Faiz indirim beklentisi 3’ün altında
Dün ABD’den gelen verileri, üretimin keskin bir şekilde toparlanması ve yeni siparişlerin artmasıyla birlikte ABD imalatının Mart ayında 1,5 yıl aradan sonra ilk kez büyüdüğünü gösterdi; ISM, imalat PMI'ının geçen ay 50,3'e yükseldiğini, ISM anketinin ileriye dönük yeni siparişler alt endeksi Şubat ayındaki 49,2'den geçen ay 51,4'e yükseldiğini ve Fabrikalardaki üretimlerin toparlanma ile de üretim alt endeksi önceki aya göre 48,4'ten 54,6'ya yükseldi.
Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün (ISM) verileri, yüksek faiz oranlarından etkilenen sektörün iyileşmekte olduğunu, ancak artan hammadde fiyatlarından kaynaklanan risklerin devam ettiğini gösterdi. Çünkü İmalattaki toparlanma ekonominin büyüme beklentilerine destek verirken, hammadde fiyatlarındaki artış mal enflasyonunun önümüzdeki aylarda toparlanabileceğini gösterdi. Geçen yıl enflasyondaki yavaşlamanın ana itici gücü mal deflasyonuydu. Bu gelişme Fed'in faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda şüpheler uyandırdı.
Çekirdek PCE enflasyonu FED’in Haziran toplantısına kadar %2,5-%2,6'ya gerilerse, faiz indirimleri devreye girebilir ve bu da USD'nin hafif zayıflamasına kapı açabilir. Risk, Fed'in kesintiler konusunda oybirliğine varamaması ve faiz indirimine yeni bir adım atması olabilir.
CME FedWatch Tool'a göre piyasalar, bir hafta önceki %70 oranına kıyasla, Fed'in Haziran ayında faiz indirimine gitme ihtimalini artık %61 olarak fiyatlıyor. Ayrıca bu yıl, geçen hafta öngördükleri 75 baz puanın altında 68 baz puanlık kesinti fiyatlıyorlar.
Güçlü imalat verileri ABD Hazine tahvillerinin getirilerini yükseltirken, iki yıllık ve 10 yıllık getiriler iki haftanın zirvelerine tırmanarak doları destekledi. 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, bir önceki seansta iki haftanın en yüksek seviyesi olan %4,33'e ulaştıktan sonra bu sabah %4,305'e geriledi. Genellikle faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden iki yıllık ABD Hazine tahvili getirisi, de geriledi ve %4,693'den işlem görmekte; bu bir önceki seansta dokunduğu yaklaşık iki haftanın zirvesi olan %4,726'dan pek de uzak değil.
Yükselen getiriler doları büyük ölçüde yükseltti; Euro %0,11 düşüşle 1,0731 dolara geriledi Dolar, bir dizi para birimi karşısında %0,038 artışla 105,05 ile dün, günü beklenenden güçlü gelen verilerin ardından ulaştığı dört buçuk ayın en yüksek seviyesi olan 105,07'nin biraz altında kalmış durumda.
MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,41 artış gösterirken, Çin CSI300 son imalat faaliyeti verilerinin ekonomideki toparlanmanın ivme kazandığına işaret etmesinden sonra dün, günü bir ayın en büyük günlük kazancını elde ederken, bugün yatay da ve Hang Seng Endeksi ise piyasaların açılması ile %2'den fazla artış kaydetti.
Emtialarda, talepteki iyileşme ve Orta Doğu'daki gerilimlerin arttığına dair işaretlerin de yardımıyla ABD ham petrolü %0,3 artışla varil başına 83,96 dolara, Brent %0,34 artışla 87,72 dolara yükseldi.
Spot altın, dün tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.265 dolara ulaştıktan sonra % 0,1 düşüşle ons başına 2,248 dolara geriledi
A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
www.a1capital.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.