Günlük Bülten (Işık FX)

Trump rallisi, ABD endekslerinde yeniden karşımızda. Trump konuşmasında daha birleştirici bir üslup kullanarak seçim vaatlerini yineledi. Altyapı harcamalarında 1 trilyon dolar bütçe öngören Trump ödemenin bütçe açığı kabartılmadan nasıl yapılacağı konusuna değinmedi. Trump, göçmen kanunlarının yürürlüğe girmesiyle ücretlerde artış olacağını savunurken milyonlarca iş yaratacağını iddia etti. Uzun süredir tartışılan bir diğer konu ise sınır vergisi. Sınır vergisiyle beraber özellikle petrol ve otomobil üreticileri için girdi fiyatlarının artması tüketici fiyatlarında ciddi yükselişlere neden olabilir. Savunma ve altyapı harcamalarını artıracağını ifade eden ve vergi indirimleri konusunda somut bir detay vermese de, reformların devam edeceğini ifade eden Trump, ABD endekslerinin açılışıyla beraber Dow’un da 21000 seviyesinin üzerini test etmesine neden oldu. Ayrıca beklentilerin üzerinde gelen ABD dataları da ekonomik gidişat hakkında iyimser beklentileri artırdı. Çekirdek PCE yıllık bazda yüzde 1.8 beklentilerinin de üzerinde çıkarak yüzde 1.9’a yükseldi. Aylık artış da yüzde 0.4. Enflasyon göstergeleri adına oldukça pozitif bir veri olarak da karşılanabilecek PCE’deki bu artış, FED’in şahin, Dolar’ın güçlü duruşu destekliyor.
Gelişmekte olan ülke para birimleri artan Mart ayı faiz artırımı ihtimallerinden dolayı zayıf bir gün geçirdi. Peso ve Güney Afrika Randı hafif güçlü kalmaya çalışsa da, Türk Lirası en zayıf EM para birimleri arasında yer aldı. ABD tahvil faizleri yüzde 2.5’lara kadar yükseldi. ABD 2 yıllıkları da yüzde 1.32’lere kadar sıçradı. Dolar endeksi 101.90’lara kadar yükseliş kaydederken, yüzde 80’lere kadar çıkan faiz artırımı ihtimalleri Dolar’ın güçlü seyrini destekledi.
Aynı zamanda FED üyeleri de şahin duruşunu koruyor. Williams ve Dudley’nin Mart ayının da gündemde olacağına vurgu yapması 2017 senesinde 3 faiz artırımı beklentisi karşılanacak mı ihtimallerini fiyatlattı. Güçlenen veriler ve artan enflasyonist beklentilerin, büyüme kanadında yakaalayacak ivmeyle birlikte faiz artırımı konusunda daha agresif fiyatlamaları da beraberinde getireceğe bir döneme giriyoruz.
Bugün ise gözler ABD’den gelecek haftalık işsizlik başvuruları ve Challenger işten çıkarmalar gibi ikincil dereceden verilerde olacak. Avrupa’dan gelecek öncü enflasyon rakamları da kritik olabilir.
EURUSD
Geçtiğimiz günlerde ABD kongresine seslenen Trump piyasaların beklediği büyük vergi planına dair ipuçları vermekten çekindi. Görevli kişilerin taslak üzerinde çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Trump vaatlerinin arkasında olduğunu bir kez daha belirtti. Açıklamalar paritedeki satış hareketinin biraz daha hızlanmasına neden olurken ABD cephesinden açıklanan veriler kuvvetli doları destekledi. ISM imalat Şubat ayında 57.7’ye yükselerek son zamanların en sert çıkışını yakaladı. Yeni günde ise gözler Avrupa cephesinden açıklanacak olan enflasyon rakamlarında olacak. Paritede 1.0520 - 1.0500 aralığı tepki alımlarının gündeme geldiği önemli bir bölge. Bu aralık aaşılmadıkça düşüş hareketi parite için cılız kalabilir. Eğer baskı devam ederse geri çekilme 1.0450’ye kadar sürebilir. Yukarıda ise takip ettiğimiz önemli seviye 1.0600 yükseliş hareketi burayı geçecek olursa geçtiğimiz gün olduğu gibi 1.0630 engeline takılabilir.
