Günlük Bülten (Alnusyatırım)

“Dünyada risk iştahı dörtnala gidiyor” demiştik. Dün dizginleri biraz çektiler ve kâr satışları geldi. Bu sabah da ABD Endeksi futureları hafif eksi. Asya borsalarında ise satışlar var.

Dün, İstanbul tarihi günlerinden birini yaşadı. 29 Mayıs 1453’de şehre giren Türk ordusunun 21 yaşındaki kumandanı Sultan II. Mehmet, şehre ilk belediye başkanı olarak (O zamanlar kadı) hocalarından Hızır Bey’i 30 Mayıs’ta atamıştı. Hızır Çelebi, ölene kadar 6 yıl boyunca görevini yapmış, ondan memnun olan Sultan da Konstantiniyye’nin karşısındaki köyü ona hediye etmişti. (Kadı’nın köyü zamanla Kadıköy oldu)

1855’de belediye kurulduğunda Pepe Salih Paşa 423. Başkan olarak görev alırken ilk şehremini olmuştu. 1 Nisan 2004’de göreve başlayan Kadir Topbaş, 13 yıllık görev süresiyle 1855 yılından beri İstanbul'un en uzun süre görevde kalan belediye başkanı oldu. 31 Mart 2019 seçimleri sonunda 17 Nisan 2019’da Ekrem İmamoğlu toplamda 508. başkan olarak şehrin yönetimini devraldı.

Türkiye’nin en büyük nüfusa sahip 6 ilinin 5i CHP’nin yönetimine geçti. (Oysa sadece İzmir, CHP yönetimindeydi) Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim akşamı “4.5 yıl seçim olmayacağını ve artık hedeflerinin ekonomi olduğunu” açıkladı. Görünen o ki iktidar da muhalefet de Türkiye’nin 100. yılı olan 2023’ü kendilerine hedef belirleyecek. Buna göre Ak Parti İktidarı ekonomiyi iyi yöneterek enflasyonu düşürerek, istihdamı artırarak 2023’de güçlü ekonomi ile ulaşmak isteyecek. Muhalefet ise büyükşehirlerdeki yerel yönetimlerde başarılı olarak 2023’e güçlü referanslarla ulaşmak isteyecek. Kim başarırsa Cumhurbaşkanlığını o kazanacak. Bu yüzden iki tarafın da iyi bir planlamaya ve bu planı uygulayacak kaliteli işgücüne sahip olması gerekiyor. Umarız ki iki taraf da elinden geleni yapar ve Türkiye 100 yaşına yerelde ve genelde güçlü Türkiye olarak girer. Çünkü bu ülke hepimizin.

Ancak merkezi yönetimin işi zor. Dün bahsettiğimiz dipten çıkış sinyalleri gelse de yükselen işsizlik, artan bütçe açıkları, çevredeki siyasi mmeseleler ilk akla gelenler. Seçim sonrası Moody’s yayınladığı notta; TCMB’nin rezerv azalışı, swap piyasasına müdahalesinin soru işaretleri olduğunu, seçim sonuçlarının Türkiye'deki makroekonomi politikaları büyük oranda belirleyeceğini iddia etmişti. Dün de F.T. gazetesi son 1 ayda TCMB’nin swap piyasasında işlemlere yoğunlaştığını ve Swap mekanizmasından elde edilen dövizler ayıklandığında, TCMB net döviz rezervlerinin 11 milyar $'a indiğini haber yaptı. Türkiye’nin Mayıs sonuna kadar 10 milyar dolar borç ödemesi gözüktüğünden (Sonrasında rahatlıyoruz) olası sıkıntılara daha fazla tedbir gerekecektir.

Günlük yazılarımızı yazan Araştırma Müdürümüz Yunus Kaya; Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan ziyaretleri nedeniyle bir süre yazılarına ara verecektir. Herkese bol kazançlı günler dileriz.

STRATEJI
Son 3 gündeki yükselişle 97 bini aşan Endeks, bakalım üzerinde kalıcı olabilecek mi?

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 900 puan civarında düşüş ile, BIST 100 ise % -0.7 civarrında eksi ile güne başlamasını öngörüyor.


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş