Günlük bülten (A1 Capital)

Dış görünüş aldatıcı olabilir
Yurtdışı piyasalarda Faiz oranlarıyla ilgili endişeler nedeniyle önceki hafta yaşanan keskin düşüşün ardından, mali piyasalar nihayet geçen hafta , iyi Çin istatistikleri ve Atlanta FED Başkanı'nın ılımlı sözlerinin ardından yavaş ve istikrarlı bir yükseliş gördük. Mali sezonun Kazanç sezonunun sona ermesi ve ay sonunda gelecek ECB ve Fed kararları ile volatilitenin devamı bekleniyor.
Biraz Çin, biraz pozitif düşünce. ABD ve Avrupa'da yayınlanan son istatistikler, oldukça olasılık dışı bir üçlü tablo çizmeye devam ediyor. Bir yanda imalat sanayi başta olmak üzere bazı ekonomik bozukluklar var. Öte yandan enflasyon yavaşlama mücadelesi veriyor. Ortada ise işgücü piyasası, emlak ve hizmet sektörü gibi daha kısıtlayıcı finansal koşulları görmezden geliyor gibi görünen tüm sektörler.
Bu bağlamda hisse senedi piyasaları, birbiriyle ilişkilendirilmesi her zaman kolay olmayan tahminler ve Merkez bankacılarının sözleri arasında dalgalanmaya devam ediyor. Bununla birlikte, ABD 10 yıllık getirisinin yeniden %4'ün üzerine çıkmasıyla tahvil piyasasının bu hafta gerginleştiğine dikkat edilmelidir. Bu, yatırımcıların ABD'de bir ay önce olduğu gibi %5'in altında bir oran zirvesine artık inanmadıklarının bir işaretidir.
ABD doları yükselişinin ardından bir nefes alma aşamasına girdi, ancak konsolidasyon ılımlı. Dolar Endeksi , bir hafta önceki 105.20'ye kıyasla 104.80 civarında seyrediyor.
ABD’de getiriler yükselmeye devam etti ve hatta biraz gevşemeden önce %4,10'a yaklaştı. Şubat ayındaki yükseliş rallisinin, beklenenden çok daha iyi olan tarım dışı bordroların açıklanmasının hemen ardından başladığını unutmayın. Şimdi soru şu: Şubat ayı verileri sadece önceki aylara göre bir yakalama mı yoksa ABD işgücü piyasasının gücünün gerçek bir göstergesi mi? İkincisi, şahin duruşunu sürdürmesi için Fed üzerindeki baskıyı artıracaktır. Avrupa yakasında, en son makroekonomik veriler, ECB'nin ana politika faizini daha da artırarak kontrol altına almak zorunda kalacağı bir enflasyonun devam ettiğini gösteriyor.
ABD'de petrol stokları art arda onuncu hafta yükselince Brent’e karşılık WTI cezalandırması da devam etti. Başka bir deyişle, iki küresel ölçüt arasındaki fark genişliyor. Yine Amerika Birleşik Devletleri'nde, ABD Enerji Ajansı (EIA) son raporunda ABD petrol ihracatının günde 5,6 milyon varile hızlandığını ortaya koydu. Yine, WTI'nin zayıflığı bu olguyu destekliyor. WTI 76.80 ve Brent’83.5 USD'de işlem görüyor. Avrupa'da ise bu hafta doğalgaz fiyatları yeniden düşüşteydi 45 EUR/MWh seviyesinde kapandı.
Yurtdışı takvimine baktığımızda; Bu hafta asıl olay Fed patronu Jerome Powell'ın Salı günü ABD Senatosu Bankacılık Komitesi huzurunda altı ayda bir yapacağı duruşma olacak. Ertesi gün Temsilciler Meclisi önünde de aynı şeyi yapacak ama aşağı yukarı aynı konuşmayı yapması bekleniyor. Haftanın diğer büyük olayı, Çarşamba günü ADP anketi / JOLTS anketi dörtlüsü, Perşembe günü Challenger anketi ve son olarak Cuma günü Şubat ayındaki istihdam verileri.
Avrupa'da, Christine Lagarde Çarşamba günü Cenevre'deki bir etkinlikte konuşma yapacak. Asya'da Japonya Merkez Bankası Perşembe gecesi Kuroda döneminin son para politikası kararını yayınlayacak. Bu arada Çin'de yetkililerin Pazartesi günü 2023 için büyüme hedefleri belirlemesi bekleniyor.

 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.