USDTRY
Trump’ın konuşmasında daha önceki söylemeleri teyit etmesi doların küresel anlamda değer kazanmasını sağladı. FED’in Mart ayında faiz artışı ihtimalleri yüzde 80’e çıkarken, dolar endeksi 120 seviyesine göz kırptı. Dün gün içinde ABD’den gelen PCE fiyat endeksinin yıllık bazda 2012'den bu yana olan en yüksek seviyeye yükselmesi sonrası kurda 3.67’ye doğru yükseliş devam etti. FED yetkililerinin açıklamaları şahinleşirken, Mart ayındaki toplantıda faiz artırımı söylemelerinin artığını görüyoruz. Kurda 3.6350 ve 3.6150 önemli destekler. Bu bölgenin üzerinde kaldığımız sürece yukarı hareketin 3.6750’nin üzerinde 3.69 ve 3.73 bölgelerine devam edebileceğini düşünüyoruz. Cuma günü gelecek enflasyon rakamlarında göreceğimiz yükselişin ne kadar olacağı kurdaki hareket üzerinde belirleyici olacaktır.
GBPUSD
Geride bıraktığımız günde İngiltere’de parlamentonun Lordlar Kamarasında görüşülen 50. maddenin yürürlüğe konması için hazırlanan yasa hükümeti mutlu etmedi. İngiltere hükümeti mart ayı sonunda 50. Maddeyi yürürlüğe koyarak AB ile müzakereleri başlatmayı planlıyordu. Avam Kamarasında herhangi bir değişikliğe uğramayan yasada bazı değişiklikler yapılmak isteniyor. İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarının haklarının korunmasının müzakerelerde öncelik olması koşulunun getirilmesi planlanıyor. Yapılacak herhangi bir değişikliğin yeniden Avam Kamarasında oylanması gerekeceğinden hükümetin kendine empoze ettiği Mart sonu planlarını ertelemesi gerekebilir. Bunun yanı sıra imalat PMI endeksinin bir önceki ayın altında kalması sektördeki genişlemenin yavaşladığının sinyali olabilir. Bugün ise inşaat PMI endeksi takip edilecek. Teknik olarak ise kurda satış baskısının devamında 1.2250 seviyesinin altında gevşeme göörürsek 1.2200-1.2150 seviyeleri takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.2350 ve 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2400 bölgesi güçlü direnç konumunda.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında kararsız seyir devam ediyor. OPEC’e yönelik haber akışı henüz aşağı veya yukarı yönlü bir fiyat hareketini başlatamadı. Mayıs ayında sona erecek anlaşmanın akıbeti, petrol fiyatları üzerinde de belirleyici olacaktır. Öte yandan dün ABD tarafında haftalık ham petrol stokları açıklandı. Son 7 haftadır artış gösteren stoklar bu hafta, beklentilerin altında 1.5 milyon varil artış kaydetti. Teknik görünümüne dönecek olursak, stok verisi ile birlikte 57 dolar denemesi yapan Brent petrol, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlayamayarak geri çekilmeye başladı. Yeni günde takip edeceğimiz en kritik seviye 56.00 desteği olacak. Hareketlilik buranın altına sarkarsa 55.75 ve 55.20 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 56.60 direnci aşılırsa yeniden 57 dolar denemesi görebiliriz. Buranın üzerinde ise 57.30 kuvvetli direnç konumunda.
ALTIN
Geride bıraktığımız günde altın fiyatları oldukça hareketliydi. Günün ilk saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın konuşması ve Fed üyelerinin değerlendirmeleriyle birlikte yükselen dolar, altın fiyatlarını baskı altına alarak geri çekilmesinde neden oldu. Akşam saatlerinde ise ABD’de beklentilerin altında kalan veriler değerli metale destek olarak, kayıpların silinmesinde etkiliydi. Bugüne baktığımızda ise Avrupa’dan açıklanacak olan enflasyon rakamları ile ABD tarafındaki işsizlik haklarından yararlanma başvuruları sarı madendeki hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak değerli metal yükseliş trendi içerisindeki hareketine devam ediyor. Bu yükselişin devamında sırasıyla 1255 ve 1260 dolar dirençleri takip etmemiz gereken önemli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor. Olası geri çekilmelerde ise 1242 ve 1235 dolar yükselişe destek olabilecek seviyeler olarak takip edilebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş..
 www.isikfx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.