Güne Başlarken (AlnusYatırım)

Küçük Ermenistan'ın Büyük Meselesi

Son yüzyılda neredeyse bütün "Büyük" hayali kuran ülkeler duvara çarptı ve milletleri hayal kırıklığına uğradı. Büyük Arnavutluk, Büyük Yunanistan, Büyük Ermenistan vs. Örneğin Ermenistan günümüzde Sivas ili büyüklüğünde bir toprakta Rusya mandasında yaşayabilen bir ülkeye dönüştü. Kendilerine çıkar yol olarak hem de milli kimlik kazandırmak için yıllardır Osmanlı döneminde yaşanan zorunlu göç dönemini soykırım olarak tanıtıp buradan menfaat etmek peşindeler. Oysa o dönem zaten yargılamalar yapılmıştı. (Bu vesileyle İstanbul'un işgali sonrasında, -Ermeni tehciri emrine uyduğu için- 10 Nisan 1919'da idam edilen Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey'i rahmetle anıyoruz.)

Uruguay 22 Nisan 1965'te kabul edilen yasa ile 1915'te yaşananları kınayıp ''soykırım' olarak tanıyan ilk ülke olmuştur. Diğer ülkelerdeki Ermeni diosparasının etkisiyle zamanla bu tür kararları alan ülkeler arttı.

18 Temmuz 1987'de Avrupa parlamentosu, "Ermeni Sorunu'nun Siyasi Çözümü Üzerine Karar"ı kabul ederek sözde Ermeni soykırımı kabul etmişti.

AP, 15 Kasım 2000'de kabul edilen raporun 10 No.'lu paragrafı şöyledir: "Avrupa Parlamentosu, Türk Hükümeti'ni ve TBMM'ni, Türk toplumunun önemli bir kesimini oluşturan Ermeni azınlığa desteği arttırmaya, bu çerçevede modern Türk Devletinin kurulmasından önce Ermeni azınlığın uğradığı soykırımı resmen tanımaya davet eder".

Bu kararın ardından ilk olarak 17 Kasım 2000 tarihinde İtalya Parlamentosu 1915-1917 yılları arasında Ermenilerin soykırıma maruz kaldığını kabul etmiştir. Fransa Senatosu ise 7 Kasım 2000 tarihinde önerilen "Ermeni Soykırımı Konusunda Kanun Teklifi"ni 18 Kasım 2000 tarihinde kabul etmiş ve bu karar Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra 2001 / 70 Numaralı Kanun ile 29 Ocak 2001 tarihinde yasallaşmıştır.

Ancak Türkiye, bu karara dayanak oluşturan Morillon Raporu'nun hazırlanmasında kullanılan "Andonian Belgeleri" ve "İngiliz Mavi Kitabı"nın asılsız ve yanlış olduğunun birçok tarihçi tarrafından kanıtlandığını ileri sürerek ve tüm tarihçileri arşivleri incelemeye davet ederek olayı siyasi cenahtan uzaklaştırarak tarihçilerin boyutuna sokmaya çalıştı. Neticede 2004 yılından itibaren AP, bu cümleyi metinlerden çıkardı. Ancak AP'nin 15 Nisan 2015 tarihli kararında yine "Osmanlı İmparatorluğu bölgesinde 1915-1917 arası Ermenilere karşı vuku bulan trajik olayları 1948 tarihli Soykırım Suçunun Cezalandırılması ve Önlenmesi Konvansiyonu ışığında soykırım olarak tanımlamaktadır" denildi.

Bu iş o kadar farklı boyuta geliyor ki kimin Türkiye ile arası bozulsa ilk akla gelen "Ermeni Soykırımını" tanıyalım da Türkiye'yi cezalandıralım olmaktadır. Halbuki Türkiye "ortak komisyon çağrısını daima gündemde tutmakta ve arşivlerimizi sonuna kadar açmaya hazır olduğumuzu vurgulamaktadır."

Komşularımızdan Rusya'da parlamentonun alt kanadı Duma, 1995 yılında aldığı kararla 'Ermeni soykırımı'nı tanıyıp 24 Nisan'ı soykırım kurbanlarını anma günü ilan etmişti. Yunanistan Parlamentosu 255 Nisan 1996'da çıkardığı bir kanunla 24 Nisan'ı "Ermeni soykırımını anma günü" ilan ederken Bulgaristan Parlamentosu 24 Nisan 2015'de 1915 olaylarını "toplu katliam" olarak kabul edip 24 Nisanı "kurbanları anma günü" ilan etmişti.

İtalya Meclisi önceki gün hükümetinden "sözde Ermeni soykırımını resmi olarak tanımasını ve bunu uluslararası alanda savunmasını" isteyen önergeyi 43 çekimsere karşı 382 oyla kabul etti. Yani Berlusconi'nin Forza İtalya'sı hariç tüm İtalyan partileri Türkiye'yi kızdıracak bu kararı onayladı. Demek ki eskiden İtalya ile aramız iyiydi, artık berbata doğru gidiyor. Gerçi kendilerine hayırları yok ama neyse…

Dün de Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 24 Nisan'ı sözde "Ermeni soykırımını anma günü" ilan eden kararnameyi onayladı. Artık bu tarih Fransa'nın resmi takvimine işlenecek.

ABD'nin iki meclisine de 24 Nisan'ı Ermeni Soykırımı olarak tanımayı ve anmayı öneren tasarılar sunuldu. ABD ile aramız son dönemde S-400 alımı nedeniyle limoni. Bakalım sonuç ne olacaak?

Bizde gündem ise İstanbul seçimlerinin sonucunun ne olacağı? YSK'nın bu akşam yada haftasonu kararını vermesi bekleniyor.

STRATEJI
YSK kararı beklenirken BIST 100 97 bini aşağı geçti. Artık 97 bin direnç olmak üzere hedgeli gidiş öneririz.


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN'DE DOLAR BAZLI İTHALAT MART AYINDA YILLIK % -7.6 (BEKLENTİ: -1.3%, ÖNCEKİ: -5.2%)
ÇİN'DE YUAN BAZLI İHRACAT MART AYINDA YILLIK % +21.3
ÇİN'DE DIŞ TİCARET DENGESİ MART AYINDA +32.64 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: 7.05, ÖNCEKİ: 4.12 MİLYAR DOLAR )
ÇİN'DE YUAN BAZLI DIŞ TİCARET DENGESİ MART AYINDA: +207 MİLYAR DOLAR
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 2,000 olarak açıklandı
ÇİN'DE İHRACAT MART AYINDA YILLIK %+14.2 (BEKLENTİ: 7.3%, ÖNCEKİ: -20.8%)
ÇİN'DE YUAN BAZLI İTHALAT MART AYINDA YILLIK % -1.8 (ÖNCEKİ: -0.3%)
Facebookta Paylaş