Günlük Bülten (Global Menkul Değerler)

Piyasa Özeti
 
Endeksin güne yataya yakın bir seyirle başlamasını bekliyoruz…
 
Çin'in sanayi şirketlerinin kârları Ağustos’ta bir önceki yıla göre %17,2 artış kaydederken, bu gelişme hükümetin son aylarda emlak piyasasını desteklemek ve tüketici harcamalarını teşvik etmek için tedbirleri artırmasının ardından talebin iyileşebileceğinin sinyali olarak yorumlanıyor.
 
ABD’de ise Senato dün gece yaptığı oturumda, Federal hükümetin 1 Ekim Pazar günü kısmi kapanmasını önlemeyi amaçlayan geçici finansman tasarısını ilerletecek usul oylamasını başarı ile geçti.
 
Bu gelişmelerle birlikte ABD vadeli endeksleri yeni güne sınırlı pozitif bir başlangıç yaparken, Asya’da Çin endeksleri yükseliş kaydediyor. Fakat genel olarak değerlendirildiğinde Asya piyasalarında karışık seyir izlendiği söylenebilir.
 
Yurt içi gündemde ise bugün Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) raporu öne çıkıyor. EBRD Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde hükümetin uyguladığı mali teşvikleri işaret ederek Türkiye için 2023 yılı büyüme beklentisini %2,5'ten %3,5'e yükseltti. Hatırlanabileceği gibi dün S&P Global Türkiye için 2023 yılı GSYH büyüme tahminini 1,2 puan artışla %3,5'e taşımıştı.
 
Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yurt dışı basına verdiği röportajda uygulanan politika değişikliklerine dair doğru yolda olduğumuzu fakat sabır gösterilmesi gerektiğini söyledi. Şimşek, gelecek yılın ortalarına kadar enflasyonun “geçiş sürecinde” olacağını kaydetti. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez ise ekonomi yönetiminin politikalarına duyulan güvenle birlikte Türkiye’nin 2024 yılının ortalarında ekonomik olarak nefes almaya başlayacağını ve Türkiye’nin bu süreçten güçlenerek çıkacağını söyledi.
 
Bugün sabah saatlerinde kur yüksek oynaklıkla 27,90 seviyelerini görürken, daha sonra tekrar 27,30 seviyelerine geri çekildi. Genel olarak hafif yukarı yönlü bir eğilim içinde olan kurda 27,25 seviyesi üzerindeki oynaklıklarda 27,50/27,70/27,90 seviyeleri test edilebilir. Türkiye CDS risk primi ise sınırlı bir artış ile 390 seviyesinde işlem görüyor.
 
Borsa İstanbul’da bir kez daha zirve seviyelerden etkili olan satışlar gündemde. BIST100 endeksi dün %0,75 oranında azalış ile 8242 seviyesine geriledi. Kimya, petrol sanayi endeksi en çok yükselen alt sektör endeksi olurken, iletişim ve madencilik sektör endeksleri en çok düşenler oldu. Bununla birlikte SASA, TUPRS, HEKTS hisseleri endekse en çok pozitif katkı sağlayan hisseler olurken, THYAO, EREGL, TCELL, SISE hislerindeki satışlar ise endeksi aşağı çekti.
 
Teknik olarak bakıldığında, bir kez daha 8400 bölgesinden etkili olan satışlarla endeks geri çekilirken, destek olarak takip ettiğimiz 8240 seviyesinin hemen üzerinde bir kapanış gerçekleşti. Endeksin yeni güne yatay bir açılış yapmasını beklerken, gün içinde satışların etkili olması durumunda geri çekilme 8240/8170/8115/8000 destek seviyelerine doğru devam edebilir. Yukarıda 8310/8400 seviyeleri ise olası yükselişlerin önünde direnç konumunda bulunmaktadır. Orta vadede aşağıda 8000 ve yukarıda 8400 seviyeleri endeksin yönü açısından kritik önem taşımaktadır.
 
 


  Global Menkul Değerler
  www.global.com.tr
                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş