Günlük Bülten (İnfo Yatırım)


Ne Oldu?
• Türkiye’de toplam coronavirüs vaka sayısı 1.368 kişi artarak 149.435’a, hayatını kaybeden kişi sayısı 44 kişi artarak 4.140’a yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 109.962.
• Türkiye, 20 Mayıs’tan itibaren 31 ülkeden gelecek hastalara kapılarını açıyor.
• İtalya 3 Haziran'dan itibaren sınırlarını AB ülkelerine açıyor.
• ABD Temsilciler Meclisi 3 trilyon dolarlık yardım paketini onayladı.
• Fed Başkanı Powell, coronavirüs aşısının zamanlamasına bağlı olarak ABD'nin ekonomik toparlanmasının 2021 yılının sonuna kadar uzayabileceği konusunda uyardı.
• Sermaye şirketlerinin kar payı dağıtımına ilişkin esaslar belirlendi . Kar payı sınırlamasından istisna tutulmak isteyen ve belirlenen şartları taşıyan şirketlerin konuyu genel kurullarında görüşülebilmeleri için Ticaret Bakanlığından uygun görüş alması gerekecek.
• Trump yönetimi, Huawei'nin, dünyanın herhangi bir yerinden yaptığı yarı iletken çip alımlarını durdurmak için girişimde bulundu .
• Moody's’in raporunda Türkiye Varlık Fonunun sermaye enjeksiyonunun 3 kamu bankasında coronavirüs bağlantılı etkileri azalttığı belirtildi.
• ABD'de coronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1.592 kişi 90.142’ye yükseldi.
• Brezilya’da yaklaşık bir ay önce göreve başlayan Sağlık Bakanı Nelson Teich istifa etti.
• Suudi Arabistan varlık fonunun Softbank'ın teknoloji fonundaki payı karşılığında 10 milyar dolar borçlanmak istediği belirtildi.
• Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin faaliyet raporları ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki işletmelerin mali denetim raporlarının teslim süresini bir ay ek süre ile 30 Haziran’a uzattı .
• Japonya'da 1.Çeyrek'te GSYH (çeyreklik) %0,9 daraldı.
Ne Olacak?
• İçeride ve yurtdışı piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor.
• Fed Başkanı Jerome Powell ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin yarın açıklamalar yapacak. Açıklamalar TSİ 17:00’da başlayacak.
• Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.
Son günlerde yurtdışı borsaların, coronavirüs salgınında kapanan büyük ekonomilerin tekrar açılmasının yarattığı iyimserliğe rağmen ABD-Çin ilişkilerinin bozulması nedeniyle kazanımlarını koruyamadığı görüldü. Coronavirüs salgınının ikinci dalgası konusundaki kaygıların devam etmesi aşağı yönlü baskıları arttırmakta. Küresel ekonomiye büyük hasar veren coronavirüs salgınının ülkeler bazındaki hasarı da değişiyor.
İlk çeyrekte %3,8 daralan Euro Bölgesi ekonomisinin lokomotifi olan Almanya ise %2,2 daralarak son 10 yılın en sert düşünü yaşadı.
Yurtiçi tarafta ise geçtiğimiz günlerde Dolar/TL kuru sert değer kayıpları ardından bir kaç gündür gelişmekte olan ülke para birimlerinden biraz daha iyi bir performans gösteriyor. Bunu FED olmasa da diğer merkez bankalarından kısa vadede swap anlaşması yapılacağına dair iyimser beklentilere ve TCMB'nin rezervlerindeki düşüşün devam etmesiyle ilişkilendiriliyor. Önceki hafta 7,26 ile yinelediği tarihi zirvesinden dönen kur geçen hafta 6,90 ile 20 Nisan'dan beri en düşük seviyeye geriledi.
TCMB, Beklenti Anketi’nin Mayıs tahminlerini açıkladı. Yıllık TÜFE Beklentisi: bir önceki anket döneminde %9,76 iken, bu anket döneminde %9,38'e geriledi. Yılsonu döviz kuru beklentisi 7,02 TL'ye yükselirken, GSYİH 2020 yılı büyüme beklentisi ise bu anket döneminde %-1,3 oldu.
BİST100 endeksi tarafında ise küresel piyasalarda satışlara karşın endeks pozitif ayrışmaya devam ederken Cuma günü de 100.500 puan üzerinde işlem görmesinin ardından gelen satış baskısı endeksi 100.000 civarında satışların karşılanmasıyla dengelenmiş görünüyor. Bu hafta 98.000 kritik destek seviyesi olarak karşımıza çıkarken 101.500’ünde kuvvetli direnç oluşturmasını bekleyebiliriz.
  
VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Haziran kontratı, Cuma günü 115,025 - 116,225 fiyat aralığında işlem görerek günü 115,800 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 6.854 adet azalarak 467.952 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 115,400 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 116,500’ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 118,500 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 113,500 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 115,800 ve 116,500 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 114,300 ve 113,500 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.


  • AKBNK - 40 gün vadeli 37,6 milyon TL ve 46 gün vadeli 70,3 milyon TL tutarlarında bono ihraç edildi.
• AKSGY - Şirketin, coronavirüs öncesi belirlediği strateji kapsamında, coronavirüs sonrası start-up ve scale-up nitelikli girişimlere yatırım hedeflemekte olduğu, yatırımın şirket iştiraki Akyaşam Yönetim aracılığı ile gerçekleştirileceği, uygun girişimlerin belirlenmesi amacıyla İdaCapital ve şirket hissedarlarından olan EBRD’nin "Covid-19 Sonrası Yeni Normal'de Perakende ve Gayrimenkul İnovasyonları Çağrısı" programının hayata geçirildiği açıklandı.
• ANHYT - Ocak - Nisan döneminde prim üretimi %135,2 artışla 595,6 milyon TL’ye yükseldi.
• ALYAG - Borsa tarafından şirketlerin paylarına 17 Ağustos’a kadar açığa satış, kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir toplama aşamasında denge bilgisi yayınının kısıtlanması tedbirleri getirildi.
• ASELS - Şirketin MR cihazının yanında suni solunum cihazı, kalp-akciğer pompası, mobil x-ray cihazı ve taşınabilir defibrilatör üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü medyada yer aldı.
• AYES - Yurtiçi ve yurtdışından alınan sipariş taleplerinin karşılanması için Dilovası Fabrikasında tam zamanlı çalışmaya geçme kararı alındığı, İstanbul Genel Merkez’inde ise, 01 Haziran itibariyle Kısa Çalışma uygulamasının sonlandırılarak tam zamanlı çalışmaya geçme kararı alındığı açıklandı.
• BRMEN - Fabrika arsasının satışı ile ilgili teklif toplama sürecinin sona erdiği, arsa satışı için Yaşar Küçükçalık tarafından 49,5 milyon TL teklif verilmiş olup, başka teklifin gelmediği açıklandı.
• CEMAS - Sermaye artırımından elde edilen fon ile 2 adet taşlama makinesi alımı için 574.000 euroya Japon firmasıyla anlaşma yapıldığı, satın alındıktan sonra makinenin 6 ay sonra kullanıma hazır olacağı açıklandı.
• CMBTN - Borsa tarafından şirketlerin paylarına 17 Haziran’a kadar açığa satış, kredili işlem yasağı ve brüt takas tedbirleri getirildi.
• DENCM -
o Sermaye artırımından elde edilen 8,9 milyon TL fonun, 1,1 milyon TL’sinin yatırım finansmanında kullanıldığı, kalan tutarın da yatırım finansmanında kullanılacağı açıklandı.
o Coronavirüs salgını nedeniyle, I No'lu fırın ve pota fırınlarının üretim duruşu 20 Mayıs’a kadar uzatıldı.
• DMSAS - Şirketin Avrupa ve Türkiye'de bulunan müşterilerinde meydana gelen üretim aksamaları nedeniyle Bilecik‘teki fabrikada ikmal ve talaşlı imalat tesisleri hariç olmak üzere döküm hatlarında 25 Mayıs’a kadar üretim faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi.
• DGKLB - Şirketin 30 Ağustos’a kadar yurtiçi ve yurtdışında toplam 70 mağaza açılmasını hedeflediği, 2020 yılı içerisindeki satış kanalları büyüme hedefinin ise %13 - 15’ten % 20-25’e revize ettiği açıklandı.
• DESA - İstanbul Marmara Forum AVM’deki ve İstanbul Kartal’daki mağazaların kapatılmasına karar verildiği açıklandı.
• EGEEN -
o Şirketin müşterileri Man Truck&Bus, Scania Avrupa ve Evobus&MBT Hoşdere’nin kademeli olarak üretim faaliyetlerine başladıkları açıklandı.
o Şirketin ABD'de kurulu Autotech Fund II, LP fonuna katılma kararı alındığı, şirketin başlangıçta 513.000 dolar yatırım yapacağı, beş yıllık süreçte Fon tarafından çağrıda bulunulduğunda bu tutarın yükseltilebileceği, taahhüt tavanının 1,8 milyon dolar ile sınırlı olduğu açıklanırken, Fona katılımının İngiltere'de kurulan, 1000 sterlin Poundu sermayeli Ege Tech aracılığı ile yapılacağı belirtildi.
• EKOFA - 105 gün vadeli 10 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.
• EKGYO - Şirketin Samsun Canik ve İstanbul Zeytinburnu’ndaki taşınmazların Bakanlığa iadesiyle oluşan 630,9 milyon TL alacağa karşılık, İstanbul Beşiktaş’ta yer alan 3.357,46 m²’lik, İstanbul Eyüp’teki 96.383,02 m²’lik ve Ankara Çankaya’daki 19.290 m²’lik taşınmazların toplam 316,7 milyon TL karşılığı Bakanlıktan alınmasına, kalan 314,2 milyon TL’nin tahsili için protokol imzalanmasına karar verildiği açıklandı.
• EKOFA - 105 gün vadeli 10 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.
• FONET - Mardin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 36 ay süreli SBYS ihalesine 8,3 milyon TL teklif verilmesine karşın, ihalenin Mardin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından iptal edildiği açıklandı.
• GARAN - 60 gün vadeli 941,2 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.
• HALKB - 105 gün vadeli 205 milyon TL tutarlarında bono ihraç edildi.
• ISCTR - 34 gün vadeli 33,0 milyon TL, 53 gün vadeli 1,3 milyar TL ve 56 gün vadeli 56,1 milyon TL tutarlarında bono ihraç edildi.
• ISMEN - 42 gün vadeli 17,5 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.
• ITTFH & ADESE -
o ALBRK’dan kullanılan 2,2 milyon euro tutarındaki murabaha kredisinin ödeme vadesinin Ağustos 2020 tarihine kadar ödemesiz olmak üzere, 35 ay vadeli, aylık eşit taksitler olarak belirlendiği,
o ALBRK’dan kullanılan 1,5 milyon TL tutarındaki murabaha kredisinin aylık %2,09 olan kar payı oranının, aylık % 1,10 olarak güncellendiği ve ödeme vadesinin Ağustos 2020 tarihine kadar ödemesiz olmak üzere, 35 ay vadeli, aylık eşit taksitler olarak belirlendiği
o SKBNK ile yapılan 8,5 milyon TL tutarındaki vefa hakkı sözleşmesinin yıllık % 20,50 olan faiz oranın, %15,00 olarak güncellenerek Nisan 2021 tarihine uzatıldığı,
o SKBNK’dan kullanılan 22,9 milyon TL tutarındaki işletme kredisi sözleşmesinin yıllık % 26,28 olan faiz oranının, % 15,00 olarak güncellendiği ve Ocak 2021 tarihine kadar ödemesiz olmak üzere, 41 ay vadeli, aylık eşit taksitler olarak belirlendiği açıklandı.
• MRDIN - Şirketin yeni unvanının OYAK Çimento Fabrikaları Anonim Şirketi olarak değiştirildiği açıklandı.
• MRDIN & ADANA & ADBGR& ADNAC & ASLAN & BOLUC & UNYEC - Oyak Grubu halka açık çimento şirketlerinin MRDIN (Oyak Çimento Fabrikaları Anonim Şirketi) bünyesinde birleştirilmesi işlemlerinin tamamlandığı, ADANA&ADBGR&ADNAC&ASLAN&BOLUC&UNYEC’in Borsa’da en son işlem görme tarihinin 20 Mayıs olacağı açıklandı.
• MRSHL - makine ve teçhizat modernizasyonu için yapılan Eylül 2017 - Eylül 2020 tarihleri arasında geçerli Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki yatırımın tamamlandığı açıklandı.
• OZGYO - Şirket bağlı ortaklığı Özderici Varlık’ın tasfiye sürecinin başlatılmasına karar verildi.
• OSMEN - 74 gün vadeli 10 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.
• PAGYO - 25 milyon TL limitli Yönetici Sorumluluk Sigortası yaptırıldı.
• PENGD - Sermaye artırımından elde edilecek 119 milyon TL fonun finansal borç ödemelerinde kullanılacağı açıklandı.
• PETKM - STEAŞ’tan Rafineri Holding paylarının %30’unun 720 milyon dolara satın alınması kapsamında daha önce 2 taksit olarak ödenen 480 milyon doların ardından son taksit olan 240 milyon doların, PETKM’in nakit pozisyonunun güçlendirilmesi amacıyla ödemenin en geç 30.06.2021 tarihine kadar yapılması şeklinde sözleşmenin tadil edildiği açıklandı.
• PRKAB - Paylarının tamamı halka açık ve Milano borsasında işlem gören Prysmian S.p.A.’nın , Almanya menşeili +525 kV HV DC Yeraltı Kablo Bağlantı Projeleri ile ilgili kamu bildirimlerinin gerçekleştirildiği açıklandı.
• SEKUR - 3,2 milyon euro tutarında makine yatırım kararı alındığı, Almanya menşeili yeni yatırımın Şubat 2021 de Fabrikada olması, Nisan 2021’de ise çalışmasının planlandığı, yatırım ile toplam kapasitenin % 20-25 artmasının öngörüldüğü açıklanırken, tamamı leasing işlemi ile finanse edilen yatırımın 1 yıl ödemesiz toplam 7 yıl geri ödemeli olduğu açıklandı.
