Merkez, Dümende!
Ağustos ayında % 33 artarak 6.54 seviyesinden kapanan dolar kuruna rağmen borsada sanayi endeksi % 3.6 yükselmişti. Eylül ayının ilk işlem gününde sanayi endeksi % 1.7 yükselerek büyük getiri sağlamaya devam etti. Diğer taraftan batıkmış gibi fiyatlanan bankalara da tepki geldi. Yılbaşından Temmuza kadar % 30 düşen banka endeksi Ağustos’ta % 18 daha düşmüştü. Eylülün ilk günü % 1.4 artışla moralli başladı. Dün BIST 100 Endeksi % 1.3 artışla 94 bin seviyesinde kapandı. Bu artışta Merkez Bankasının aktif politikalarına devam etmesi etkili oldu.
Ağustos ayı TÜFE’si beklentilere paralel % 2.3 arttı. TUIK’e göre; çeşitli mallar % 5.9, ev eşyası % 4.6, ulaştırma % 4.5 artarken enflasyonda en fazla ağırlığı olan gıda fiyatlarının bu ay hiç artmaması biraz tuhaf kaçtı. 2017 Ağustosu ile 2018 Ağustosu kıyasladığımızda ise %1.78’lik 2018 yılındaki ilave enflasyon farkının %0.47 konut ve %0.44 Ulaştırma sektöründeki artışlardan kaynaklandığını görmekteyiz. Diğer taraftan üretici fiyatları enflasyonu aylık % 6.6 gibi inanılmaz bir artışla yıllıkta % 32.1 seviyesine yükseldi. ÜFE-TÜFE arasındaki makas 14 puana yükseldi. Görüldüğü kadarıyla dolardaki yükselişin üreticiye etkisi daha fazla! Ancak önümüzdeki dönemde üreticilerin tüketici fiyatlarına kuvvetli baskısının gelmesi kaçınılmaz olacaktır.
Enflasyon verilerinin ardından TCMB iki büyük adım attı. İlki; kısa bir açıklama ile 13 Eylül toplantısında “parasal duruş yeniden şekillendirilecektir.” diyerek faiz artırımı sinyali verdi. (Yıllık TÜFE’nin Ekim’de % 20 seviyesine çıkması beklenirken TCMB politika faizinin % 17.75’de kalması düşünülemez. Dolara hücum gelir. Bu yüzden biz 500 baz puan artış bekliyoruz.) İkinci hamle ise VIOP’da Eylül ve Ekim vadeli dolar kontratında işlem yapmaya başlaması oldu. İki vadede teorik fiyatın altında satışları dikkat çekti.
Bugün, yurtiçinde veri takvimi sakin, global piyasalarda ise dün kapalı olan ABD piyasaları tekrardan işlem görmeye başladı. Veri takviminde 17:00’’da ISM Endeksi takip edilecek veriler arasındadır.
STRATEJI
50 günlük hareketli ortalamayı Temmuz ayından beri test eden endeksin, bunun üzerinde kalmakta zorlandığı görülüyor. 94 bin üzerinde olumlu havanın sürmesi beklenebilir. Stopumuz ise 92 bin altı olmalı.
Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE ve BIST 100 ise yatay güne başlamasını öngörüyor.
Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadecee burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.