Günlük Bülten (İnvest AZ)

05 Eylül Günlük Bülten

Dün, iç piyasada önemli bir veri akışı bulunmazken, Fitch’in Türkiye açıklamaları piyasaları etkiledi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk Lirası'ndaki düşüşün Türkiye ekonomisini yeniden dengelenmeye götüreceğini belirtti. Türkiye'nin 2018 - 2020 büyüme beklentilerini düşürdü ve aşağı yönde önemli ölçüde risk gördüğünü vurguladı. Kredi derecelendirme kuruluşunun 2018 yılına ilişkin Türkiye büyüme tahmini % 3.8 (0.7 yüzde puanı düşürüldü), 2019 yılına ilişkin büyüme tahmini ise % 1.2 (2.4 yüzde puanı düşürüldü) olarak revize edildi. Kurumun 2020 büyüme tahmini ise % 3.9 seviyesinde bulunuyor. Yazıda, kurumun tahminlerinin otoritelerin TL'yi desteklemek adına kısa vadeli önlemler almayı sürdüreceği yönünde olduğu belirtildi. Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceği söylenen kurum tahminlerinde, bu düzenlemenin enflasyonu 2021 yılından önce tek haneye çekmek için yeterli olmayacağı savunuldu. Türk Lirası dün güçlü dolar karşısında sınırlı kayıp yaşadı ve kur 6,67-6,72 aralığında fiyatlandı.

ABD tarafında açıklanan verilerde ise ülkelerin büyüme tahminlerini en güçlü şekilde etkileyen endekslerden birisi olan ve imalat sektöründe satın alma yöneticilerinin aktivite seviyesini belirleyen Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Ağustos için 54,7 olarak açıklandı. Beklentiler 54,5'i olması yönündeydi. ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 61,3 olarak gerçekleşerek 57,6 beklentisinin üstündeydi. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) İmalat İstihdamı ise önceki ayın 56,5 değerinden sonra Ağustos'ta 58,5'e yükseldi. Ekonomistlerin tahmini 56,0 olacağı yönündeydi.

Dolar, euro karşısında gün içi kazancını genişletirken parite 1,1530 seviyesine geriledi. Ons Altın günlük bazda %1 kayıpla 1,188 dolar seviyesini test etti. Gelişen ülke kurlarının tamamı karşısında yükselen dolar, Güney Afrika randı karşısında %3,5; Meksika pesosu ve Polonya zlotisi karşısında %1,5; TL karşısında da %1 oranında yükseliş yaşadı.

ABD Borsasında endekssler günü düşüşle tamamladı. Dow Jones Endeksi % 0,05 düşüşle 25.952 puana, S&P500 Endeksi % 0,17 azalışla 2.897 puana geriledi. Nasdaq Endeksi % 0,23 değer kaybıyla 8.091 puana düştü.

Bugün yurt içi ekonomik takviminde önemli bir veri bulunmazken 13 Eylül’de gerçekleşecek TCMB toplantısında Merkez Bankası’nın faizler konusunda yapacağı düzenlemeler konusundaki belirsizlik iç piyasaları etkiliyor. Avrupa piyasasında ise sabah saatlerinden itibaren önemli veriler açıklanacak. Almanya Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Euro Bölgesi Perakende Satışlar, ECB’den Praet’in Konuşması takip edilecek. ABD’de ise gözler İhracatlar, İthalatlar, Dış Ticaret Dengesi, FOMC Üyesi Williams ve Kashkari’nin Konuşması ve günün sonunda Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları verilerinde olacak.


BIST100 Endeks - Yatay Seyrine Devam Ediyor / 91.000 Seviyesi Önemli Destek /
Günlük Değişim % -0.77

Endeks bir önceki güne göre günü % 0,77 değer kaybıyla 93.189 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 5,9 milyar lira olarak gerçekleşti. Sektör endeksleri bazında en fazla kazandıran % 1,26 ile inşaat, en fazla kaybettiren ise % 4,55 ile finansal kiralama, faktoring oldu. Endeks dün 94.589 puana kadar yükselmesinin ardından etkisini artıran kâr satışlarıyla düşüşe geçerek 93.000 puanın hemen üzerinde kapandı. Bugün yurt içi ekonomik takviminde önemli bir veri bulunmazken 13 Eylül’de gerçekleşecek TCMB toplantısında Merkez Bankası’nın faizler konusunda yapacağı düzenlemeler konusundaki belirsizlik iç piyasaları etkiliyor. Avrupa piyasasında ise sabah saatlerinden itibaren önemli veriler açıklanacak. Almanya Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Euro Bölgesi Perakende Satışlar, ECB’den Praet’in Konuşması takip edilecek. ABD’de ise gözler İhracatlar, İthalatlar, Dış Ticaret Dengesii, FOMC Üyesi Williams ve Kashkari’nin Konuşması ve günün sonunda Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları verilerinde olacak.

Günlük pivot seviyesi 93.600 olarak takip edilirken, yükselişlerde 94.200 - 95.200 - 96.000 dirençleri test edilebilir. Düşüşlerde 92.500 - 92.000 - 91.000 dirençler olarak değerlendirilebilir.

EURUSD - Yatay Fiyatlamalar Sürüyor / 1.1500 Önemli Destek Seviyesi /
Günlük Değişim % -0.32
Dün ABD imalat verisinde görülen beklenmedik yükselişin ardından dolar yukarı yönde hareket etti. ABD büyüme tahminlerini en güçlü şekilde etkileyen endekslerden birisi olan ve imalat sektöründe satın alma yöneticilerinin aktivite seviyesini belirleyen Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Ağustos için 54,7 olarak açıklandı. Beklentiler 54,5'i olması yönündeydi. ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 61,3 olarak gerçekleşerek 57,6 beklentisinin üstündeydi. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) İmalat İstihdamı ise önceki ayın 56,5 değerinden sonra Ağustos''ta 58,5'e yükseldi. Ekonomistlerin tahmini 56,0 olacağı yönündeydi.

Bugün Avrupa piyasasında ise sabah saatlerinden itibaren önemli veriler açıklanacak. Almanya Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Euro Bölgesi Perakende Satışlar, ECB’den Praet’in Konuşması takip edilecek. ABD’de ise gözler İhracatlar, İthalatlar, Dış Ticaret Dengesi, FOMC Üyesi Williams ve Kashkari’nin Konuşması ve günün sonunda Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları verilerinde olacak.

Günlük pivot noktası 1.1575 seviyesi takip edilirken, dört saatlik grafikte hareketli ortalamaların arasında seyreden paritede dirençler 1.1630 - 1.1660 ve 1.1710 olarak takip edilebilir. Düşüşlerde 1.1530 - 1.1490 ve 1.1450 seviyeleri destekler olarak değerlendirilebilir.

USDTRY - Hareketli Ortalamaların Üzerinde Fiyatlama Sürüyor / 6,4500 Önemli Destek Seviyesi / Günlük Değişim % 0.56
Dün, iç piyasada önemli bir veeri akışı bulunmazken, Fitch’in Türkiye açıklamaları piyasaları etkiledi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk Lirası'ndaki düşüşün Türkiye ekonomisini yeniden dengelenmeye götüreceğini belirtti. Türkiye'nin 2018 - 2020 büyüme beklentilerini düşürdü ve aşağı yönde önemli ölçüde risk gördüğünü vurguladı. Kredi derecelendirme kuruluşunun 2018 yılına ilişkin Türkiye büyüme tahmini % 3.8 (0.7 yüzde puanı düşürüldü), 2019 yılına ilişkin büyüme tahmini ise % 1.2 (2.4 yüzde puanı düşürüldü) olarak revize edildi. Kurumun 2020 büyüme tahmini ise % 3.9 seviyesinde bulunuyor. Yazıda, kurumun tahminlerinin otoritelerin TL'yi desteklemek adına kısa vadeli önlemler almayı sürdüreceği yönünde olduğu belirtildi. Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceği söylenen kurum tahminlerinde, bu düzenlemenin enflasyonu 2021 yılından önce tek haneye çekmek için yeterli olmayacağı savunuldu. Türk Lirası dün güçlü dolar karşısında sınırlı kayıp yaşadı ve kur 6,67-6,72 aralığında fiyatlandı. Gelişen ülke kurlarının tamamı karşısında yükselen dolar, Güney Afrika randı karşısında %3,5; Meksika Pesosu ve Polonya Zlotisi karşısında %1,5; TL karşısında da %1 oranında yükseliş yaşadı.

Bugün yurt içi ekonomik takviminde önemli bir veri bulunmazken 13 Eylül’de gerçekleşecek TCMB toplantısında Merkez Bankası’nın faizler konusunda yapacağı düzenlemeler konusundaki belirsizlik iç piyasaları etkiliyor. ABD’de ise gözler İhracatlar, İthalatlar, Dış Ticaret Dengesi, FOMC Üyesi Williams ve Kashkari’nin Konuşması ve günün sonunda Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları verilerinde olacak.
Günlük pivot 6,6600 seviyesi üzerinde yükselişlerin devamında 6,7300 - 6,8000 ve 6,8600 seviyeleri dirençler olarak takip edilebilir. Düşüşlerde 6.6000 - 6.5200 - 6,4500 seviyeleri destekler olarak değerlendirilebilir.


ALTIN - Düşüş Trendinde Fiyatlanıyor / 1212 Önemli Direnç Seviyesi / Günlük Değişim % -0.81

Altın fiyatları, dün açıklanan ABD imalat verisinde görülen beklenmedik yükselişin ardından doların güçlenmesi ile aşağı yönde hareket etti. Bugün Avrupa piyasasında ise sabah saatlerinden itibaren önemli veriler açıklanacak. Almanya Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Euro Bölgesi Perakende Satışlar, ECB’den Praet’in Konuşması takip edilecek. ABD’de ise gözler İhracatlar, İthalatlar, Dış Ticaret Dengesi, FOMC Üyesi Williams ve Kashkari’nin Konuşması ve günün sonunda Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları verilerinde olacak.

Pivot seviyesi olarak 1194 dolar üzerinde yükselişlerde 1200 - 1206 - 1212 seviyeleri gündeme gelebilir. Düşüşlerde ise 1186 - 1182 - 1174 destekleri değerlendirilebilir.


 

 İnvest AZ Menkul Değerler A.Ş.
  www.investaz.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanllığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş