Türkçemizde güzel bir atasözü vardır: Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer! Yani demesi odur ki tedbirsizlik nedeni ile başından çok kötü bir olay geçen ve bundan zarar gören kişi buna benzer durumlar karşısında daha dikkatli davranır. Hazine Bakanı Albayrak “Ekimde enflasyonu tek hanede göreceğiz” derken, piyasada faiz indirimi beklentisi artarken Merkez Bankası dün faizde değişikliğe gitmedi. Oysa faizi % 24’e çıkardığı 13 Eylül 2018’de USDTRY 6.50 seviyesinde iken o ay TÜFE % 25e ulaşmıştı. Aradan geçen 9 ayda piyasa faizleri inerken, USDTRY 5.80’e indi. Üstelik TÜFE son olarak % 18.7’ye indi.
Ama işte, o şüphe yok mu o şüphe! Burası Türkiye deyip gerisine dünya için anormal ama Türkiye için normal olabilecek cümleyi kurabilirsin. Suriye’den 1 milyon yeni göçmen gelirse, Doğu Akdeniz’de gemimizi vururlarsa, Trump’ın Türkiye aşkı depreşirse, Putin’i kızdırırsak vs bir sürü riskin gerçekleşme olasılığını kimse garipsemez bu ülkede.
Bu yüzden Türkiye’de yerleşikler, geçmişten aldıkları tecrübe ile dövize geçişlerini sürdürmekte. 2019’un ilk 5 ayında 22 milyar $ karşılığı alım yapmışlar ve bankalardaki mevduatta dövizin payı % 50 yi geçmiş. Finansal açıdan bakınca dövizde kalanlar “hata yaptılar”. Çünkü TCMB faizi %24e çektiğinde TL ye geçip mevduata yatırsalardı bugüne kadar net %16 faiz alacaklardı. Kur da düştüğü için dolarlarını yerine koysalar % 30 daha fazla dolar alacaklardı. Yani dolar bazında % 30 getiri imkanını kaçırdılar. Ama onlar için getiri önemli değil. “Ya daha kötüsü olursa” diyerek satın alma güçlerini koruyorlar yada açık pozisyon risklerini hedge ediyorlar. Bu yüzden de dolar bazında bu sürede sadece % 3 kazandıkları halde üzülmüyorlar. Türk insanının genlerine işlemiş çünkü 5-10 yılda bir kriz korkusu! Tasarrufu olmayanlar içinse yapacak fazla bir şey yok. Özel sektör yatırımı ve istihdamı durdurunca “devlet baba” bugünlerde bütçe açığı pahasına elinden geleni yapıyor: Teşvikler veriyor, istihdamını artırıyor. Dün de tüketime kolaylık olsun diye kredi kartı ile bazı harcamalara 3/6 taksit daha ekledi.
TCMB dün “biz faizi yüksek tutuyoruz, halk da pek tüketimi artıramıyor ki bu sayede enflasyon düşüyor” demiş gibi. Sonra da metinde şöyle demişler: “fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak ve enflasyonun düşüş sürecini hızlandırmak amacıyla sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.“ Yani yukarda saydığımız yada akla hayale gelmeyecek her türlü riske karşı şimdilik bir hamle yapmayıp, enflasyonun düştüğünü gördükten sonra indirim yapacak. Halk nasılsa Merkez de aynısını yapıyor. Çünkü daha geçen yıl riskleri öngöremeyip artırması gerektiği yerde faizi artırmadı veya artırdı ama az artırdı ve kriz büyüdü. Şimdi indirse ve bir ay sonra artırmak zorunda kalsa, hafazanallah!
Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Bizimki geçen yıl farklı yedi bu yıl farklı yiyor. Biz yeni yiyiş tarzını daha olumlu buluyoruz. Dünkü karar sonrasında 25 Temmuz toplantısında 100 baz puan civarında faiz indiriminde piyasa ittifak yapabilir. Tabi ceteris paribus (Latince: diğer tüm durumlar sabitken) diyerek!
STRATEJI
Yükselen trenddeki BIST100 84 binden 94 bine geldi. 91,0-91,5 aralığı önem kazandı. Aşağı kırması halinde hedge önerilir.
Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 600 puan civarında düşüş ile, BIST 100 ise % -0.4 civarında güne başlamasını öngörüyor.
Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.