Hisse Senetleri Düzeltme İstiyor
ABD tarafında risk unsurları artmaya devam ederken, ekonomiye olan tüketici güveninin azalması ve beklentilerin altına gerilemesi, piyasalarda negatif etki yarattı. ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi, Eylül’de aylık bazda 5,7 puan azalarak 103 olurken, beklentilerin altına düştü ve Eylül ayında dört ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD'de Enflasyonla mücadelede hedeflenen %2’nin gerisinde olunması ve artan resesyon korkularının da etkisi tüketici güveninde baş rolü aldı. Aynı zamanda son günlerde gündeme giriş yapan kapanma korkusu tüketici güveninde soru işaretleri yarattı Ancak hane halkı işgücü piyasasına ilişkin genel olarak iyimser kalmayı sürdürdü.
Piyasalar için risk oluşturan diğer bir unsur ise şahin açıklamalarıyla dikkat çeken FED başkanı Kashkari oldu. ABD merkez bankasının bu yıl bir kez daha faiz artırımına gitmesini beklediğini söylemesinin ardından piyasalarda geri çekilme hızlandı. Fed’in sıkılaştırma politikasına rağmen konut ve otomobil gibi faize duyarlı alanların güçlü seyrettiğini kaydeden Kashkari, “Bu dinamikler şu soruyu gündeme getiriyor: Politika şu anda ne kadar sıkı? Politika gerçekten sıkı olsaydı, bu kadar güçlü bir aktivite gözlemler miydik?” ifadelerinde bulundu. Barınma kiralama maliyeti hariç, hizmet enflasyonu düşüyor ancak bunun dışındakiler yüksek seyrediyor ve bu da uzun vadeli kaygıları artırıyor. Diğer taraftan bugün Powell’ında bir açıklaması olacak ve Şahin tonundan ödün beklentileri piyasaların nabzını yükseltiyor.
Avrupa tarafında ise, faiz artımını ihtimalinin ABD’ye göre daha düşük fiyatlanması euro’daki geri çekilmeyi hızlandırdı. EUR/USD paritesi 1.055 seviyesinde işlem görürken, Avrupa endekslerinde de satıcılı seyir bir gün geride bırakıldı. Euro Stoxx 50 endeksi %0.92 ve DAX %0.97 oranında değer kaybederken FTSE100 yatay pozitif olarak günü tamamladı.
Asya piyasaları güne karışık işlem aktivitesiyle ve haber akışıyla başladı. Çin'in sanayi şirketlerinin kârları ilk sekiz ayda (Ocak-Ağustos) bir önceki yıla göre %11,7 düştü. Ardından Çin Merkez bankası, toparlanması "artan bir ivme" ile ilerleyen ekonomiyi desteklemek için politika ayarlamalarını hızlandıracağını ve para politikasını "kesin ve güçlü" bir şekilde uygulayacağını belirtti. Avustralya'da ise enflasyon, akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkisiyle Ağustos ayında %5,2’ye yükseldi, ancak artış piyasa beklentilerle uyumlu olsa da Merkez Bankası'nın en az bir kez daha faiz artırımına gitmesi ihtimalini güçlendirdi.
Asya’da işlem gününün ilk saatlerinde MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş hisse senedi endeksi %0,1 arttı. Endeks bu ay şu ana kadar %3,7 düşüş göstermişti. Avustralya hisseleri %0,25 düşerken, Japonya'nın Nikkei borsası %0,47 düştü. Hong Kong'un Hang Seng endeksi kayıplarını tersine çevirerek % 0,56 yükselirken, ana karadaki CSI 300 endeksi de %0.41 yükseliş kaydetti.
Emtialarda, hızla sıkılaştırılan arzın etkisinin, zayıflayan risk iştahından daha ağır basması nedeniyle petrol yeniden yükselişe geçerek varil başına 93 dolara yükseldi; altının ons başına 1.900 dolar civarında tutunması dikkat çekti. Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde, yurt dışında Almanya GfK endeksi ve ABD dayanıklı mal siparişleri verileri öne çıkıyor
A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
www.a1capital.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.