• SASA - Şirketin ana hammaddeleri olan PTA, MEG ve Polimer üretim tesislerinin kurulumu kapsamında Adana Yumurtalık’ta 6.800 dönümlük alana yapılacak 8,46 milyar dolarlık yatırıma ilişkin olarak başvurulan ÇED Raporunun Bakanlık tarafından onaylandığı açıklandı.
• SKBNK - 52 gün vadeli 250 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.
• VAKBN - JCR Eurasia tarafından bankanın yüksek düzeyde yatırım yapılabilir kategoride değerlendirildiği, Uzun Vadeli Ulusal Notu ‘AAA (Trk)' Uzun Vadeli Uluslararası Yerel para notu ise (BBB-) olarak belirlendiği açıklandı.
• YKBNK -
o 68 gün vadeli 216,9 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.
o 367 gün vadeli 198,5 milyon Dolar ve 534,6 milyon Euro tutarında olmak üzere toplamda 780 milyar Dolarlık sendikasyon kredisi alınırken, faiz maliyeti Dolar kısmı için Libor + %2,25 ve Euro kısmı için ise Euribor + %2,00 olarak açıklandı.
o YYAPI - Ortadoğu Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sermayesi içinde %48,15 oranı ile ortak olan Yeşil Holding’in 128.700 adet payının 120,7 milyon bedelle ilişkili taraftan alacaklı olduğu bakiyeyi yatırıma dönüştürmek amacı ile, Ortadoğu Enerji’ye %9,9 oranı ile iştirak edilmesine karar verildiği, önemli nitelikteki işlemler kapsamında olması nedeniyle ayrılma hakkının 0,51 TL olarak belirlenmesi Genel Kurul’un onayına sunulacak. o
  • ADEL - Somerset Emerging tarafından 11,81 - 11,92 TL fiyat aralığından 375.528 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %4,96’ya geriledi.
• ATAGY -
o Ata Yatırım tarafından 3,53 - 3,58 TL fiyat aralığından 301.451 adet alış ve 121.746 adet satış yapılırken, şirket sermayesindeki payı %9,08’e yükseldi.
o Ata Portföy tarafından 3,53 - 3,58 TL fiyat aralığından 85.851 adet alış ve 671.299 adet satış yapılırken, şirket sermayesindeki payı %19,21’e geriledi.
• AVTUR & VANGD - VANGD tarafından 2,08 - 2,20 TL fiyat aralığından 500.050 adet AVTUR payı alınırken, VANGD’nin AVTUR’daki payı %4,44’e yükseldi.
• COSMO - Hakan Ertaç tarafından 3,40 TL fiyattan 3.246 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %23,28’e geriledi.
• ERSU - Akman Holding tarafından 4,81 - 4,93 TL fiyat aralığından 34.300 adet pay alınırken, şirket sermayesindeki payı %4,51’e yükseldi.
• ISMEN & ISCTR - ISCTR tarafından 5,52 - 5,604 TL fiyat aralığından 1.025.000 adet ISMEN payı satılırken, ISCTR’nin ISMEN’deki payı %65,74’e geriledi.
• KRDMD - Yolbulanlar Nakliyat tarafından 2,41 - 2,50 TL fiyat aralığından 9.500.000 adet pay alınırken, şirket sermayesindeki payı %1,36’ya yükseldi.
• ULAS - Tevfik Mutlu Ulaş tarafından 163.000 adet pay alınırken, şirket sermayesindeki payı %10,34’e yükseldi.
  • HALKB - Banka sermayesinin mevcut ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak 7 milyar TL satış tutarı olacak şekilde nakden ve TVF’ye tahsisli olacak şekilde artırılmasına karar verilmesi kapsamında yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığı, Borsa tarafından belirlenen TSP fiyatının her pay için 5,72 TL olduğu ve toptan alış satış işlemlerinin 20 Mayıs’ta gerçekleşeceği açıklandı.
• MARKA - Şirket sermayesinin 20,99 milyon TL’den %42,45 oranında tahsisli olarak 8,9 milyon TL nakden artışla 29,9 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından reddedildi.
• VAKBN - Banka sermayesinin mevcut ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak 7 milyar TL satış tutarı olacak şekilde nakden ve TVF’ye tahsisli olacak şekilde artırılmasına karar verilmesi kapsamında yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığı, Borsa tarafından belirlenen TSP fiyatının her pay için 4,98 TL olduğu ve toptan alış satış işlemlerinin 20 Mayıs’ta gerçekleşeceği açıklandı.
 


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş