlarında oldukça sert satış hareketinin hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Günün en önemli gelişmesi Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak'ın açıklamalarıydı. Petrol fiyatlarının 50 doların üzerine çıkmasıyla üretimin yeniden hız kazandığı ABD tarafında üretimin 2017 yılında 400-500 bin varil artacağını öngören Novak, petrol fiyatlarının genel olarak 55-60 dolar bandında dalgalanmasını beklediklerini ifade etti. Mayıs ayında sona erecek anlaşmanın geleceğini konuşmak için henüz erken olduğunu belirten Novak, üretim kesintisi anlaşmasının uzatılmaması durumunda Rusya'nın günlük petrol üretiminin 11 milyon varilin üzerine çıkabileceğini söyleyerek, bir anlamda diğer üreticilere ggözdağı vermiş oldu. Önümüzdeki günlerde de petrol fiyatlarının seyri, anlaşmanın akıbetine göre şekillenecektir. Teknik olarak ise 56 doların altına sarkan Brent petrolde 55.00-54.80 aralığının oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Yükselen kanalın alt bandını teşkil eden bu aralık aşağı yönlü geçilirse 54.50 ve 54.15 seviyeleri takip edilebilir. Alıcılı seyirde ise gözler yine 56 dolar direncinde olacak. Buranın üzerinde ise 56.30 ve 56.60 önemli dirençler.
ALTIN
Değerli metal satış baskısının hakim olduğu bir günü geride bıraktı. FED'in Mart ayındaki toplantıda faiz artırımına gitme ihtimalinin yüzde 80'leri aşması altın fiyatlarındaki geri çekilmenin ana etkeni olurken, ABD'den açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvurularının son 44 yılın en düşük seviyesine gerilemesi, satış baskısının armasında etkili olan diğer gelişme olarak öne çıktı. Bugün ise akşam saatlerinde Fed Başkanı Jannet Yellen'ın söylemleri altın fiyatlarındaki hareketliliğin üst seviyeye çıkmasına neden ollabilir. Diğer taraftan gün içerisinde açıklanacak olan imalat dışı PMI verisi takip edilmesi gereken önemli veri durumunda. Teknik olarak baktığımızda değerli metaldeki satış baskısının devamında ilk destek 1230 dolar seviyesinde, 1230'un kırılması durumunda kritik 1220 dolar desteği hedeflenebilir. Yükselişlerde ise 1245 ve 1250 dolar dirençleri takip edilebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durrumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.